maandag 14 mei 2012

O jee o jee,


hoe moet ik opboksen tegen dit (uiterst welkome!) virtueel geknetter, dit fraai verbaal geweld hier?
L., M., en straks gaat PJ ook nog meeschieten misschien...

L. heb ik met genoegen gelezen (heb er één opmerking ingevoegd), en M. met evenveel genoegen en ik kom daar op terug zo dadelijk.


Gisteren
Orecchiete, fraaie tomatensaus met rode wijn en zo, geraspte kaas.

Hierboven wat ik erbij at, links gepekelde citroen, rechts gepekelde groene peper van de minder scherpe soort. Guindillas.

Ik ga hier verder niet op in; die tomatensaus is al zoveel keer hier beschreven.
Zachte olijfolie, ui, soepgroenten, knof, tomatenpuree, tomatenblik, groene kruiden (zeven!-), rode wijn, chili"vlokken" zonder pit, Worcestershire, laurier, selderijzaad, lavaswortel, versgemalen korianderzaad, paddoblokje, zoet paprikapoeder, gedroogde tomaat op olie...
Enfin, super simpel dus.


(Jé wat een schoon kommetje! En geen stukkie uit de rand ook niet!)

Marieke nu.

Cajun eerst maar. Wat zalmen daar van zeggen... Uhh, Gumbo, dat is lady's fingers / okra; daarnaast garnalen en daarnaast cajun kruiden, welk laatste een zeer vaag begrip is.
Zie hier (alle links hier in een nieuw venster).
En zie hier.

En die Femmes en die Flames, dat is een woordspeling, geen vergissing. Google maar op "les femmes d enfer" + "flames of hell", precies zo, van de eerste " tot de laatste. Dan zie je dat ze samen optreden. Die twee termen dan dus.


Leuk nu, erg leuk!
Janneke jat van Janneke!

Maar eerst even dat Janneke-recept in NRC Next van vandaag.
Zie die foto onder. Pho.
"Doe de ossenstaart ... in een soeppan." Zou die vrouw wel eens ossenstaart hebben klaargemaakt? Ik maak me sterk. Ik bedoel je begint dan toch met te schrijven "de stukken ossenstaart"...

Maar nou komt het. "Noedelsoep" staat er toch? En waar zijn die noedels dan??
Nee, kijk, die noedels, dat komt van als je een Google op Pho doet, dan krijg je tig "Vietnamese Pho: Beef Noodle Soup". "Vandaar" die "noedels".
En van de rest van het recept klopt ook geen moer trouwens. Uien blakeren... ("Op mijn Viking fornuis gaat dat goed, maar niet alle fornuizen zijn er geschikt voor"...). Kwaakkwaak.

Janneke Jatwerk nu.
Vergelijk de ossenstaart-foto van hieronder met die van deze site!
"Beter goed gejat dan slecht verzonnen" hahahahahaha!

(Zou ze dat van d'r kieken gelezen hebben, Marieke?-)


Ik las in Vergeten stemmen van de Holocaust dat al in 1932 de Duitse Orthodoxe kerk geen joodse kinderen meer toeliet op haar onderwijsinstellingen. Kijk, zo kennen we ze weer, de zwarte galmers.

Las in dat boek ook het volgende.
"Op vrijdag brachten we de tsjolent naar de bakker. Dat was een grote pot die was verzegeld als een soort hogedrukpan, met verscheidene doeken om het deksel [en deeg tussen pot en deksel]. Daarin zaten dan aardappelen, gerst, bonen en vlees -meestal naborst, dat werd als het beste stuk beschouwd. [Zie hier.] In de pot zat nog een andere pot met wortels en rozijnen, krenten en soms appels, als dessert. [Volgen instructies voor de bakker, waar in de oven de pot moest staan.] De pot moest dan op zaterdag worden opgehaald [dat mochten de joden niet zelf doen, dat deed Gretta voor ze], wanneer iedereen van de sabbat kwam. Het was een zware maaltijd"


Maar goed, we gaan afronden.

Zag Munich, over de Joodse wraak voor die München aanslag. Golda Meir kwam nog langs, van wie de autobiografie uiterst leesbaar is.
Maar goed, zeer veel actie, maar wel in een schier eindeloze kabbelreeks. Beetje Gretta zeg maar.

En moest bloedprikken vanmorgen. Had ik thee met wat citroensap gedronken. Nee, eigenlijk mocht dat niet. Maar hoe hebben we het nou? Wel of niet prikken? "Dat moet u zelf weten". Gristus...


Hierboven en hieronder: waarom conceptuele kunst iha. shit is.
Hierboven: je kan toch van planten geen uniformiteit verwachten?
Hieronder: de ene bol boven het water uit, de andere stuk erin...
Bibliotheek Zuidhorn.

C1. Blog de laatste tijd nog gezien?
Jazeker. Alleen niet iedere dag, want ik was even naar Italie. Piero della Francesca achterna. Ben nog steeds errug onder de indruk. Was nooit in Urbino geweest, om maar eens wat te noemen. Pfoehee, wat een kleinood. Maar goed; doet er niet toe.
Waarom vraag je dat eigenlijk?

Groet!
De laatste dagen dus niet gekeken, dacht ik. Ze zal wel opkijken want ze mocht Marieke wel...

Tot slot. Een cursist verontschuldigde zich. Dat hij niet regelmatig huiswerk inleverde. "Maar ja, kijk op mijn website".
Ik zou het fijn vinden als je mijn site als link op je blog wil zetten.
Het gaat nu gelukkig weer goed met me, maar het is steeds onzeker voor hoe lang het goed gaat. De cursus website design is voor mij een mooie uitlaatklep. Mijn site zie hier.

Kijk en wees bescheiden, bezoeker...