dinsdag 26 januari 2016

Vast wat lentekost



Dimsum rondjes steken
Dat doe je met de achterkant van dat ding


De lente komt,
De winter gaat voorbij;
Heb dank daarvoor,
O communistische partij!



Gebakken bloemkoolroosjes
(van winterteelt onder glas!)

Neem mooie compacte roosjes van min of meer gelijke grootte.
Breng water met zout en een schijf citroen aan de kook.
Meng wat bloem met wat water en roer dit door het kokende water. Cuire au blanc heet dat, en dat dient om het spul mooi wit te laten in combinatie met die citroen (of azijn).
Als het water weer goed kookt de bloemkoolroosjes half gaar koken.
De roosjes iets laten uitlekken en met bloem bestrooien.
Bak ze in hete boter bruin (wat natuurlijk niet lukt, helemaal mooi rondom)



Dank PJ!


Groenten-ravioli

Maak de vulling voor de ravioli door een mengsel te maken van vier delen Ricotta, een deel Parmezaan, drie delen gepureerde goed uitgelekte of uitgeknepen of uitgedrukte groenten, twee delen geroosterde broodkruimels en p/z.

Groenten
Biet; pompoen (kruid ook met kaneel, nootmuskaat, kruidnagel en wat salie of koriander); geblancheerde en daarna koud gespoelde en goed uitgelekte spinazie (gebruik meer spinazie dan in de vorige combinaties; voeg geweekte rozijnen en/of geroosterde grof gehakte pijnboompitten toe); prei.

Het deeg is gewoon pastadeeg.
100 gram rimacinata bloem op 1 ei op 10 ml olijfolie.
Zout.



Gnocchi verde


Jojo`s Intricated Salad Dressing

Niet simpel, wel lekker
Alle ingrediënten op kamertemperatuur

Doe een flinke eetlepel Dyon mosterd in een kom en maak daar met scheutje voor scheutje zonnebloemolie en steeds flink kloppend met een garde een soort mayonaise van.
Als de saus dik begint te worden verder gaan met walnootolie en als de saus bijna dik genoeg is afwerken met hazelnootolie.

Op smaak brengen en tegelijk terugwerken tot dressing-dikte met aceto balsamico en zwarte rijstazijn (toko), twee op een.



Dat heet een "kabeljauw steak"


Harder met groene peper

Snijd de uitgehaalde vis in filets. Of laat dat doen.

Maak of koop tomates concassés, tomatenprut.

Laat in olijfolie de tomaat warm worden met gesnipperde ui.
Voeg knof toe, tijm en peterselie.
Laat op hoog vuur inkoken.

Voeg wat water toe, groene paprika in blokjes en z/p. Laat een kwartier zachtjes doorkoken.
Laat en kleine 10 minuten zachtjes doorkoken met de filets in de saus en met flink groene peperbolletjes erbij (afgespoeld, uitgelekt).
Haal de vis uit de saus en houd warm.
Voeg een scheut witte wijn toe aan de saus en laat nog eens 10 minuten doorkoken.
Kook de saus snel verder in, proef op zout en warm er de vis in op.




Taartbodem met crème pâtissière



Haai met fruits de mer

Bij de visboer vragen naar doornhaai, zandhaai, hondshaai. Liefst met vel.

Per persoon een mooi stuk nemen, inwrijven met wat gesmolten ganzevet en in een hete oven duwen. Het kan wat naar moniak gaan ruiken (kraakbeen) maar iets afgekoeld is dat weg.

Ook fruits de mer door wat ganzevet husselen, grote champignons en kleine tomaten (geen kers-tomaten maar wat ze in de handel C-tomaten noemen; formaat grote champignon). Ook in die ovenschotel.



Velderwten en Po ku paddo's


Lamslever, koud

Op brood, in salades...

Maak de lever schoon en snij hem over het platte vlak open.
Bestrooi van binnen met peper en zout (en eventueel andere kruiden of specerijen; majoraan, tijm, nootmuskaat...).
Sla dicht en bind op, zo compact mogelijk.

Leg in kokende bouillon, doe een deksel op de pan en zet het vuur lager; het moet juist tegen de kook aanblijven.
Als de lever zowat gaar is (prikken) deze in de bouillon laten afkoelen.



Witte ui
Je hebt "witte ui", en "zoete ui", maar wat het verschil is...
Toch eens naast mekaar gaan proeven
AH heeft ze beide


Misticanza
Italië

Kook groenten bijna gaar in water met zout (spinazie, snijbiet, broccoli, gele bloemkool, andijvie enzovoorts).
Giet af en spoel koud; laat goed uitlekken.
Bak in iets olijfolie pijnboompitten bruin en haal uit de pan.
Bak met ietsje meer olie ui, knoflook en rode peper in de pan.
Bak de groenten erin op.
Laat iets afkoelen en serveer op boerenbrood, met olijfolie, citroen en zeezout en zwarte peper, en bestrooid met de pijnboompitten.




Deegbakjes voor friandises



Ik heb trouwens een theorie

Iemand die echt goed kan koken, die heeft een hekel aan Simeon ten Holt

(Reactie: Godsallemachtig, Simeon ten Holt. Een lieve man hoor, en ooit schreef hij gewoon muziek. Maar sinds die refo-ellende is het niet meer uit te houden, en iedereen valt in katzwijm.
Zag ooit langs de weg een “ligconcert” in de grote kerk aldaar aangekondigd, van Canto Ostinato natuurlijk. Toen moest ik echt even op een parkeerplaats langs de weg uithijgen.
En ik kan niet eens echt goed koken!
Groet, C)

C: ik plan een post over Ten Holt en soortgelijke musici. Philip Glass, Ludovico Einaudi, Eric Whitacre, Arvo Pärt ("Arbo Paard / Is zeer bejaard"), Charles Ives, Ralph Vaughan Williams, Peter Eutfeut of hoe schrijf je dat, Marius Flothuis, Francis Poulenc...
Adams, Britten, Elgar en Barber staan nog in het verdachtenbankje, dus daar mag ik niks over zeggen.
Een en ander wordt gesponsord door Nicht op Vier, maar dat blijft onder ons!
De titel hebben we al: Misbruikte Misdienaartjes Muziek