donderdag 28 juni 2012

India (slot), Be-Ro en navulzeep



Kijk, we zijn weer in het correcte jaargetijde. En over een half jaar, dan ben ik verhuisd naar het zuiden, en dan heb ik geen last meer van het foute jaargetijde...

Eerst maar even de planning.
Vanavond witte-koolsoep met daarin gepocheerde eieren en borlottibonen (AH).
Morgen Groningen en rest eten gisteren (zie onder), overmorgen vooraf palmhart (betere culi-winkel) met vinaigrette, en als hoofd met kaas gegratineerd palmhart (ter vergelijking zeg maar) en pitah.
Dan bloedworst geproefd met rietsuikerstroop maar ook met echte appelstroop. Met gebakken kweepeer (betere Turk) en salade.
Tofu met nimki (zelf maken, zie hier; alle links hier in een nieuw venster; zie daar ook die Nigella / black geera / "zwarte komijn" van laatst), en strawmushrooms (betere toko; zie hier; "ongeboren paddestoelen"; doe een Google op ongeboren paddestoelen, ga naar afbeeldingen en van de eerste 15 zijn er negen van mij. Vreemd genoeg figureert daar ook die beroeps-lijkredeschrijfster).
Cannellini-bonen (AH; voor bonen kan je me dag en nacht wakker maken) met vongole / venusschelpjes (AH) en salade.
En dan, verdomd, fu yong hay of hoe schrijf je dat, met bamboescheuten en rijst. En dan van die tomatensaus erbij, gemaakt met iets zoete Chinese (druiven!)wijn.


Donderdag, en zoals altijd een ongepubliceerd recept, en zoals gisteren gespecificeerd: bahji seekuu bahjee.
Lekker is het met champignons. Beslag (bloem, eigeel, bier, zout en in dit India's geval curcuma; half uur; stijfgeklopt eiwit erdoor spatelen), spul erdoor, frituren.
Maar het mooiste is het met ui. Dat kan op twee manieren. Probeer het eens alletwee uit! Onvergetelijk.
Grove ui-ringen, los gemaakt, zodat het eindproduct op calamares a la romana lijkt. Dat is mijn versie. En dan de minstens zo lekkere Indiase versie. Snij ui-ringen flinterdun, hussel ze door mekaar en frituur een haffeltje in beslag gedoopt.


Erg lekker kaasje van de Aldi, kaasje uit de Vogezen.

India nog ff. Laaste stukkie.
Allerlei appel-chuthneys. Hé. Dat gaan we uitproberen.
Met gember ui knof bruine suiker azijn rozijnen mosterd zaad zout chili. Met stoofappels, taartappels zeg maar.
Of met geraspte kokos, hete melk, zout, ui, chili, citroensap. Gebruik dan groene appels.

Rozijnen-chutney. Tamarinde curcuma chili suiker zout mosterdolie om het in te bakken en dus rozijnen.

En het originele tomatenketchup recept. Dat gaan we maken en er dán pas over berichten.


Gisteren. God wat was het weer lekker...
Zeer lang gestoofde schouderkarbonade, schijfjes-friet en oventomaat.
NB!! Gebruik hiervoor karbonades, koteletten, die door de -echte- slager per rib één stuks afgesneden en daarna afgehakt zijn. Zoniet dan heb je gezaagd spul, gezaagd dwars door de ribben en dus een stoofschotel vol uiterst scherpe splinters.
Schroei van de karbonades een kant dicht in boter, bak bruin op de andere kant, bak bruin op de eerste kant. Uit de pan.
Wat olijfolie in de boterpan, sjalot, wat soepgroenten, wat peterselie, knof...
Grofgebroken witte peper, laurier, forsch mosterdzaad, wat lavaswortel, wat paddoblokje...
Witte wijn (ik gebruik voor witte wijn stoven altijd AH Chili), vlees, aan de kook, laag, sudderen met deksel tot het vlees uit mekaar valt. Proef wel af en toe en corrigeer eventueel.
Maak Provençaalse oventomaten (search the blog) en frituur aardappelschijfjes (eerst op 160, dan op 190).
Zout malen over de aardappel en er piccalilly bij serveren...


(Mooi toch?! Die oventomaat is niet goed herkenbaar; hele grote, door de helft en nog eens)

Ik heb nog wel wat culi, maar eerst even wat anders. Diversen zeg maar. Mengelwerk.

NRC Next vandaag. Wat een geklungel. "... zie ik opeens Denise Baudu, de plattelandsdochter uit de roman van de Franse schrijver Émile Zola Le Bonheur d'une femme, door het warenhuis lopen".
A] "Franse schrijver Émile Zola" is pleonastische info voor geestelijk minderbedeelden, en die, toch?!, lezen NRC Next niet.
B] Zo heet dat boek niet, Truus. Dat heet  Au Bonheur des Dames. (C1 berichtte nog dat ze een Nederlandse vertaling gelezen had, lang geleden...)

O ja, ik had navulzeep nodig. En er schoot me wat te binnen.
Bij Toon op het schip (zie een paar dagen geleden). Jong matroosje. Moest ik meen in Leiden navulzeep gaan kopen. Komt ie terug. "Ze verkopen geen navelzeep!".

O ja, vandaag begonnen met de nieuwe cursussen Adobe CS6 want ik kreeg het eerste nieuwe boek. Dreamweaver. Zie hier.
Fraaie ontwikkelingen. Zo kan je tegelijkertijd en geautomatiseerd wat ontwerpen voor én foontje én tablet én computer.


Prachtig boekje, dank PJ!
Be-Ro is een Engels merk van gewone en zelfrijzende bloem ("Ik ben handelsreiziger. In zelfrijzende bloem. Ken ik lekker in me nest blijve ligge").
Erg leuk en heel instructief: "alles" wat werken met bloem betreft komt aan de orde.
Viennese fingers (bokkepoten), macaroons (hier heel iets anders), Cornish pasties!, steak and kidney pudding / pie (met "ox kidney"; ik dacht echt dat dat varken was, maar inderdaad, ox dat kan ook), veel goede basisrecepten voor piedeeg, flaky pastry, rough puff pastry etc., klassieke vol-au-vents, soesjesdeeg (en daarvan éclairs en Saint Honoré!).

Zag de -hele!- Stille Kracht.
Mooi, vooral mooi als je "Indië" kent, nou ja, ik ken Indonesië.
Heel mooi hoe Indo en Nederlander zonder problemen door elkaar loopt. Zeer náást de "inlander" dan natuurlijk.
Die regent lost zijn problemen wel wat handiger op dan Havelaar...
Deel 2: blijft mooi. Fraai conflict resident (de Nederlandse bestuurder) versus dronken gokkende regent (de Indische bestuurder). "Christenhond!" op een galafeest. Voorgedragen voor ontslag, en met heel wat meer redenen dan Havelaar dat deed.
Deel 3. Problemen van allerlei soort daadkrachtig opgelost. Afwikkeling naar genoegen.


Rechtsonder een Pie-funnel. Of liever twee stuks. Nog nooit van gehoord of gezien.
Dat plaats je op een pie, in het deksel, daar waar het ontluchtingsgat zit. In plaats van dat gat dan dus.
Prachtig, die eendekop of wat is het!