maandag 25 juni 2012

Meerval en dhanajiru



Eerst maar even die meerval, want ik heb de kookexperimenten ermee afgerond.
We hebben het over (rode) Afrikaanse meerval, de smakelijkste.

Bakken
Dat moet je alleen doen met echt dunne lapjes. Dus -foto hierboven- met de achterste helft van dat stuk meerval, niet met het dikkere voorste deel.

Bakken op de huid
Je houdt een betere smaak want het spul "zit dicht" en trouwens die huid laat los. Maar weer: enkel met dun spul. Eerst het vlees dichtschroeien, dan op de huid gaarbakken. En dan de huid wegmikken.

Bakken in de oven.
Perfect. Zoals ik al eerder schreef: ontbijtspek erop, als dat krokant opgekrinkeld is opzij schuiven en nieuw spek. Als dat krokant is dan kan het spul op tafel.

Stoven
Perfect met dikkere stukken. Aanbakken aan alle kanten en dan in kokende visbouillon. Vooral goed met dikke stukken met vel en op de huid gebakken, en voordat het in de bouillon gaat dat vel eraf. Zie de volgende foto.


Zorg dat spul wat je gaat stoven goed aangebakken is, voor de kleur.

Overigens leent dat gestoofde spul zich -koud- uitstekend voor in salades. Snij het dan in niet te grote stukjes en overweeg om ze nog even na te sauteren (en dan dus -eventueel- warm te serveren).

Bovenste foto = gisteren.
Provencaalse tomaat (olijfolie, selderijzout, rozemarijn, oven, Espelette peper erover) erbij. Piccalilly erbij. Heerlijk...

En nu die Dhanajiru, die ik overigens in een India's kookboek eerst tegenkwam als dhannajeerah. Jeerah, dat kwam me bekend voor, black jeera, "zwarte komijn", nigella, zie hier (alle links hier in een nieuw venster).

Maar dat dhana jiru / dhana jeerah (dat is 2 x correct geschreven nu) is wat anders. Koriander en komijn samen gemalen twee op een. "Een zeer simpele garam massala". Zie hier. Je vraagt je af waarom dat kookboek regelmatig korianderzaad en komijnzaad laat opdraven, maar nu in ene het mengsel...

Zie trouwens een overzicht van India'se kruiden hier. En ik weet niet of het erbij staat, maar die "zwarte komijn", nigella, dat heet Shah zeera.


 *Dat Groninger kookboek nog even, Smakelijk Groningen.

Duiven te vullen
Neemt peterceli en kapt die klein en roertje met een eij, boter, suiker, gember en corinten [krenten] doetje dan in die duiven.

Om soucisen te maken
15 lbs [pond] verkensvlees, 1/2 lbs zout, 2 loot [lood; 1/32 pond] peper, 2 loot nagels, 2 loot muscaat.
Dit te samen door malkander geroert, en in schap [schapen] of verkensdarmen gestopt [wel koken daarna natuurlijk].

Artikel over priem-rekenaar, dank PJ, vond er een link naar hier.

Zag Independence day. 20th Century Fox, dus geen zooi. Technisch perfect. Maar goed, onderhoudende shit zeg maar. En met die enorme vuurzee werd het forsch té overdreven.


(Je hebt ook vrouwenmarkten hoor, zie hier.)

Over nep gesproken. Zo doen ze dat op internet. Je zoekt op wilde rijst (een soort gras) en dan kom je hier. Niks wilde rijst. Oryza sativa dat is gewone rijst. Maar ze haken aan op jouw "rijst", nemen je naar hun rijstpagina, en plakken in de kop van de site achter de titel "rijst" jouw "wilde" vast.

Deze hier is wel netjes.