Nou, dat kan ik ook, hoor!
(Kariatieten!)
Maar eerst even serieus werk, dat moet Marieke kunnen billijken. Eten gisteren.
Shiitake, verse (natuurlijk) tuinbonen, ei.
Dop de tuinbonen (dubbeldoppen, daar doen we niet aan) en laat ze even in koud water rusten.
Olijfolie, iets kleingesneden shiitake-hoeden, uit de pan.
Olijfolie, sjalot, knof, ietsje heel korianderzaad...
Lamsblokje, chili"vlokken" zonder pitjes, heet water... Proef.
Kook er de tuinbonen in met ietsje versgemalen korianderzaad.
Pocheer er eieren in, steek die aan kleine stukkies.
Wat vermicelli... en de shiitake erin opwarmen.
Heerlijk...
Maar goed. Belangrijker, belangrijkste is dat Marieke terug is!
Uhh Marieke, het is niet zozeer die Janneke (aan de onvrede daarvan is dit blog toch ontstaan, of was dat de reden, o ja dat was het, dat Marieke ging meewerken), maar meer dat hele blog.
Vandaag in NRC Next "tuinerwten". Wat zijn dat nou weer? Die heeft natuurlijk een Engels recept met garden peas door Google Translate gehaald...
Allemaal Bordeaux.
Je struikelt daar over dat soort gevelversieringen.
In Noord Nederland zal je zoiets nooit zien, in Zuid Nederland wel, maar dan als "kunst", niet als geveldecoratie. Ik bedoel: toen ik 10 was stond er in het park in Helmond (of all places) een bronzen naakte dame... Zie hier (alle links hier in een nieuw venster).
Waar komt die notitie nou weer vandaan? "Ze zien me als een lijp oud wijf met een collectebus". Was jij dat, L.??
Donderdag, ongepubliceerd recept.
Truffel
Onderstaande bewerking kan beter met zomertruffel dan met uiterst dure wintertruffel.
AH, 10 gram, € 5,-. In de buurt van de kappertjes en zo. "Omdat het uit Italië komt" (kompt). (Zo lagen die heerlijke Spaanse zoete matze's met olijfolie en sesamzaad bij de tortilla's. Gegarandeerd "omdat het rond en plat is", verdomd.)
Ansjovis filets uitlekken (als op olie) en even door melk halen om iets te ontzouten.
Als op zout: wat langer in de melk.
In beide gevallen uitlekken en prakken.
Olijfolie, knof, warmen, zachtjes knof uitbakken.
Truffel erboven raspen (niet te hoog vuur).
Ansjovispasta erdoor.
Serveer met iets wat in boter gebakken is (goede eieren / omelet!) of iets op basis van room (kalfsoesters?!).
(Slagerij Zuidhorn. De Sleurslager. "Ik had graag twee kalfsoesters." -"Meneer, dát verkopen wij niet!", of ik om gebakken olifantenlul had gevraagd...)
Ik heb een hele stapel filmrecensies liggen, maar daar komt (kompt) een aparte post van. Maar twee wil ik ff kwijt.
The king's speech. Ach... Af en toe wel gekunsteld. En af en toe overdreven. En toen dat Simpson verhaal. Koning, koning af, stotteren af?
Aguirre, the Wrath of God met Klaus Kinski. Ongelofelijk (en trouwens hier al in een ver verleden eerder besproken). Ongelofelijk. On-navertelbaar.
Zie zelf hier.
Handen boven de dekens!