donderdag 31 mei 2018

Patatten weer!




Ovenaardappelen

Met zoete ui en Abbaye Sainte Mère


Ik vertelde het al eens eerder
Je had Port du Salut, die boerenkaas stierf uit, toen kreeg je de Port Salut fabriek, dat product werd verbeterd in Saint Paulin, en dát product werd nóg verder verbeterd in Issigny (vanwaar ook de beroemde boter van Issigny), in de abdij Sainte Mère

Die kaas kan je heel mooi laten rijpen tot forsche stinking, en dat gebruikte ik dan ook

Zoete ui in boter stoven, lang, langzaam, met deksel

Twee scheuten sherry, PX en Fino muy seco
Doorsudderen zonder deksel, met kleingehakte knof

Aardappelplakken door de olijfolie en in een ovenschaal en in de oven
Regelmatig omhusselen

Als ze bijna gaar zijn grof zeezout door de aardappelen husselen, en wat vers gemaken zwarte peper
De uien erover en dan de kaas
Oven




Aardappelpuree

Met champignons en een groenteburger


Zo'n groenteburger eet ik af en toe als er een nieuw product op de markt verschijnt
(Vroeger had AH een heerlijke wortelburger)
(Dit terzijde)

Aardappelpuree maken met volle melk, boter, nootmuskaat en versgemalen witte peper
Proef op zout

Olijfolie, ui, knof...
Champignonschijfjes, versgemalen zwarte peper...
Witte wijn, wat platsudderen

Door de puree

Puree in een ingevette ovenschaal in de oven, met boter gesprayd en met paneermeel bedekt

Bak de burger

Dat is altijd erg lekker, van dat gebakken spul door de puree (uien!)




Kriel

Met lamskotelet en asperges


Daar kan ik heel kort over zijn

Alles gevacumeerd en sous vide
Asperges (niet te dun niet te dik) 88°, 70 minuten
Kriel (niet te groot niet te klein) 56°, 90 minuten
Lamskotelet (niet te dik gesneden) 56°, 35 minuten

De kotelet kort opbakken in boter, vóór het serveren
Dan meteen boterjus maken




Gekookte aardappel

Met prei en gehaktballetjes


Die aardappel gekookt in preisoep
Die gehaktballetjes aangemaakt met van alles en ei maar geen paneermeel of broodkruim, maar tapioca meel
Dat schijnt lekker te zijn en jawel, dat is erg lekker

Over het recept kan ik kort zijn
Zie het via de plaatjes en de onderschriften hier (alle links hier in een nieuw venster)

Maar daar ontbreekt de preisoep

Maisolie, ui, knof...
Veel prei (enkel het wit!)...
Koenjit, paprikapoeder, rozemarijn en basilicum (beide gedroogd), p/z...

Flink kippenbouillon en de aardappelschijven erin stoven




Stamppot

Met wat? Met waterkers

En met stoofkotelet


Die waterkers dat is Bels, en die stoofkotelet ook

Boter, kotelet (een ribs dik! voor een stoofschotel nooit dun gezaagd spul want dan krijg je splinters in je eten) in boter bruinen

Ui, knof, soepgroenten...
Zwarte peper...

Geuze...
Vlees erbij en langzaam gaarstoven

Kook aardappelblokjes voor aardappelpuree

Blaadjes waterkers van de stelen halen

Als de aardappel bijna-bijna gaar is de waterkers erbij
Afgaren, stampen met boter, witte peper, melk, nootmuskaat
Proef op p/z

Ik heb de saus niet gebonden, maar dat kan natuurlijk wel

(Normaal maken ze in België die stoofkotelet af met champignons en mosterd)





O ja!

Iemand mailde me of ik ene Floor Lojenga kende, want die schreef zo aardig over mij
Nou, geen idee
Maar ik op die naam en de mijne zoeken, en zie hier!

Ik zet de tekst ook maar even hieronder, zodat het voor eeuwig bewaard blijft in de canon van het cultureel erfgoed, toch? Ja toch, niet dan?!

Je zou de blog van mijn ideologische tweelingbroer Maarten van Thiel eens moeten bezoeken.
Hij is wat arroganter dan ik, maar zegt zelf dat, als je arrogant kunt zijn, je ook wel wat in je mars moet hebben, en dat heeft hij. Zeker op culinair gebied. Voorts hebben we beiden het Syndroom van Asperger, wat niets met koken te maken heeft, maar alles met de wijze waarop je de dingen aanvaardt en beoordeelt.
Koken echt koken heet die blog. Beslist de moeite waard.


Ach gut wat lief...

Uhh, o ja, heel vroeger heb ik wel eens met haar geconverseerd, ja, schiet me in ene te binnen, maar dat hield in ene op

Nou ja...