zaterdag 19 mei 2012

Vandaag culi en niet-culi, het bekende recept



En vandaag als afbeeldingen de huisjes die een vriend in de Dordogne verhuurt.
Hem kennende, zijn teksten lezend, én die huisjes ziend: dat moet goed zijn...

Site hier (alle links hier in een nieuw venster).
Motto: Rust en Privacy. Kijk.

Maar goed, nu culi-serieus.

Eerst maar even Bonduelle. Nieuwe promo. Bonduelle stoomt nu haar groenten in het blikje. Minder vocht, meer bite! Drogere troep, dat kan je ook zeggen. Die oogboontjes van laatst waren tragisch, en de borlotti van vandaag middelmatig.


Het huis in Laussac (en ook de vorige foto; dit geldt trouwens voor alle komende foto's: steeds paartjes)

AH pronk volgende week met traditionele ambachtelijke broden. Boule beurre. Hoezo traditioneel? "Boule beurre" bestaat helemaal niet. Je kan Googlen tot je paars ziet, het enige wat je vindt op aanhalingstekens boule beurre aanhalingstekens is AH zelf...

In NRC vandaag Pommes Dauphine. Met bloem er doorheen. Volgens mij is dat een moderne ontwikkeling, en je ziet ook van die aardappel-ballen als je Google Afbeeldingen doet.
In "mijn tijd" waren dat van die op de plaat gespoten roosje, wel inderdaad met ei erdoor,+ maar niks bloem...


Recept
Ovenschotel van aardappelen, bloedworst en appel
Bak in zonnebloemolie flink ui aan, later met wat knoflook erbij.
Doe er blokjes eko aardappelen bij, met schil, en pijnboompitten.
Roer op hoog vuur even om en kruid dan op laag vuur met kaneel (liefst verbrokkelbare stokjes; koop goede kwaliteit anders kan je het niet verbrokkelen), wat korianderzaad, wat komijnzaad, wat grove zwarte
peper en wat laurier.
Doe er flink pils bij.
Laat aan de kook komen en kook op laag vuur tot de aardappelen bijna gaar zijn.
Kook snel in en proef op peper en zout.
Van het vuur af blokjes bloedworst erdoor mengen en stukjes zoete appel.
Goed mengen, in een ovenschotel doen, een beetje plat drukken, de bovenzijde met zonnebloemolie inkwasten en bestrooien met paneermeel.
In een oven op 225 graden zetten tot het paneermeel goudbruin is.

Het huis in Le Penot

O ja, ik verzon vandaag in een wilde bui twee kleine test-voorgerechtjes. Voor vandaag (ei, borlottibonen, gestoofde witte ui): venusschelpjes, met daarmee een olie-test. Uiterst interessant, al zeg ik het zelf. Zie morgen.
En voor morgen een kippeboutje wat ik kook, stukkie opbakken (rest = boterhamvlees) en dat opbakken dat dus ter vergelijking met twee soorten truffel-uit-potje.
Wow...

Vandaag vijf jarig Bokito jubileum.
Sociale media, weet je wel. Nou, die zorgen er dus voor dat je de originele beelden nooit meer kunt terugvinden, want namelijk verstopt achter een enorme lawine van grappenmakers, profiteurs, neppers en ander meelift-tuig.


Fischer-Dieskau. Tsja.
Geen link want ik hou niet zo van dat werk.
Maar zie zelf hier.

Peter Martens hier.


William Livingstone House hier.


Het huis in Saint Aubain

Nog wat cultuur dan maar...

Dickens 2012 hier.

Grimm hier en hier.

Het Brandweermuseum in Wassenaar (hier) schijnt een tentoonstelling te hebben over "Heer Bommel en de Brandweer". Op de site niet te vinden.
Toonderjaar ter compensatie hier.


Nog meer cultuur, waw man...

Paleis het Loo. Enorm veel tentoonstellingen. Zie hier. En ook de tentoonstelling waarover ik las, "Penseelprinsessen".

Verlichte geesten hier.

Toy Story Classics hier.


Het huis in Le Viralet.