donderdag 3 mei 2012

Eerst maar even


een mooi verhaal.

Een bekende krijgt 24 uur zo'n hartkastje aan z'n lijf geschroefd. Hij zegt "Aan m'n broekriem", ik zeg "Dat zal wel niet want dan moet je je broek 's nachts aanhouden". En trouwens: ik heb er ook ooit een gehad, als student medicijnen, als test. En dat zat aan een riem rond m'n buik (meen ik).

Maar goed, wij kregen dus de resultaten te zien, en ook moesten we ons zo normaal mogelijk gedragen. Kroeg in en uit en zo. Maar goed, ik maakte dus om 11 uur 's avonds een wip, om te zien wat dat zou opleveren in de grafieken.

Volgende dag kastje ingeleverd, wat later uitslag. "Jammer, maar om 11 uur 's avonds is het kastje uitgevallen..."


Gisteren

Shanghai paksoy (twee is te weinig pp als je alleen rechts gebruikt), bakbanaan en verse tonijn (AH, 250 gram € 8,50. En rauw was die niet eens mooi fraai, ondanks mooi vers...).

Bakbanaan pellen (kost wat tijd, daarom eerst) en in plastic folie.
Olijfolie, sjalot, knof...
Piment, zwart sesamzaad, laurier...
Paksoy...
Witte wijn, Marmite (combineert zeer fraai met paksoy), pikant paprikapoeder... Proef.
Frituur de bakbanaan.
Klaar! Heerlijk!





Bord hep ik schoon-gephotoshopt L!

Maakte ooit in een Italiaans restaurant in Spanje acelgas (soort Zuid Europese paksoy) voor dure Italianen. Vroegen ze uit welk deel van Italië die kok kwam...

Zag net dat ik tot nu toe bijna 2.000 posts heb, en totaal 260.000+ page views.
Dat is 130 per post, maar in het begin -vier jaar + geleden- veel minder, en nu rond de 500+ / dag.


 

Dit vond ik antiquarisch en was het mijne kwijt. Enorm interessant boek (naslagwerk; iets anders koop ik culinair niet).
Zie deze (alle links hier in een nieuw venster) kwakers over worst op 2 mei 2012. Als ze nou eerst eens dat boekkie zouden lezen...

Zie Kamarama hier.

Herzag Big Night. Zie hier. En hier.


Kijk. Rechts kocht ik vandaag.
Links zwarte truffel-olie (zie stukkie linksonder in flesje), rechts witte.
Linker flessie acht keer zo duur als rechter...

Die markiezin van Vauvenargues helemaal boven hier, die had een man die er ook wat van kon, van die "citaten" produceren.

L'art de plaire est l'art de tromper.
De kunst van het behagen is de kunst van het bedriegen.

Deed me denken aan een andere mooie Franse, geen idee van wie (o wacht, opgezocht. Wolinski).
Mentir c'est un métier, mais démentir c'est tout un art" (gevolgd door "meneer de president").
Liegen is een beroep, ontkennen is een hele kunst.



Mooi toch?
Links een park, rechts de Maas. Kasteel(tje) Oeverberg in Kessel. Vond de foto in ene. Was van een tante. Dikwijls gelogeerd. Ze hadden een spookkamer, en meubels en luchters gemaakt van geweien.
Apart hoor.

Nog niet eerder gepubliceerd recept.
Bagna cauda, Italië
Smelt wat boter en bak er zachtjes stukkies knoflook in tot mooi geel.
Op laag vuur ansjovis filets erbij, verse of in melk geweekte uit blik. Roerbak eerst, en prak het later door elkaar.
Voeg nogal wat goede olijfolie toe en blijf kloppen tot goed gemengd.
Peper en zout naar smaak.
Prepareer borden met boerenbrood, radijs, en vers en kort gekookte groenten (liefst kardoen en/of meiknolletjes).
Eet als een fondue.


Doei!