zondag 24 juni 2012

Calzone, yuzu en Formule I



Die calzone van gisteren eerst maar. Dat was geen echte calzone maar twee op elkaar geplakte pizza-bodems. En dan heb je die tomatensaus die erop zit niet echt nodig, maar goed, zo kwamen die bodems, want voor zelf deeg maken had ik gisteren geen tijd met het installeren van alle (10 of zo) Adobe CS6 Cloud programma's.

Hierboven: met een pond zeer kort in gezouten water geblancheerde spinazie. Knijp de afgegoten en koud gespoelde spinazie heel goed uit, en trek daarna de boel uit mekaar.


Beleg met niet al te zachte en niet al te stevige geitenkaas (neem zo'n ronde schijf), gebruinde pijnboompitten en wat resultaat van olijfolie, sjalot, knof en rode lombok, alles heel fijn en kort.

Maak een redelijk dun papje van bloem en water, smeer de rand van de pizza ermee in en druk er de andere pizzabodem op. Eerst het midden erop drukken, en lucht wegdrukkend naar de zijkanten werken.

Oven.

Heerlijk... Werkelijk... Hij hoeft trouwens helemaal niet zo bruin, want dan wordt het te hard. Iets hard (krokant) dus geen probleem, als het dus maar niet te goudbruin is.


Recept

Gevulde pannekoekjes, Bocconcini. Betekent hapjes, maar in een bepaald deel van Italië zijn het gevulde pannekoekjes.
Bak per persoon twee (voorgerecht) of drie (hoofdgerecht) pannekoekjes.
Kook ongeveer een ei per twee personen.
Maak basisaus (béchamel maar dan met 1/3 melk, 1/3 witte wijn en 1/3 groentenbouillon).
Giet de helft van de saus in een andere pan en roer er stukjes gekookt ei, stukjes goed uitgelekte zalm of tonijn en ook diepvries-doperwten door.
Vet een ovenschaal in.
Leg steeds, iets onder de middellijn van elk pannekoekje, een deel van het mengsel, en vouw ze twee keer in dezelfde richting dubbel.
Leg ze naast elkaar in de schaal.
Giet er de saus-zonder-toevoegingen over, en bestrooi dan met versgemalen Parmezaan.
Gratineer op ongeveer 160 graden.


Ja PJ, die foto van de Cristina die je vond, die heb ik zelf gemaakt. De sluis van Leiderdorp, rijksmonument.

Nog een recept, nóg een gevulde pannekoek.
Bourriol, Auvergne.
Pannekoek gevuld met gerookte zalm en/of garnalen en/of gekookte mosselen en met jonge Cantal.
Geen saus erin of erop, maar de pannekoeken dichtgevouwen op een ingevette bakplaat leggen en een kwartiertje bakken op 160 graden.

Las vandaag over Yuzu. Nooit van gehoord. Zie hier (alle links hier in een nieuw venster) en foto's hier.

Las over yuzu-mayonaise en over yuzu-crème. Dat laatste "op een knapperig sushi-wafeltje". Huhh??


Waar deze is gemaakt weet ik niet PJ, ik weet enkel dat ik er ooit geweest ben met dat schip...

De nieuwe Slurp hier. Niet bepaald spectaculair.

En dan nu Formule 1. Eindelijk.
Een hele hoop gedoe...

Om te beginnen heb ik een weddenschap gewonnen: Vettel zou uitvallen.
Kijk, als je na matige prestaties in ene zó snel classificeert (en je team-maat niet), dan is je auto gepimpt voor sprinten. maar dus niet voor racen, want na de classificatie mag je er niks meer aan veranderen. En rij je hem dus kapot. Punt 1.
Punt 2 (gelukkig voor mijn weddenschap, net als punt 3). Grosjean voorbij Hamilton. Rijdt weg van Hamilton, dus die zóu dan dus logischerwijze moeten inlopen op Vettel, want het verschil tussen Hamilton en Vettel bleef gelijk. Maar nee, en dús zette Vettel gegarandeerd de wagen nóg een tandje hoger.
Punt 3. Safetycar, Grosjean pal achter Vettel, en Grosjean meteen door Alonso ingehaald, en meteen Vettel door Alonso aangevallen. Nóg een tandje hoger en dus, plop, kapot.

Twee dingen nog te bezien. Houdt Alonso de zege? Hij zette zijn wagen stil vóór de pits. Waarschijnlijk te weinig brandstof, je moet een halve liter over hebben voor de controle, maar daarvoor mag je het niet stil zetten. Deed hij denk ik wel, want hij lulde, ernaar gevraagd, eromheen.
En twee, het was zeker Maldonado die Hamilton eruit reed, niet andersom zoals die Olav Drol of hoe heet die commentator die altijd alles verkeerd ziet beweerde ("Ja! Hij is hem voorbij! O nee, toch niet"). Maar ja, veel verschil zal dat niet uitmaken, hoogstens Maldonado 5 of 10 plaatsen terug in de volgende race.


Dank PJ. Foto van de wagen van Basarz vanuit hun winkel. De winkel van dat heerlijke (vond ook PJ; "Dat brood was werkelijk heerlijk. H. en ikzelf hadden vrijdagavond al een groot deel opgepeuzeld.") brood van enkele dagen geleden.