zaterdag 2 juni 2012

Compleet vergeten


waar ik laatst die oliën mee proefde. En, én!, dat ook vergeten te publiceren. Want ja, dan had ik het kunnen nazoeken.

Maar goed.
Vandaag olieproeverij met gerookte zalm. Want met arganolie smaakt dat perfect, dat wisten we al.
Gerookte zalm van AH, beste soort, met "beukenhout en eikenhout". Nou, prima hoor, en slechts 0,60 duurder dan die  Europlopper, dus dat laat je dan liggen. Werkelijk prima, heel mooi zacht van smaak, dus perfect voor deze proef.

Die arganolie, dat is, ik schreef dat al eens, aan gerookte zalm een heel fraaie "toevoeging". En als je er wat meer op doet, dan proef je de olie maar daarnaast ook nog duidelijk de zalm.

Zomertruffel-olie nu. Ach...

Wintertruffelolie: ff wennen.

Nee, hier argan olie!


Gedroogde Chinese rode pruimen
Wow, een explosie in de mond. Lijkt erg op die zoet-zoute olijven, met het verschil dat bij deze pruimpjes ook drop meegekookt is.

Planning nu.
Vanavond pasta, tomatensaus gemaakt met licht zoete Chinese witte wijn (druivenwijn, geen rijstwijn)(uhh, kon die niet krijgen en simuleerde het) en met geraspte oude kaas. En erg lekkere zwarte olijven door de saus...
Morgen octopus, kriel, paprika. Octopus op z'n Galicisch dus, met half pikant paprikapoeder. Is ook als salade heerlijk.
Overmorgen ei, doperwten (die ik als koolhydraat beschouw) en ?groenten.
En dan lamstong met asperges. Waarschijnlijk scarlet (paarse) lamstong. Wij spreken elkaar nader...


Ikan sitting, gedroogde visjes. Je moet een goed gebit hebben, maar dan eten ze heerlijk superkrokant weg. Gewoon zo uit het pak dus.
Geen info over te vinden. Google vertalen: sitting = zittend. Goh!

Marieke nu.
Die Achterhoekse ham, dat is Nagelholt. Als het goed is, dan is dat een half gepekelde ham, die dus zeg maar half "ongepekeld gedroogd" is. Meer gedroogd dan gepekeld gedroogd. Zeg maar half Bündnerfleisch of Cecina of Bresaola (alhoewel, die laatste is ook half half).

"timoen"??

Uhh, "un mec" = een kerel.

Moest bij die languissante foto aan Bert Brecht denken, Mack the Knife.

Fantastische mail trouwens! Dank.


Somen. Goh wat is dat mooi, die bijeengebonden bundeltjes uiterst dunne pasta'tjes... Goh...

O ja, stuitte op Mocetta. Noord Italiaanse luchtgedroogde (vandaar) geitenham.
Zie hier (alle links hier in een nieuw venster) en zie hier.

Gisteren of zo vergat ik nog twee links naar Bangladesh.
Dylan, Just like a woman, hier (alle links hier in een nieuw venster).
En zeer fraai tabla-werk hier.

10 voor Taal, we hadden het al enige keren over hun enormiteiten, en vandaag was het weer raak.
Weekdier: inktvis. Tsjongejonge...

O ja, aardige link hier. Etymologie.


Hoorde La Gioconda van Ponchielli. Luister hier.
En ja, dat is dus (ergens een stukkie) de melodie van Beste Ouders, Lieve Ine, hier een brief uit La Courtine, of woorden van gelijke strekking.
La Courtine dat was jaaaren geleden een Nederlands militair kamp in Frankrijk.
Hoor hier.

Er bestaat ook een Franse variant, nou ja, over "die leuke vakantiekolonies". "We gaan spelen op de vuilnisbelt". "Dank u pappie mammie, elk jaar wil ik weer dat het opnieuw begint!"
Hoor hier.

Doei!