donderdag 21 juni 2012

Meerval, calzone en rolpens



Was vandaag foto's maken op een meerval-fileerderij, waarvoor ik een website maak. Ze zitten gemiddeld ruim boven de 10.000 kilo / week. Filet... Meeste gaat naar Duitsland.

Betreft Noord Afrikaanse meerval, veel beter van smaak als de witte Amerikaanse (catfish).

Hierboven een ontvel-machine. Maar ik vroeg wel om een filet mét vel, omdat ik wil weten hoe het op de huid gebakken smaakt. Tip dienaangaande trouwens, iets wat je nooit hoort: altijd de vleeskant eerst heel snel dichtschroeien als je op de huid bakt.


Gisteren
Rolpens, kriel, prei.
Die rolpens was super stevig, maar wel "Gronings", dus met kruidnagel. Nou ja, dramatisch erg was het niet. Beetje zoet trouwens ook, niet slecht voor Groningers.
Schil, snij voor zover als nodig en kook de kriel met redelijk wat water en een kippenbouillonblokje (die van AH zijn prima), want die bouillon gebruiken we morgen, uhh, vandaag dus. Afgieten, koudspoelen.
Prei snijden en wassen en goed droogzwieren. (Dat was toch Vlaams, droogzwierder voor een wasdroger?)
Olijfolie, iets sjalot, knof, prei...
Witte wijn, rozemarijn, basilicum (bien étonnés de se trouver ensemble). Eventueel nu room erbij, wat ik niet deed. Ik bedoel: was het wel van plan maar vergat het. Na een lange werkdag.
Proef. Zout = Oxo of zo, peper = hot paprikapoeder.
Rolpens bakken, kriel door de saus, rolpens in stukkies.
Heerlijk!


(Er zat echt forsch prei door, maar die ligt hier op de bodem kennelijk)

O ja, ik vergat gisteren dat Calzone recept. Staat op dit blog met Ricotta, maar ik ga het dus maken met die AH geitenkaas. Search the blok op "sok" incluis de aanhalingstekens, en gij zult vinden. Zult vind ik ook erg lekker trouwens.

Het heeft lang geduurd, omdat ik steeds vergat te noteren, maar hier nu de top twee van vetarme kaas. Ik eet ze om en om.
Maaslander 30 Belegen, en Leerdam Lightlife (excuses voor deze shitnaam).
Er is rekening gehouden met smaak natuurlijk, maar zeker ook (vetarm!) met droogheid, of beter gezegd niet-droogheid. Want die droogheid, dat hep je nogal eens met dat soort kaas...


Meerval...

Recepten

Pannekoekbeslag
Meng gelijke delen boekweitmeel en gewone bloem.
Werk er een ei door en wat zout.
Maak er mooi beslag van met melk.

Gistbeslag
Werk door het beslag gedroogde gist of gist opgelost in iets lauwe melk.
Laat geruime tijd staan op een warme plek, af en toe omroerend, tot je ziet dat de gist begint te werken.
Bij het bakken van pannekoeken met dit beslag de pan niet draaien zodat er ook beslag tegen de wand loopt. Alleen maar beslag ónder de pannekoek laten lopen, als nodig.
Maar goed. Beslag in de pan gieten en op niet te hoog vuur laten garen tot de bovenzijde bijna droog is; voorzichtig omdraaien want de rand breekt gemakkelijk.


Meervalfilet bijna filet...

Nog niet gepubliceerd recept nu want het is donderdag, toch?!
Peperjam
Hak uitgehaalde paprika grof (de kleur maakt niet uit) met, per kopje paprika. twee uitgehaalde en gehakte hete Spaanse pepers, liefst jalapeño.
Doe er per kopje mengsel twee kopjes geleisuiker bij en een half kopje witte wijnazijn.
Breng heel forsch aan de kook, roerend, en laat dan een kwartier op heel laag vuur staan.
Breng weer aan de kook en laat roerend twee minuten doorkoken.
Van het vuur af en nog vijf minuten roeren.
Opslaan in schone potten, en minstens een maand laten staan.
Het is waarschijnlijk niet meteen "jam" maar later wel. Of althans gelei.


Jammie!

Nogmaals Surströmming. Mail daarover. Dank F. Ga maar gauw zoeken want anders ontploft het misschien...

"Gerard Reve is zonder enige twijfel een van de grootste Nederlandse schrijvers, maar eentje wiens kwaliteiten je een beetje met 'surströmming' kunt vergelijken, een traditioneel Zweeds gerecht dat uit gefermenteerde, zeg maar beestachtig stinkende, haring bestaat: geliefd bij de Zweden, op zijn hoogst gedoogd bij de buren."
Gerd Busse

Moet nog ergens wat hebben, ga zoeken, groet, F.

Gaan we met de trein naar mekaar toe en op station Surhuisterveen maken we dat blik open! Peng!


Jammie, die Surströmming!

O ja, Theo van Gogh, ik bedoel de broer van Vincent, opa van onze Theo zeg maar.
Ik wist helemaal niet dat die ook gek geworden is, erger nog dan Vincent (dwangbuis in de trein naar Nederland). Net als Vincent van de medicijn ("medicijn", kwik) tegen syfilis.

Herzag Jaws. Waarom niet.
Een vriend van mij werkte in een tehuis met geestelijk gehandicapten. En hij haalde altijd video's voor ze. Of iemand nog wat wilde. Ja! Ja! Ja, maar wat dan? Ja! Ja! Werd ie meegetrokken naar de keuken, keukenkastje open, blik tonijn, Ja! Ja!
U begrijpt het al. Mag ik althans hopen.

Herzag ook Fitzcarraldo. Schitterend. Een van PJ's favoriete films ook.
Portugezen in Brazilië, zo rijk dat ze hun was naar Portugal sturen.
En tjee, nu herken ik het in ene. Die Indianen-oerwoud muziek, dat is niks indianen. Dat zijn de Burundi Brothers, hoe heten ze eigenlijk ook weer. O ja, The Drummers of Burundi.
Ik bedoel deze (alle links hier in een nieuw venster) muziek, hier geen video. Maar op die Burundi drummers, daar kom ik op terug, mét video.



De Jivaro verschijnen ook in die film, maar niet hun shrunk heads (vandaar de term voor psychiater, shrink).
Zie hier.
En hierboven een blanke als slachtoffer.

Maar goed, Fitzcarraldo.
Hoe kan je het verzinnen, een schip in het oerwoud over een berg te trekken. Met dampende schoorsten ivm het ankerlier...
Zie ook hier. En dat schip op die helling met pompende motor, dat kan natuurlijk niet, dan loopt de watertank (stoomschip) over...

Een toegift nog.

Vond een ex terug op internet.

Was een spannende verhouding want ze was, ook in bed, hobby-acrobate (om voor toernooien de DDR uit te kunnen komen).

Zie hier.

Cichos [sIEchos] dat zijn Hongaarse paardenfokkende zigeuners trouwens.

Ze is wel goed hoor, als journaliste.
Die ging jaren geleden in een boerka door München lopen, met geluidsopname-apparatuur onder die boerka...