En Calzone, trouwens.
Nu maar eerst Surströmming, dan zijn we daar vanaf.
Dat restte nog te doen van dat haringboek.
Gefermenteerde Oostzee-haring...
De haringen worden in vaten gelegd. Die worden in de zon gezet, zodat de vissen gaan gisten [het vet]. Na een bepaalde tijd kunnen de vissen worden ingeblikt. In de blikken vindt een nagisting plaats, waardoor ze enigszins bol gaan staan. Omdat de inhoud onder druk staat en om spatvlekken te voorkomen, kan men het blik het beste openen in een emmer met water. Wanneer het blik wordt geopend, ontsnapt een kenmerkende sterke geur die de meeste mensen onaangenaam vinden. Door de organische zwavelverbindingen die tijdens het gisten zijn ontstaan, lijkt de geur op die van rotte eieren. Het is dan ook aan te raden het blik buitenshuis te openen, omdat de sterke geur lang in huis kan blijven hangen. Door de geur wordt een associatie gelegd met bedorven vis.
Wie o wie kan mij aan zo'n Zweeds blik helpen??
Nog even die Morgenster (search the blog), C1. Wist je dat je de wortels kunt eten net als schorseneren? In ieder geval van de paarse Morgenster. Want je hep ook een gele...
O ja, heerlijk kaasje bij AH. Aan de kaasbalie, ronde witte geitenkaasjes met rood etiket "Nu € 2,-".
Heerlijk! Mailde iemand daarover en die mailde terug "Hep er al twee op..."
Zie ook de planning, die calzone. Dat mailde ik trouwens ook. Antwoord "Toeval! Dat ben ik nu aan het maken!".
Dit is een calzone, een dubbel geklapte pizza met vulling. Zie mijn planning.
Maar eigenlijk klopt dit niet.
Dit is veel meer een Zuidwest Franse calzone ("chausson", wat hetzelfde betekent, "slof"), met die sneden erin en door die sneden room erin gegoten.
Zie een fantastische echte calzone hier (alle links hier in een nieuw venster).
En een dichte chausson hier.
Planning nu. Pfff...
Vandaag rolpens, prei, kriel.
Morgen Groningen, overmorgen tofu & Chinese heel dunne mie.
Zondag ja! Die calzone met die geitenkaas, spinazie en pijnboompitten.
Maandag risotto met oesters, dinsdag Groningen en woensdag ei met bonen. Zo. Nou jullie weer...
Her-her-herzag gisteren La Cena.
Scamorza kwam erin voor. Daar hadden we het al eens over, gewone, maar nu hierboven Scamorza affumicata, gerookte Scamorza.
Die Scamorza, de gewone dan, dat is een soort kaas uit een vrij beperkte groep, en daar moet ik eens uitgebreider over schrijven.
Het is kaas die je altijd bakt of frituurt of op de gril legt.
En ja, gisteren of eergisteren frituurden we Paneer / Panir. Zelfde groep.
En een tijdje geleden grilden we halloumi, Noord Afrika, idem soort.
Mozzarella en Feta, dat gaat dezelfde kant op, alhoewel je dat iha niet bakt. Alhoewel dat natuurlijk wel kan. Het schijnt zelfs dat als je Feta frituurt, het blauw wordt of zo, maar dat verwijzen we naar het rijk der fabelen.
Uhh, bij de betere Turk hebben ze çiftlik [tsjIEftliek]. Dat is veel steviger dan mozza / feta, dus dat gaan we eens bakken en zo.
Ja, hier in blik, maar bij de Echte Turk in afgedankte plastic melkflessen.
Maar ik herzag dus La Cena.
Die ketchup die die Japanners over die Carbonara wilden hebben, nou, dat heb ik persoonlijk exact zo meegemaakt.
Ik kookte voor Nederlanders in Spanje, invaller, ze hadden dringend een kok nodig, ja, ik bleek later de 14e kok en vijf maanden geweest te zijn. Maar goed. Maakte personeelseten. Carbonara.
Moest ketchup over. "Omdat het zo wit is".
O ja, dat politie-filmpje! Politie: "Nee hoor, zo was het helemaal niet. En het is nog helemaal niet zeker of ze wel wat fout gedaan hebben, dus ze blijven gewoon in dienst."
Bedenk dat de filmer vóór het filmen zag dat de man, slapend in een portiek, zonder enige reden pepperspray kreeg toegediend, en slaag met een knuppel. Search the web.
"Hij heeft geen aangifte gedaan". Misschien kón hij dat niet meer, nog afgezien van het feit dat het een Pool is.
Maar toen begon die vent te filmen. Trap in het kruis, daar begonnen ze de communicatie mee, zie hierboven...
Zie hier.
Eventueel, want we kenne ze, zie hier.
En dezer dagen met commentaar en ontwikkelingen hier.
Zie ook hier.
Rodney King hier.