Abbaye Sainte Mère
Deze belegen, itt de vorige, zie die hier (alle links hier in een nieuw venster)
Fantastische kaas
Komt uit Issigny, net als die beroemde boter
Fantastische kaas
Komt uit Issigny, net als die beroemde boter
Zie de eerste eieraflevering hier
Gepocheerde eieren
Als een grotere hoeveelheid eieren wordt gepocheerd moet er een pan met heet water klaarstaan (niet kokend!!) om de eieren in warm te houden
Breng water aan de kook met zout en een flinke scheut witte wijnazijn
Als het water kookt de vlam zoveel terugdraaien dat het water nog maar nauwelijks kookt
Breek eieren in een kopje of een soeplepel; gebruik verse eieren
Laat de eieren voorzichtig in het pocheer-water glijden, waarbij de afkoeling daardoor ervoor zorgt dat het water nu niet meer kookt
Dit vereist oefening, en begin beter met "een voor een"
Kijk op Youtube (poaching eggs); er bestaan veel methodes zoals spiraal roeren, ik gebruik er geen enkele
Laat de eieren een dikke twee minuten in het water
Eventuele eiwit-draden met een vork over het ei vouwen
Haal de eieren met een schuimspaan uit het water, verwijder eventuele rafels en serveer, of leg in het warmhoud-water
Serveer op mooie toast, heel licht bestreken met Dijonnaise
Rochebaron
Uit de super, niks mis mee
As en blauwschimmel
Quinoa, gepocheerd ei, paprika
Voor Janneke Vreugdeloos
Voor als de pastinaak op is
Kook de quinoa in groentebouillon
Pinda-olie, ui, knof, gemberwortel, lombok...
Korma curry pasta erdoor en tahin (of wat pindakaas)...
Na even bakken wat droge sherry erdoor, niet superdroog; ik gebruikte Pale sherry
Op een vlamverdeler en weer aan de kook laten komen
Puntpaprika-stukjes erdoor en blokjes verse kokos
Even zacht laten pruttelen
Quinoa erdoor en eieren erop breken; deksel op de pan en wachten tot de eieren zijn gestold
Abbaye de Tamié
Moeilijke kaas
Ongelofelijk lekker als precies goed (noten!!!!!)
Maar als niet precies goed: raar bittertje
Eieren met schaaldieren en garnalen
Maak tomates concassés
Reken op een 800 gram tomaten op 1.200 gram schaaldieren en garnalen
Doe mosselen en andere zeevruchten en ongepelde rauwe grote garnalen in een pan met wat gesnipperde ui en knof
Giet er een flinke scheut witte wijn bij, en kook alles gaar op hoog vuur, af en toe de pan omschuddend
Giet af, bewaar het kookvocht, laat alles koelen en haal de schaaldieren en zo er uit en pel de garnalen
Zeef het kookvocht door een fijne zeef (een "paardeharen zeef"), giet het in een sauspan en voeg de tomaten toe
Voeg er een scheut Armagnac aan toe en gescheurd basilicumblad mét nerf, en p/z
Breng aan de kook en laat inkoken tot een vrij dikke saus
Haal de basilicum uit de saus en haal de saus door een draaizeef
Rooster brood, een half sneetje per ei
Kook peultjes juist gaar in licht gezouten water; houd warm
Voeg wat crème fraiche toe aan de saus, breng aan de kook en houd warm op laag vuur
Breek eieren op de saus (laat elk ei met door met een lepel eronder wat ruimte te maken in de saus zakken)
Leg het brood op soepborden en schep de eieren erop
Doe de schaaldieren en garnalen in de saus en warm ze snel op
Schep de saus met de schaaldieren etc. rond de eieren en decoreer met de peultjes
Tynjetaler
Hotperdom wat is dat lekker...
(Hotperdom komt uit Kousbroek natuurlijk)
("Hotperdom klossak!")
Zoek op dit blog
in het venstertje linksboven op
eiersaus
snijbonen met eiersaus
gepocheerde eieren, Baskisch
(De zoekfunctie is erg slecht; zojuist vond ik iets enkel als ik mère schreef, niet mere)
(vandaar die hoofdletter B)
eieren met mosterdsaus
taugé met ei en mosterd
eieren met bonen en groenten
Zo, dat was dat
Nu ga ik zoete ui stoven in Chinese pruimenwijn, met wat Thin soy erbij
Om er met kriel en Vacherousse d'argental (zie hieronder) een gruwelijk lekkere ovenschotel van te maken
En ik zit trouwens te luisteren naar Maria Dolores Pradera, hoor hier
(wat ik schreef zonder te weten dat ze gisteren overleden is)
Iha verhandeld als makke kaas
Maar je kán het laten rijpen tot een ongelofelijke stinkbom, wow...
Zo heb ik die nu hier
Koelkast open, klap in je gezicht
Maar niks amoniak hoor!