Vandaag alweer inkopen
Want ik koop veel in...
Longan
Eieren zus, eieren zo
Why not
Portugese roereieren
Simpel maar lekker
Kook tomatensap wat in, met iets bouillonpoeder en wat Worcestershire
Bind met allesbinder
Proef op p/z en houd warm
Maak roereieren, de eieren losgeklopt met wat water en met groene kruiden
Doe wat room door de saus en serveer de eieren daarmee en met blokjes tomaat
Vers lotuszaad
Lekker in mooie bouillon gekookt, en daarin gelaten
Tuinbonen met artisjok en ei
Kook de tuinbonen half gaar
Bak in een stoofpan sneden oud brood in olie bruin en haal uit de pan
Bak in de olie op laag vuur gesnipperde knoflook en bos-ui
Voeg de bonen toe (bewaar het kookvocht), stukken tomaat en in vieren gesneden kleine ongekookte artisjokken (of later gekookte uit blik)
Kruid naar smaak maar gebruik in ieder geval komijn
Giet er voldoende bouillon bij om de artisjokken gaar te kunnen laten worden, breng aan de kook en laat met een deksel op de pan een half uur op laag vuur staan
Werk er het gebrokkelde brood door met de ui, voeg eventueel wat kookwater toe, breek eieren boven de bonenmassa en laat ze, met een deksel op de pan pocheren
Japanse groene thee is wat anders dan Chinese
Dit zijn gedroogde gemalen blaadjes van thee die in de schaduw gekweekt is
Schaduw = meer chlorofyl = zoeter
Ossenworst met ei
Bak licht door bloem gehaalde plakken ossenworst snel in boter aan twee kanten
Haal uit de pan
Klop ei met p/z en bak er een omelet van in dezelfde pan
Als de omelet half gaar is de ossenworst daarop leggen en op laag vuur en met een deksel op de pan laten garen
Serveer met bagels
Chinese pruimenwijn
Die pruimen zijn keihard en zo groot als een meloen
Ik ga er dit mee maken (alle links hier in een nieuw venster)
Ingemaakte eieren
Engeland
Kook 12 eieren hard, en pel
Meng een klets goed scherpe mosterd (liefst Colman's) met iets lauw water
Laat even staan
Werk er meer koud water door, in totaal twee koppen
Werk er twee koppen witte wijnazijn door
Werk er een kop fijne kristalsuiker door, een theelepel zout, een theelepel selderijzaad, zes kruidnagels (heel) en twee gehakte uien
Giet over de gepelde eieren, dek af, koel
Doe in een goed schone en goed afsluitbare pot en bewaar op een koele plek
Gebruik na een week en binnen een maand, bijvoorbeeld in salade
Daar ga ik dit mee maken
Amerikaanse eieren
Huevos americanos
Mexico
Maak tomatensaus met verse dragon
Week saffraan in witte rijst
Maak gele rijst met de saffraan en het weekwater
Bak eieren in olijfolie
Serveer alles bij elkaar, waarbij de rijst wordt geserveerd in torentjes (in een ingevet glaasje of zo proppen en omkeren)
XO sauce
Pe-per-duur
Potje is verpakt als een duur sieraad
Ik ga er dit mee maken
Ik maak ook regelmatig iets, wat ze in de Franse professionele keuken een Portugese omelet noemen, ondanks dat het niks met omelet te maken heeft
Dikwijls wordt het gemaakt als personeelseten, althans als hap tussendoor
Stukken tomaat bakken in flink olijfolie, met ui en knof
Eieren erover breken en op lager vuur stollen
Op mooi brood
P/z
Volgende aflevering zie hier