zondag 13 mei 2018

Eieren for a change



Madame Jeanette
(Een blokje op dit kussentje is 2 x 2 cm.)


Bali Telor

Balinese eieren


Ui, knof, gemberwortel, laos en flink rode rawit aanbraden in pindaolie

Op laag vuur kruidnagel erbij, nootmuskaat, komijn daoen salam, daoen djeroek poeroet (of anders maar een scheut citroensap) en versgemalen korianderzaad

Een scheut Balinese of anders maar Chinese rijstwijn of desnoods sake of medium sherry erbij, een flinke scheut zoete ketjap en een scheutje zoute

Halve gekookte eieren erin leggen met het geel naar boven, de saus er goed over scheppen en zo koud laten worden
Er kan ook wat limoensap in de marinade

Serveren met plakjes lontong



Naga jolokia
Dwaas heet


Eieren in kokos-kerrie en sinaasappelsap

Suriname


Borrelhapje


Vier gekookte en gepelde eieren klaar hebben staan

Pindaolie, ui, knof. Kerrie (of kerrie-ingrediënten erbij; ik gebruikte koenjit, chili's, gember, laos, kardamom, kaneel, daoen salam)
Iets zout

Op laag vuur droge witte wijn, sinaasappelsap en kokosroom erbij, ongeveer gelijke delen

Eieren erin en regelmatig roeren

Kan koud en warm



Citroenpeper


Ingemaakte eieren

Engeland



Voor 12 eieren

Doe de eieren in een pan, giet er azijn over tot ze meer dan onder staan (gebruik witte wijnazijn)
Giet de azijn snel af maar bewaar; het ging alleen om het afmeten van de benodigde hoeveelheid

Spoel de eieren af (azijn maakt ze zacht) en kook ze hard in water

Breng de azijn aan de kook
Voeg daaraan vier theelepels zout toe en twee theelepels cayennepeper
Giet in een weckpot

Voeg kruiden naar smaak toe (piment, venkelzaad, komijnzaad...)

Voeg de -ongepelde- eieren toe

Laat een week -of langer- staan



Chile poblano ("uit Puebla")
Rood gedroogd zijn dit Chile ancho ("breed")


Eieren, gepocheerd in kerrie-saus

West-Afrika


Een typisch West-Afrikaans mengsel van Franse keuken en andere invloeden


Een erg lekkere combinatie, en al helemaal als je ook gekookte kriel of aardappelschijven meekookt

Maak kerriesaus met santen erdoor
Pindaolie, ui, knof
Kerrie en meteen santen (kokosroom)
(Bij de ui en de knof eventueel Spaanse peper en/of gemberwortek en/of laos etc. etc., afhankelijk van welke kerrie je gebruikt)

Pocheer hierin op laag vuur eieren

Serveer met rijst



Lichtgele habanero


Eieren met uiensaus

Andorra



Eieren hard koken

Redelijk wat olijfolie (want het wordt de basis van een gebonden saus), fors sjalot, knof en laat nogal lang op een plaatje en onder een deksel en op heel laag vuur sudderen

Roer af en toe om, en dan valt er condens van de deksel in de pan, en dat geeft niet, maar voordat je er de bloem bij gaat doen kook dat water dan even weg

Bloem erbij dus, ff sudderen, met melk een gebonden saus met zout, tijm en laurier, en met gerookt niet te pikant paprikapoeder

Halve eieren in die saus en wat sudderen

Ik at er tortilla's bij
Kan je mooi saus mee scheppen



Pimientos del piquillo