Asperges op waterkers
Een recept van Felix Wilbrink (Telegraaf)
Wordt veel met zalm geserveerd
Het leek me niks en dat was het ook
Een dwaze combinatie: de waterkers drukt de smaak van de asperges finaal weg
Bakbokking met piccalilly
Ik vind bakbokking geen succes, maar ik moet zeggen dat het met piccalilly en op Brabants roggebrood prima te eten is
Fondue parmesan
Ik volgde het klassieke recept, dat doe ik altijd de eerste keer als ik iets klassieks maak
Het deeg was erg dik, en als je de kroketten opensneed liep de vulling er dus niet uit
Maar de smaak was prima
(En wordt nóg beter als ik het zonder eigeel maak en de vulling er wel uitloopt)
Boter, sjalot, knof
Roux
Melk, witte wijn (Chablis); de saus dik houden
Eigeel (bewaar het wit voor het paneren), Parmezaan, zoete Emmentaler (2 op 1)...
Nootmuskaat, p/z, Worcestershire
Koelen
Vormen, paneren, frituren
Serveer met gefrituurde krulpeterselie en met citroen (en met stokbrood, als de vulling er wel uitloopt; het heet niet voor niets Fondue)
Kippenvleugels met Lemon curd
Ook een recept van Felix, maar wel wat aangepast
Marinade: Fino muy seco, sinaasappelsap, Lemon curd, iets pijnboompittenolie, maizena,
Louisiana green sauce ("groene Tabasco"), geperste knof, rozemarijn, tijm, scherpe mosterd, zout
Opkloppen, vijf minuten, opkloppen, nog een keer, kip erin, op een koele (niet koude) plek, zeer regelmatig draaien
Uitlekken
Deppen en bruinen in boter
Marinade wat inkoken en de vleugels daarin dan stoven
De combinatie sinaasappel-pikant is erg interessant!
(Dat rijmpt!)
Hoofdgerechten staan er in de serie Gekookt niet
Nu komen dus de nagerechten en de bijgerechten
Stroopsaus bij zuur fruit
Kookboek Rotterdamse Huishoudschool, 1934
Als fruit nam ik de eerste op de markt komende Japanse mispels
Wat zuur, maar toch eet ik ze graag zó
Bezoek niet, dus:
Boter (zoute boter of wat zout erbij)...
Bloem...
Melk...
Rietsuikerstroop (de saus moet niet te warm zijn)...
Chocolade-munt saus
Met rum
Dat had ik ergens bij nodig en ik kookte meteen twee extra porties voor in de vriezer
Flink melk 10 minuten laten sudderen met (echte!) vanillesuiker
Fijngesneden munt mee laten sudderen, 10 minuten
Zeven, de melk wat inkoken en proeven op vanille en munt
Room erbij, en pure chocolade (geen couverture) erin oplossen
Op smaak met rum
(Dat ze verschillend lijken, dat is de lichtval)
Gepekelde pruim
Dat bedacht ik in ene, Dat moet toch kunnen!
Ja, en dat kan prima
Ging verder zoeken en zo kwam ik Saladitos tegen (zie verderop)
Simpel
Pruim in grofzout tot bedekt, water tot bedekt, water weg: water tot bedekt, water weg: water tot bedekt en afgieten
Heerlijk in kleine stukjes bij iets wat om zout vraagt
(Gekookt ei! Radijs!)
Saladitos en Chamoy
Neem gedroogde pruimen (voor Saladitos) of gedroogde abrikozen (voor Chamoy)
Neem geen hard erg droog fruit!
Maak een pekel met 50 gram zout op een liter, met citroenzuurkristallen en chilivlokken
Breng heel langzaam aan de kook, laat 10 minuten bubbelen en laat afkoelen
Proef op zout zuur pikant
Pekel het fruit er drie uur in
Afgieten, op bakpapier drie uur in een lage oven
Van de pekel maak je Salsa chamoy, maar hoe, daar ben ik nog niet achter
Je kan ook suiker en/of anijs gebruiken, en het is afgeleid van Suan mei (niet Suan mei tang!)(wat me een soort Salsa chamoy lijkt)
Jam van paraguayos
U noemt dat "wilde perziken"
(U zegt waarschijnlijk ook "banaansjalot" tegen Provençaalse sjalotten)
Ik experimenteer met jam maken met minder suiker
Niet vanwege de suiker!!
Vanwege de fruitsmaak!!
Fruit in blokjes, suker erdoor, een dag, regelmatig omroeren
Jam ervan koken
Hier had ik echt erg weinig suiker gebruikt
Het was erg lekker, maar H zei (terecht) "Dit is geen jam, dit is vruchtenpuree"
Kweeperenjam
Recept als hierboven
Niet schillen, wel ontpitten
NB Dit is jam, geen gelei!
Zuid-Europeanen en Duitsers maken gelei
Midden-Oosterers maken jam
Die paraguayos jam was het laatste 2017 potje
Maar er staan al drie potten kwee 2018!