.
Alles
wat met collagene aan elkaar kan worden geplakt en gekookt is ham. Van
restvlees tot schoudervlees. Wees zelfs zeer kritisch als ge de mooie grote
ronde gekookte sneden ham ziet met een schone gelijkmatige vetrand er aan. De
kunst van plakken is tot grote hoogte gestegen.
Een
stuk ham is vrijwel nergens meer te koop. Soms bij Lidl en Aldi. Waar men in
Duitsland nog overal gesealde stukken (Schwazwälder) Schinken en Schinkenspeck
verkauft, kunt ge hier hooguit naar uw slager gaan, die een stuk Prochiutto,
Serrano of Boerenham of Ganda-ham afsnijdt, het afweegt en het afrekent tegen de ‘schellekesprijs’,
wat niet de bedoeling is.
Bij
o.a. de Sligro en in Vlaanderen op markten koopt ge mooie stukken Serrano voor
ca. € 11-12,00 en mooie stukken Schwärzwalder voor ca. € 14,00 per kilo. Ter
vergelijk: in de C1000 kost 100 gram, al dagenlang op pad in cellofaan van de industriële
slagerij via het landelijk distributiecentrum naar de ‘verswinkel', al gauw € 2,50 (2,5 maal de kiloprijs van een stuk). Terwijl
vers afgesneden ham juist zo’n mooie subtiele geur verspreidt.
Maar
men verkoopt toch van die mooie ‘pata negra’ waar ge een stellage bij krijgt
met een speciaal mes ? Leuk voor een eetcafé of een feestje. Maar onze moderne
huizen zijn niet meer zo geschikt om een dergelijke ham open bloot weken neer
te zetten. Laat staan dat ge een ham op kunt hangen.
Zelf
ham snijden levert op. Zowel qua smaak als kosten. Mits ge wel eerst de
investering in een snijmachientje doet. Er zijn er vanaf ca. € 40,00. Hoe meer ge
Google-t, hoe meer ge er achter komt dat voor de hobbykok er eigenlijk maar één
topmerk is. Ik
wil persé geen reclame maken, maar het is niet anders: Graef uit Duitsland.
Modern design, maar toch zijn hun basismachientjes zijn al tientallen jaren
vrijwel onveranderd op de markt.
Op
Nederlandse websites kunt ge ze ook kopen, maar let op, want door een gezamenlijke
fout bieden zij ook de goedkopere aan als zijnde met ’volledig metalen huis’. En
dat is niet waar. Dat gaat dus ergernis op leveren en heen en weer kosten.
Ik
koop dat liever bij een goede vakwinkel. En zoek eens de Duitse Graef fabriekswebsite
op.
Geschiedenis
van het ham snijden.
Ik
vind in de 18e eeuw in Frankrijk de eerste snijmachine. Ik was eerst
van gedacht dat het een martelstoeltje was, waarop de veroordeelde met zijn
achterwerk plaats moest nemen, maar het was echt de bedoeling om er hammen mee
te snijden…
Overigens,
wie Georges Bataille als filosoof en niet als pervert accepteert, ontdekt in
zijn bijzonder baanbrekend werkje ‘De tranen van Eros’ (ISBN 9061682606
SUN1986) dat de kunst van ‘fijne plakjes snijden’ in tot in de 20ste
eeuw als officiële straf door de Chinese overheid een hoge vorm van perfectie
bereikte. ‘De foltering van de honderd stukken’, waarbij de afgesneden stukken
dermate klein of vlak dienden te zijn, dat de veroordeelde in leven bleef..
Tijdens de foltering wel te verstaan..
Dan sneden de Japanezen hun plakjes deftiger met een samouraizwaard. Een analyse voor de wreedheid van de Chinezen in het dagelijkse leven heb ik nooit gevonden. Zelfs niet bij Arthur Koestler, die in de ‘Lotus en de Robot’ (ISBN 9029526955, 1974 Synopsis) een bijzonder onderscheid tussen schaamcultuur (Verre Oosten) en de Schuldcultuur (van het Westen) maakt. Dat laatste vindt ge ook mooi terug in het Westers schuldgevoel dat ons aangepraat wordt dat ge met vleeseten straks het Noordzeestrand in Amersfoort zult krijgen…
Vlees, Schuld en boete..
Graef snijmachientje dus..
Een goede machine is de F9; stalen huis dus stevig, op één poot, waardoor ge onder het snijgedeelte een opvangplaat kunt zetten. Ook gemakkelijk schoon te maken, mede door een makkelijk af te nemen en te plaatsen mes. En een lange slede voor grotere stukken (zie onderste plaatje). Helaas geleverd met een kartelmes (goed voor brood en aanverwanten), en zonder het ‘gladde’ vleesmes, dat ge à raison van ca. € 28,00 bij kunt bestellen. Totale kosten ca. € 230-250, maar goedkoper dan uw communicatiespeeltjes om de ganse dag te kwetteren..
Gerookte en gezouten droge hammen kunnen lang in de diepvries blijven, maar dienen ‘luchtdicht’ verpakt te zijn, en mogen nooit (!) geforceerd ontdooid worden. De hammen bevriezen nooit hard door de pekeling of de rookconservering. Het best laat ge een stuk ham niet ontdooien op kamertemperatuur, maar…. in de koelkast !