zondag 27 mei 2018

Eieren



Vandaag alweer inkopen
Want ik koop veel in...

Longan
 

Eieren zus, eieren zo

Why not



Portugese roereieren

Simpel maar lekker



Kook tomatensap wat in, met iets bouillonpoeder en wat Worcestershire

Bind met allesbinder

Proef op p/z en houd warm

Maak roereieren, de eieren losgeklopt met wat water en met groene kruiden

Doe wat room door de saus en serveer de eieren daarmee en met blokjes tomaat



Vers lotuszaad
Lekker in mooie bouillon gekookt, en daarin gelaten



Tuinbonen met artisjok en ei


Kook de tuinbonen half gaar

Bak in een stoofpan sneden oud brood in olie bruin en haal uit de pan

Bak in de olie op laag vuur gesnipperde knoflook en bos-ui

Voeg de bonen toe (bewaar het kookvocht), stukken tomaat en in vieren gesneden kleine ongekookte artisjokken (of later gekookte uit blik)

Kruid naar smaak maar gebruik in ieder geval komijn

Giet er voldoende bouillon bij om de artisjokken gaar te kunnen laten worden, breng aan de kook en laat met een deksel op de pan een half uur op laag vuur staan

Werk er het gebrokkelde brood door met de ui, voeg eventueel wat kookwater toe, breek eieren boven de bonenmassa en laat ze, met een deksel op de pan pocheren



Japanse groene thee is wat anders dan Chinese
Dit zijn gedroogde gemalen blaadjes van thee die in de schaduw gekweekt is
Schaduw = meer chlorofyl = zoeter



 Ossenworst met ei


Bak licht door bloem gehaalde plakken ossenworst snel in boter aan twee kanten
Haal uit de pan

Klop ei met p/z en bak er een omelet van in dezelfde pan

Als de omelet half gaar is de ossenworst daarop leggen en op laag vuur en met een deksel op de pan laten garen

Serveer met bagels



Chinese pruimenwijn
Die pruimen zijn keihard en zo groot als een meloen
Ik ga er dit mee maken (alle links hier in een nieuw venster)



Ingemaakte eieren

Engeland



Kook 12 eieren hard, en pel

Meng een klets goed scherpe mosterd (liefst Colman's) met iets lauw water
Laat even staan

Werk er meer koud water door, in totaal twee koppen

Werk er twee koppen witte wijnazijn door

Werk er een kop fijne kristalsuiker door, een theelepel zout, een theelepel selderijzaad, zes kruidnagels (heel) en twee gehakte uien

Giet over de gepelde eieren, dek af, koel
Doe in een goed schone en goed afsluitbare pot en bewaar op een koele plek

Gebruik na een week en binnen een maand, bijvoorbeeld in salade



Daar ga ik dit mee maken


Amerikaanse eieren

Huevos americanos


Mexico


Maak tomatensaus met verse dragon

Week saffraan in witte rijst

Maak gele rijst met de saffraan en het weekwater

Bak eieren in olijfolie

Serveer alles bij elkaar, waarbij de rijst wordt geserveerd in torentjes (in een ingevet glaasje of zo proppen en omkeren)



XO sauce
Pe-per-duur
Potje is verpakt als een duur sieraad
Ik ga er dit mee maken



Ik maak ook regelmatig iets, wat ze in de Franse professionele keuken een Portugese omelet noemen, ondanks dat het niks met omelet te maken heeft

Dikwijls wordt het gemaakt als personeelseten, althans als hap tussendoor

Stukken tomaat bakken in flink olijfolie, met ui en knof

Eieren erover breken en op lager vuur stollen

Op mooi brood
P/z



Volgende aflevering zie hier