Madame Jeanette
(Een blokje op dit kussentje is 2 x 2 cm.)
Bali Telor
Balinese eieren
Ui, knof, gemberwortel, laos en flink rode rawit aanbraden in pindaolie
Op laag vuur kruidnagel erbij, nootmuskaat, komijn daoen salam, daoen djeroek poeroet (of anders maar een scheut citroensap) en versgemalen korianderzaad
Een scheut Balinese of anders maar Chinese rijstwijn of desnoods sake of medium sherry erbij, een flinke scheut zoete ketjap en een scheutje zoute
Halve gekookte eieren erin leggen met het geel naar boven, de saus er goed over scheppen en zo koud laten worden
Er kan ook wat limoensap in de marinade
Serveren met plakjes lontong
Naga jolokia
Dwaas heet
Eieren in kokos-kerrie en sinaasappelsap
Suriname
Borrelhapje
Vier gekookte en gepelde eieren klaar hebben staan
Pindaolie, ui, knof. Kerrie (of kerrie-ingrediënten erbij; ik gebruikte koenjit, chili's, gember, laos, kardamom, kaneel, daoen salam)
Iets zout
Op laag vuur droge witte wijn, sinaasappelsap en kokosroom erbij, ongeveer gelijke delen
Eieren erin en regelmatig roeren
Kan koud en warm
Citroenpeper
Ingemaakte eieren
Engeland
Voor 12 eieren
Doe de eieren in een pan, giet er azijn over tot ze meer dan onder staan (gebruik witte wijnazijn)
Giet de azijn snel af maar bewaar; het ging alleen om het afmeten van de benodigde hoeveelheid
Spoel de eieren af (azijn maakt ze zacht) en kook ze hard in water
Breng de azijn aan de kook
Voeg daaraan vier theelepels zout toe en twee theelepels cayennepeper
Giet in een weckpot
Voeg kruiden naar smaak toe (piment, venkelzaad, komijnzaad...)
Voeg de -ongepelde- eieren toe
Laat een week -of langer- staan
Chile poblano ("uit Puebla")
Rood gedroogd zijn dit Chile ancho ("breed")
Eieren, gepocheerd in kerrie-saus
West-Afrika
Een typisch West-Afrikaans mengsel van Franse keuken en andere invloeden
Een erg lekkere combinatie, en al helemaal als je ook gekookte kriel of aardappelschijven meekookt
Maak kerriesaus met santen erdoor
Pindaolie, ui, knof
Kerrie en meteen santen (kokosroom)
(Bij de ui en de knof eventueel Spaanse peper en/of gemberwortek en/of laos etc. etc., afhankelijk van welke kerrie je gebruikt)
Pocheer hierin op laag vuur eieren
Serveer met rijst
Lichtgele habanero
Eieren met uiensaus
Andorra
Eieren hard koken
Redelijk wat olijfolie (want het wordt de basis van een gebonden saus), fors sjalot, knof en laat nogal lang op een plaatje en onder een deksel en op heel laag vuur sudderen
Roer af en toe om, en dan valt er condens van de deksel in de pan, en dat geeft niet, maar voordat je er de bloem bij gaat doen kook dat water dan even weg
Bloem erbij dus, ff sudderen, met melk een gebonden saus met zout, tijm en laurier, en met gerookt niet te pikant paprikapoeder
Halve eieren in die saus en wat sudderen
Ik at er tortilla's bij
Kan je mooi saus mee scheppen
Pimientos del piquillo