vrijdag 25 mei 2018

Gekookt




Ff eerst over kippenvleugels iha hier op deze site


Zie hier (alle links hier in een nieuw venster)!

En zie hier!

Met de Suri hieronder erbij heb je nog nooit zo'n uitgebreide kippenvleugel-lekkere-receptenverzameling bij mekaar gezien...

Like wow man




Kippenvleugels, Suri gemarineerd

Accent op tomaat en gember

Eerste foto boven: marineren
Tweede: met ingekookte marinade = saus


Marinade: gembersiroop, ketjap manis, rijstwijn (rode Chinese, verder maakt het niks uit), limoensap, Salsa de habanero verde (groene Tabasco zeg maar, maar dan veel beter)

Bedenk nog eens dat gember en tomaat (die komt later) essentieel zijn hier

Marineer dus, en draai regelmatig gedurende enkele uren, op koele temperatuur, niet koud

Lek, en dep droog

Bak de vleugels in pindaolie / uit de pan

Bak trasi, gemberwortel, ui, knof, rawit, gebroken komijnzaad...

Tomatenpuree, vijfkruidenpoeder, de marinade...

Kip erin en garen, eventueel met wat kippenbouillon, en inkoken
Het moet mooi ingekookt zijn als de kip net gaar is, dus vrij hoog vuur

Proef op zout




Salade Guillaume Tell

Het hoort met Zwitserse Emmentaler, ik maakte het met Tynjetaler

Foto hierboven


Maak een dressing van één op één volle yoghurt en goede mayo (Heinz!)

Wat amontillado, gebroken komijnzaad, Worcestershire, selderijzout, Tabasco

Granny Smith in blokjes snijden en meteen door de dressing roeren

Kaasblokjes erdoor, en blokjes Jambon blanc / Jambon de Paris (doet u maar gewone gekookte ham)

Koel




Petites oignons à la monégasque

Kijk, daar had ik het gisteren over


Flink rode port, iets water, flink rode wijnazijn, ietsje olijfolie, wat gele basterdsuiker, tomatenpuree, tijm, laurier, peterselie, zwarte versgemalen peper, zout en rozijnen

Heel langzaam tegen de kook aan
Een half uur doorsudderen
Koelen

Met gepelde verse zilveruitjes erin heel langzaam aan de kook
Lang langzaam sudderen, een kleine twee uur minstens

Internet staat vol rare gekken die het met zure zilveruitjes maken
Nooit van verse zilveruitjes gehoord, maar wel Kwaak! Kwaak!

(Nederland is een prima land om te leven hoor, maar dat je culinaire apenlullen en apenkutten niet gewoon ff kapot mag slaan of verzuipen of zo, dat is toch wel een nadeel...)

Foto hierboven het begin, hieronder het einde




Pilchards voor op brood

Dat is zo mooi en lekker en makkelijk en goedkoop...


Een blikje pilchards op tomatensaus
Kost geen ruk

Prakken

Kappertjes, groene peperbolletjes, gehakte zilveruitjes op het zuur...

Fantastisch




Peer met Gorgonzola dolce


Trek volle melk met een gesplitst vanillestokje

Stokje eruit en koel

Doe er halve peren in, ongeschild en zonder klokhuis
Breng redelijk snel, niet heel snel, aan de kook
Giet af en bewaar de melk

Maak met ietsje melk en een scheut room en Gorgonzola dolce een saus

Warm de peren in de melk en serveer met de saus en met walnoten





O ja!

D'r was een vrouw en die fokte Mexicaanse naakthonden
Veel succes op tentoonstellingen en zo
Komt er een belangrijke tentoonstelling, krijgt een van die honden in ene allemaal haren...
Dat mens naar een drogist, Ik moet een heel sterk ontharingsmiddel hebben!
Zegt die drogist Hier, dit mevrouw, dat moet u hebben. Maar een ding: u moet dan wel vier uur met uw armen wijd blijven zitten!
Zegt dat mens Het is niet voor mijn oksels, het is voor mijn chihuahua!
Och God, zegt die drogist, Mevrouw! Dan mag u een hele dag niet fietse!