Chinese aubergine
Die paarse, niet zwarte dus, zijn een stuk minder sponzig
Aubergine op toast
Aubergine in schijven, zout aan twee kanten, 10 minuten, afspoelen en goed uitknijpen en droog deppen
Of gebruik Surinaamse of Chinese aubergine, of Garden eggs; dan hoeft dat niet want die zijn minder sponzig
Stoof op laag vuur blokjes aubergine gaar met wat grof gesnipperde ui en iets knof in olijfolie
Laat heel goed uitlekken en breng op smaak met p/z
Maak toast en houd warm.
Meng iets losgeklopt ei met peterselie en p/z en bak met die aubergine een soort roerei
Beleg er de toast mee en bestrooi met geraspte jonge komijnekaas
Afrikaanse aubergine
Rechts ook aubergine, Garden eggs
(Vandaar de naam eggplant)
(Vandaar de naam eggplant)
Aubergine met kaas
Aubergine in plakken, zout, 10 minuten, draaien, zout, 10 minuten, goed afspoelen en uitknijpen, droogdeppen, door de boekweitbloem (geeft krokanter resultaat), goudbruin bakken in heel hete olie (niet warm genoeg: aubergine trekt vol olie)
Olijfolie, ui, knof, zwarte peper, aardappelblokjes, zout...
Kippenbouillon, witte wijn...
Proef
De aardappel moet stevig blijven!
Ovenschotel invetten, aubergine, aardappelspul, en er Camembert en Roquefort over verdelen
Vet erover spuiten, oven
Surinaamse aubergine
Aubergine, gevuld met groenten en tofu of panir
Kook in de lengte gehalveerde en iets uitgeholde aubergines half gaar in water met zout; bewaar wat je uit de aubergines snijdt
Bak in arachide-olie ui, knof, champignons en de achtergehouden aubergine
Kruid met paprikapoeder, oregano, p/z
Meng, van het vuur af, met blokjes tofu of panir en wat tomatenpuree
Vul er de aubergines mee en bak die 15 minuten op 200 graden, met paneermeel over de vulling
"Groene" aubergine
Moussaka
Aubergine-lasagne
Griekenland
Maak ragú bolognese en béchamel
Snijd aubergines in ronde, vrij dikke schijven en bestrooi die aan beide zijden met flink zout
Laat een kwartier liggen, spoel goed af, knijp uit en dep droog
Bak de schijven goudbruin in heel weinig goed hete olijfolie
Klop wat eiwit door de bolognese en werk er wat paneermeel door
Leg een laag aubergine in een ovenschotel, een laag bolognese, aubergine etc.
De bovenste laag wordt aubergine
Werk door de béchamel wat eigeel en iets eiwit
Roer er geraspte kaas door van een stevig smakende soort, liefts Griekse natuurlijk, giet over de mousaka en bestrooi die daarna met extra geraspte kaas
Bak in een hete oven tot de mousaka bruin is
Thaise aubergine
Aubergine in bloedworstsaus
Albi, Frankrijk
Snijd aubergines in niet te dunne plakken en wrijf die aan beide zijden met flink zout in
Laat 10 minuten liggen en spoel het zout er goed af (vinger erlangs halen en proeven)
Dep droog, haal door bloem waarin wat peper en zout en bak snel bruin in ietsje goed hete olijfolie
Leg de aubergine in de warme bloedworstsaus en laat garen
Serveer met een entrecôte of zo
En met "grijze" rosé uit de streek
Gele aubergine
Bloedworstsaus
Albi, Frankrijk
Bak plakken bloedworst zonder vel lichtjes aan beide zijden aan in wat olijfolie, met wat ui en knof
Prak de bloedworst grof en voeg rode wijn en bouillon toe
Laat aan de kook komen en prak verder en kook in tot iets dunner dan sausdikte; voeg eventueel nog vloeistof toe
Laat inkoken tot sausdikte
Proef op p/z
Makua puong
Thailand