Kriel
Met asperges en pekelvlees en Œufs mimosa (zie hierboven)
Flikker op en doe het zelf, Gristus!
Asperges kontje en schillen en in een natte doek
Van de schillen etc aspergefond maken met p/z en foelie
Kook de kriel in kippenbouillon
Kook eieren redelijk hard
Kook de asperges in de fond
Fors boter smelten
Pekelvlees erin heel kort aan twee kanten sauteren
Maak de Œufs mimosa: prak eigeel en eiwit apart en strooi er gehakte peterselie over
Warm alles behalve de mimosa
Serveer alles
God kolere wat kan ik toch goed koken...
Friet
Met Tomate provençale en vers geraspte Tynjetaler
We hielden het eenvoudig tijdens en na forsch drankgebruik
(De gemiddelde Noord-Nederlandse stiekeme refo denkt nou dat we zat waren; de gemiddelde Brabander en Limburger weet beter)
Olijfolie, sjalot, knof...
Selderijzout, rozemarijn, vers groen pepertje...
Friet snijden, spoelen, deppen, voorbakken op 155°
Grote mooi rijpe tomaten in grove stukken, ovenschotel, olijfolie, omhusselen, sjalottenbaksel erover, in de oven
Friet afbakken op 185°
Hele handel serveren met de geraspte kaas over de tomaat (dáárvan, van die kaas erover, vergat ik een foto te maken...)
God Jozef en Maria wat kan ik toch mooi koken...
Grote kleine aardappelen
Ik bedoel iets groter dan kriel
Met Cap of ribeye, wortel en aspergefond
Cap of ribeye zit tussen ribeye en stooflappen
Je kan het kort stoven, maar ook als bief bakken (veel beet, dus die lui van de Volkskeuken met hun kunstgebitten: niet aan beginnen!)
Vlees in boter aanbraden en uit de pan
Dikke wortelschijven idem
Heel gelaten kleine sjalotten en eenteens knoffen idem
Soepgroenten...
Bouillon, tijm, laurier, zeer grof gebroken zwarte peperbolletjes, gebroken korianderzaad
Vlees terug en die aardappelen erbij
Slow cooker op laag
4 uur
Als het vlees goed is, niet op Warmhouden laten staan als je nog niet gaat eten!
Gewoon uit, en uit de cooker, en later warmen
Serveren met Colman's mosterd
God in de draaimolen, wat kan ik toch lekker koken...
Aardappelschijven
Met zoete ui, Chimay (kaas) en Chimay (bier)
Boter, zeer fijn gesneden zoete ui, deksel, lang en langzaam...
Forsch knof erbij, versgemalen witte peper, Chimay (bier)
Stoof langzaam in open pan...
Steeds wat bier, inkoken, wat bier, inkoken...
Proef op zout; gebruik om te zouten Marmite
De aardappelschijven in een ovenschotel, olijfolie, omhusselen, wat grof zeezout erover, oven
Later de ui erop en de Chimay (kaas)
Oven
O wacht! Dit deed ik met kriel, en een van de krielgerechten hier met aardappelschijven
Nou ja
Want God Heilige Geest en Jezus, wat kan ik toch fijn koken...
Kriel
Nu wel, of, nou ja, laat maar
Met bouletten (crépinettes) in Leffe brun, en met gedroogde pruimen
Gedroogde niet te harde pruimen in kokend water
Acht uur (niet op het vuur natuurlijk) en af en toe omroeren
Komen er pruimdelen boven het oppervlak: meer water
Kook kriel in mooie bouillon, liefst 2/3 lams 1/3 rund
Gebruik die bouillon later in dit gerecht
Boter en olijfolie, een runderschenkel met mergpijp met merg aanbraden
(Steeds zie je die opkrullen; dat knip je de zeen rond het opbollende stuk door)
Uit de pan
Soepgroenten (ui, knof, platte peterselie, selderijblad, wortel, prei)...
Bouillon, vlees, laurier...
Na twee uur vlees in kleine stukjes en terug in de pan
Na vier uur de bouillon afgieten en inkoken
Gebruik het vlees voor wat anders
HOH gehakt (niks Mager! niks Gekruid!) aanmaken met p/z
Balletjes (bouletten)
Inpakken in varkensnet (dan zijn het crépinettes) (leg ze in een koekenpan óp het op mekaar gevouwen deel)
Aanbakken; langzaam; het vet komt los
Als de onderkant mooi bruin is: draaien
Giet het vet af en gebruik het voor wat anders
Bouillon en Leffe brun erbij
Gaarstoven
Tegen het einde hoog vuur, inkoken (eventueel met de crépinettes eruit) met wat van het pruimenweekvocht erbij
Op het laatst de kriel erin warmen en daarna de pruimen
God in de hemel en daarbuiten, wat kan ik toch enorm fraai koken...