Kip, mais, couscous
"Franse kookboeken" is niet helemaal de correcte term
Wat ik bedoel zijn
kookboeken die lezen zoals de Franse keuken proeft
De sjieke of de plattelandse keuken, of er tussen in, maakt niet uit
De sfeer, het idee
Daar heb ik het vandaag over, over dat soort boeken
Kip die de slow cooker in gaat
Je hebt natuurlijk een hoop foute boeken
Alain Caron
Uit Frankrijk gevlucht omdat ie daar uitgelachen wordt
Simple French Food
Een "Standaardwerk over de Franse keuken" voor hen die tóch al niet kunnen koken
Ripailles
Door AH uitgegeven als A Propos Bistro
Slappere nep is niet te bedenken
Food of France
Zware shit voor op de salontafel
Georges Blanc
Ma Cuisine des Saisons
Gelul met ook nog enorm veel jatwerk
Stoven
Je hebt een paar erg mooie standaardwerken
De Larousse Gastronomique staat natuurlijk op de eerste plaats
Zeker niet enkel over Frankrijk, maar heel Frans!
O ja! Als je vraagt Wat vind je beter, de Larousse of de Oxford?
Dan weet je dat als ze Oxford zeggen, je met een culinaire lul cq nul te maken hebt
De Dictionnaire du Gastronome staat op de tweede plaats
Nog meer Frans en nóg Franser
(Van dit standaardwerk heeft gene ene Nederlandse culischrijver ooit gehoord, dus dan weet je het wel...)
Pellaprat
Le nouveau Guide Culinaire
en
La cuisine Familiale
Heeft ook geen enkele Nederlandse culianire apelul of apekut ooit van gehoord
Respectievelijk de mooie keuken, en de simpelheid zelve
Kip met peer
Dan komt de sectie
Root, David en Fisher
Ook weer geen enkele Nederlandse culikwaker die ooit wat van deze culinaire genieën heeft gelezen...
Fisher
The Cooking of Provincial France
Die Nederlandse culinaire kwakers, Otto Kleynefluit voorop, die hebben Godverdomme zelfs nog nooit gehoord van haar ultieme culinaire meesterwerk The Art of Eating
Root
The Food of France
Daar hoeven we enkel aan toe te voegen dat het ook weer een erg goed boek is, en dus (dus) genegeerd door Vreugdeloos en Broekbaard e tutti quanti
David
French Provincial cooking
en
French Country Cooking
Laat ik mijn mond maar houden want hier kan niets worden toegevoegd
Lepeltje lepeltje
Ik sla al mijn regionale Franse kookboeken over (La Cuisine Lorraine is de laatste aanwinst)
Ik sla ook boeken als Recipes from the Châteaux of the Loire over (prachtig boek hoor! fraaie recepten!)
Ik bespreek enkel nog de kleine juweeltjes over de Franse keuken, die je van tijd tot tijd vindt
Ik noem hier de mooiste twee; ik heb een forsche berg, waarover later separaat meer
Fit for a Bishop
Or how to keep a Fat Priest in Prime Condition
Stephen Lister
De cuisine in de keuken van een pastoor in de Provençe
Simenon et Maigret passent à table
Courtine
Als je mee wilt tellen in een gesprek over de Franse keuken, dan ben je een risée als je dit boek niet kent
Kippenvleugels marineren
Als het over de keuken van België gaat, dan gaat het over de Ardennen, of over wafels, of over stoemp, of over choesels
Maar niet over "België"
Als het over de keuken van Spanje gaat, dan gaat het over een reis door de Pyreneeën van links naar rechts, of over de keuken "in het land van Goya" of over tapas
Maar niet over "Spanje"
En als het over Italië gaat, dan zijn de auteurs frigide trutten die zo nodig in Toscane moesten gaan wonen en daar de lokale bevolking willen epateren met hun "eenvoudigheid"
Florine Boucher voorop
(Die terug in het vaderland, Mussolini indachtig, een protest organiseert tegen een joods monument...)
Kippenvleugels met wortel