donderdag 10 mei 2012

Weer terug hier....


Terug van weggeweest. Veel is gepasseerd. Van kleintjes die er bij kwamen tot te veel dierbaren die er niet meer zijn. Maar ondanks de crisis  is ons eetgedrag niet veranderd. Maar wel in die zin, dat we kritischer zijn gaan genieten, en met nog meer creativiteit koken.

Met de nadruk op eerlijk en gezond. Zonder de hypocrisie van de huidige trends. Juist voor mensen met een kleine beurs kunnen kiloknallers en biokippen de basis zijn van goede en gezonde vleesgerechten. Niet iedereen beschikt over een lochting waar ge zelf kiekens kunt kweken, laat staan een varken. En 16 miljoen mensen zullen helaas op een efficiëntere wijze aan vlees voorzien moeten worden.

(klik op de afbeelding voor vergroting)
Voor wie in Vlaanderen woont: Colruyt hanteert zeer strenge eco-lastenboeken voor de kweek van vlees. Het bijgaande malse kiekentje (1200 gram, € 2,39 per kilo) smaakt duizend maal lekkerder dan die mager, bleke scharminkels bij uw AH. Zo las ik verbijsterd een maand terug op Janneke’s NRC blog een topic, waarin vastgesteld werd, dat “De nieuwe generatie nepvlees is zo goed, dat het met the real thing kan concurreren”. Janneke Vreugdenhil ziet hierin het ideale hulpmiddel tegen onze vleesverslaving. De topic (Link) (in nieuw venster) heet dan ook “Liever nepkip dan plofkip”.

“En als het eruitziet als kip, voelt als kip, smaakt als kip, waarom zou je het als kipliefhebber dan niet eten?”
Ik moest even naar lucht happen. Zou Janneke als culinair madam nog nooit een echt kieken gezien, gevoeld en geproefd hebben ? Wat vergelijkt ze met welk ‘real thing’ ?


De toon is gezet. We gaan de crisis kritisch, eerlijk en wars van hypocrisie in ! Dus schrik straks niet van een salade waar ge gewoon de verfoeide kipfilets uit uwe supermarché voor nodig hebt! Of hoe ge rap uw kilo-knallende schouderkarbonades gereed doet voor uw BBQ… 

Dan weet ge waar ik sta.
Voor de moeders met een krappe beurs, met weinig tijd en toch een beetje liefde voor koken !

Dan vanwege Moedertjesdag een ode aan de moeders, die altijd nog meer investeren in de liefde dan de ‘venten’, door de Zeeuws-Vlaamse dichter Edmond van den Bussche de kariatiden

waarom zijn vrouwen zo krachtig
en torsen gelijk kariatiden
het dak van de liefde ?

nemen zorg op zich
en werpen met ’t maken van kinderen
hun onschuld af ?

toch weegt moederschap zwaarder
dan die vluchtige daad

eert daarom vrouwen
en kust hen gepast het gelaat

biervliet, 22 juni 2011
edmond van den bussche

Uw dienstbaar Marieke van Vlaanderen