zaterdag 12 mei 2018

Franse kookboeken



Kip, mais, couscous


"Franse kookboeken" is niet helemaal de correcte term

Wat ik bedoel zijn

kookboeken die lezen zoals de Franse keuken proeft

De sjieke of de plattelandse keuken, of er tussen in, maakt niet uit

De sfeer, het idee

Daar heb ik het vandaag over, over dat soort boeken



Kip die de slow cooker in gaat


Je hebt natuurlijk een hoop foute boeken


Alain Caron

Uit Frankrijk gevlucht omdat ie daar uitgelachen wordt


Simple French Food

Een "Standaardwerk over de Franse keuken" voor hen die tóch al niet kunnen koken


Ripailles

Door AH uitgegeven als A Propos Bistro

Slappere nep is niet te bedenken


Food of France

Zware shit voor op de salontafel


Georges Blanc

Ma Cuisine des Saisons

Gelul met ook nog enorm veel jatwerk



Stoven


Je hebt een paar erg mooie standaardwerken


De Larousse Gastronomique staat natuurlijk op de eerste plaats

Zeker niet enkel over Frankrijk, maar heel Frans!

O ja! Als je vraagt Wat vind je beter, de Larousse of de Oxford?
Dan weet je dat als ze Oxford zeggen, je met een culinaire lul cq nul te maken hebt


De Dictionnaire du Gastronome staat op de tweede plaats

Nog meer Frans en nóg Franser

(Van dit standaardwerk heeft gene ene Nederlandse culischrijver ooit gehoord, dus dan weet je het wel...)


Pellaprat

Le nouveau Guide Culinaire
en
La cuisine Familiale

Heeft ook geen enkele Nederlandse culianire apelul of apekut ooit van gehoord

Respectievelijk de mooie keuken, en de simpelheid zelve



Kip met peer


Dan komt de sectie

Root, David en Fisher

Ook weer geen enkele Nederlandse culikwaker die ooit wat van deze culinaire genieën heeft gelezen...


Fisher

The Cooking of Provincial France

Die Nederlandse culinaire kwakers, Otto Kleynefluit voorop, die hebben Godverdomme zelfs nog nooit gehoord van haar ultieme culinaire meesterwerk The Art of Eating


Root

The Food of France

Daar hoeven we enkel aan toe te voegen dat het ook weer een erg goed boek is, en dus (dus) genegeerd door Vreugdeloos en Broekbaard e tutti quanti


David

French Provincial cooking
en
French Country Cooking

Laat ik mijn mond maar houden want hier kan niets worden toegevoegd



Lepeltje lepeltje


Ik sla al mijn regionale Franse kookboeken over (La Cuisine Lorraine is de laatste aanwinst)

Ik sla ook boeken als Recipes from the Châteaux of the Loire over (prachtig boek hoor! fraaie recepten!)

Ik bespreek enkel nog de kleine juweeltjes over de Franse keuken, die je van tijd tot tijd vindt

Ik noem hier de mooiste twee; ik heb een forsche berg, waarover later separaat meer


Fit for a Bishop
Or how to keep a Fat Priest in Prime Condition

Stephen Lister

De cuisine in de keuken van een pastoor in de Provençe


Simenon et Maigret passent à table

Courtine

Als je mee wilt tellen in een gesprek over de Franse keuken, dan ben je een risée als je dit boek niet kent



Kippenvleugels marineren


Als het over de keuken van België gaat, dan gaat het over de Ardennen, of over wafels, of over stoemp, of over choesels
Maar niet over "België"

Als het over de keuken van Spanje gaat, dan gaat het over een reis door de Pyreneeën van links naar rechts, of over de keuken "in het land van Goya" of over tapas
Maar niet over "Spanje"

En als het over Italië gaat, dan zijn de auteurs frigide trutten die zo nodig in Toscane moesten gaan wonen en daar de lokale bevolking willen epateren met hun "eenvoudigheid"
Florine Boucher voorop
(Die terug in het vaderland, Mussolini indachtig, een protest organiseert tegen een joods monument...)



Kippenvleugels met wortel