zaterdag 26 mei 2012

Culatello en Pesto Calabrese en zo




Kermis Groningen alweer

Planning eerst maar. Ik dacht dat ik het recent verteld had maar vond niets. Nou ja.

Vandaag pasta (casarecce), puntpaprika, Baskische schapenkaas, truffel. O ja, en guanciale.
Morgen gepocheerd ei, "jonge kapucijners" oftewel "velderwten", saus van maïs, zure abrikozen en kerrie.
Overmorgen die jodenhaas, kriel en sjalottenpuree.

Vanavond ga ik drie soorten pepers uit de pekel vergelijken bij die pasta, zie blog morgen.
En overmorgen ga ik eerst die jodenhaas natuurlijk "sec" heel goed proeven, maar daarna ga ik er toch een klein experimentje aan weiden (wijden?): ik ga Szechuan peper ("peper") roosteren, platdrukken en over een stukkie serveren, idem die Afrikaanse peper cubebe, en idem -lang geleden- die pipali. (Op alles: search the blog.)


Maar goed. Liet me, omdat ik wilde controleren, meeslepen door zie hier (alle links hier in een nieuw venster).
Kocht sushi rijst, kocht ook sushi azijn.

Edoch.
Bril niet op, want ik zat in de trein naar die fles hieronder te kijken, zegt een tiepe naast me "Ik studeer Japans. Dat is rijstazijn". Ik zeg "O, ik dacht Sushi azijn". Nee hoor...

Nou ja. In ieder geval is mijn azijn-collectie van 14 naar 15 stuks uitgebreid...

En niet te vergeten: die Japanse rijstazijn is erg lekkere azijn! Prima in de Europese salade-keuken te gebruiken.
Die Chinese rijstazijnen, dat is toch veel meer voor speciale toepassingen.
De witte is keihard, de rode, nou, allez, die is met goede wil ook in de Europese keuken te gebruiken. Voorzichtig gebruiken ipv frambozenazijn.
En o ja, die zwarte is ook wel een beetje te gebruiken in het Europees koken trouwens, maar dan enkel in vinaigrettes. En ook als je pickled eggs wilt maken, maar dan zwart...

Maar toch.


 "Paardepis eerste kwaliteit bamboe-gerijpt"

Kocht vandaag Pesto Calabrese. Pikante rode pesto. Erg lekker.
 De "Pesto piccante" van AH komt in de buurt. Niet helemaal. Die mist het frisse.

Recept
Paardenbief met cidersaus.
Maak champignons op azijn *.
Maak cidersaus *.
(* Beide recepten hier.)
Giet er, als het vlees rondom in boter gebruind is, flink wat bouillon bij, laat aan de kook komen, en gebruik het merendeel van het vocht dan in plaats van de bouillon in de cidersaus.
Laat de cidersaus snel inkoken met stukjes rode paprika erbij terwijl de biefstuk regelmatig gedraaid wordt op laag vuur; voeg eventueel wat bouillon toe.
Breng de cidersaus op smaak met iets appel-azijn.
Serveer de biefstuk met de saus, gebakken krieltjes en de zure champignons


Dat kocht ik ook nog. Roche Baron.
Heel apart. Nergens mee te vergelijken.
Uhh, eten + korst.

En zie hierboven ergens een enorme stompzinnigheid.
Ik ging vanavond toch experimenteren met diverse pepers uit het zuur / pekel?
Met die pasta met truffel erin?
God wat een lul.

Al die pepers weggeflikkerd en dus enorm. enorm genoten (kúnnen genieten) van dat spul met die truffel.
Zie morgen.


Culatello, daar las ik vandaag over.

Zie hier en zie hier.

Maar goed.
Een muziekinstrument nu.
Cimbalom.
Eindelijk!

We zitten niet te wachten op virtuositeit (hier), we wachten liever op iets wat ons ontroert.

Dit hier is al ietsje beter. Ietsje.

Hotel California, Jezus, hier.



Festival hier (het wordt al beter).

Kijk! Dikke pens of geen dikke pens hier. Ff wachten tot die violisten hun kop houwen...

Straatmuzikanten? Dat geloof ik niet hier. Die krijgen veel te veel muntjes...

Straatmuzikanten nu wel ja, hier.

OK, we gaan nokken.

Doei!


Uhh, F 1
Super spannend weer trouwens. Webber in ene -voor de eerste keer dit jaar- op pole, en een halve seconde daarna Schumacher, en die al helemaal voor de eerste keer.
Maar ja, Schumacher ivm zijn bekende valse trucjes 5 plaatsen teruggezet, dus Webber op pole morgen.
Wow.
Wereldkampioen en team mate Vettel op plaats 10...