zondag 20 mei 2018

Italië (17)




Campania


Zie de eerste aflevering van deze prachtige (al zeg ik het zelf) serie hier (alle links openen in een nieuw venster)

Veel interessanter dan dat Toscaanse gezeur van die Florine Boucher (die momenteel trouwens daarvoor geen tijd heeft, want druk bezig te protesteren tegen de komst van het Holocaust monument)




Ook hier weer een aristocratische keuken (met in de 18e en 19e eeuw Franse chefs) naast een eenvoudige keuken, althans oorspronkelijk

Een keuken gebaseerd op zeer veel invloeden (Byzantijns, Grieks, Romeins, Arabisch, Noormannen, Fransen dus, en zelfs Oostenrijkers)

Pizza, pasta en tomaat!

Pizza, calzone
Veel groente (aubergine! paprika!) en aardappel en tuinbonen
Veel granen en veel fruit en noten
Minestrone
Spaghetti en maccheroni (dat is geen macaroni, dat zijn lapjes om een naald gevouwen, waarvan die priesterwurgers een wat ingewikkelder soort is)
Mozzarella, caciocavallo, scamorza, provolone, ricotta
Weinig vlees, goede vis (in soep, in pastasaus, met groente, en altijd tomaat erbij...)
Veel ansjovis-, sardien- en venusschelp recepten
Een klassiek vleesgerecht toch maar: Braciolone alla partenopea (zoiets als dit hier)
En natuurlijk Salame napoletano
Lachryma Christi maar dat drinken ze niet zelf; die drinken gragnano



Calzone napoletano
Wat doet dat tomatenspul aan de buitenkant? 
Zie hier


Een paar typische gerechten

Calzone, niet alleen uit de oven maar ook uit de pan; zie hierboven

Naast de Pizza Margherita zeker ook de Pizza napolitana: pangebakken pizza of calcone, met salami, prosciutto, provolone en dan of groente of ansjovis (soms staat Pizza napoletana voor Pizza ansjovis)
Pizza con cozze: als Pizza ansjovis maar dan met mosselen

Insalata caprese

Mozzarella in carozza (mozzatosti zeg maar)

Panzanella (salade met brood)

Strangolapreti, niet die priesterwurgerspasta maar hier gnocchi met ricotta en spinazie

Naast Pasta alla putanesca (zie enkele dagen terug) ook Pasta alla sorrentina: met tomatensaus met daarin gesmolten blokjes scamorza
Pasta napoletana: olijfolie, boter, tomaat, basilicum

Sartù di riso
Een rijsttimbaal met daarin gehaktballetjes, kippenharten en -lever, doperwten etc
Een van de relieken van die Franse chefs (Sartù: surtout)
Ik maakte ooit Bomba di riso en dat is vergelijkbaar; zie hier)

Octopus alla Luciana: olijfolie, rode pepers, peterselie

Veel soorten ijs (spumone!) en vooral aardbeienijs



Strangolapreti



Zie de volgende aflevering, Puglia, hier