zaterdag 16 januari 2016

Koken uit de krant (2)



Vandaag weer inkopen

Dit hadden ze met de feestdagen bij AH
Lekker (die dressing natuurlijk niet)



AD (2)


Ja, want ik had Trouw en AD elk twee weken op proef

Zie de eerste aflevering hier (alle links hier in een nieuw venster)



Kerststol


Dit is een klassieke, krenten rozijnen sukade, maar dan met ook gedroogde cranberry's en geraspte citroen

En er zit z'n buis mandelspijs in.
Niks mis met dat recept.


Mijn recept, zonder amandelspijs of citroen of cranberry's
Maak maar als Paasbrood

Dat maakte ik samen met een meisje van 6½ en deze stol was "het lekkerste wat ze ooit had gemaakt", en dat doet 'm die boter er in

Weeg 125 gram kleine donkere rozijnen, 50 sukade en 50 gekonfijte sinaasappelschilletjes
Snij de schilletjes in blokjes zo groot als de sukade
Meng alles, doe in een pot met goed sluitend deksel en giet er 60 cc bruine rum bij
Sluit de pot af, schud goed om en laat twee dagen staan, regelmatig omschuddend.
Als de rum helemaal is opgenomen kan er wat meer bij.




500 gram patisserie-bloem in een grote schaal doen.
Er een kuil in maken, daarin 40 gram verse gist brokkelen, of 14 gram (twee zakjes) gedroogde gist strooien.
50 cc lauwe melk erover (maak 165 cc melk lauwwarm) en 10 gram fijne kristalsuiker. 10 minuten laten staan; gebruik je gedroogde gist dan 25 minuten.
150 gram boter in kleine stukjes over de rand van de bloem verdelen, 90 gram suiker, wat zout, een eigeel en een theelepel koekkruiden.
115 cc lauwe melk erbij (de rest dus), en met deeghaken alles goed door elkaar werken; voeg halverwege het geweekte fruit toe
Afdekken en op een warme plek een uur laten rijzen

Zet de oven op 190 graden
Vorm de Stol en leg afgedekt een half uur op een vet bakblik, op een warme plek onder een doek
Bak de Stol tussen drie kwartier en een uur
30 gram boter smelten en daarmee de Stol inkwasten
Bestrooien met poedersuiker
Het brood rijst niet zo enorm, omdat het vet deeg is, zoet pie-deeg zeg maar. Maar dat maakt niet uit, dat is juist mooi

Ik gaf de stol mee, en mailde later dat ik vergat de stol in te kwasten met gesmolten boter, en dan + poedersuiker... H antwoordde Nou E is anders helemaal verliefd op haar zelfgemaakte brood. Ze holde vanochtend naar beneden en daarna weer omhoog om te vertellen hoe heeeeerlijk het was en bij de lunch weer. Ik geloof dat het niet zo erg is dus...



Wel lekker maar erg heet
Patak's Lime Pickle is lekkerder


Spaanse kalfsstoofpot


Dat is in Spanje meestal met wortel en/of aardappelen erdoor, of iig aardappelen erbij, gekookte aardappelen, niet zo veel gebruikt in de Spaanse keuken
Hier met krieltjes erbij

Dit is met tomaat, ook dikwijls in Spanje, en met geroosterde amandelen (veel in Spanje, geroosterd-gemalen in saus, en zo ook hier)

Met sherry, wat typisch Madrileens is (kalfshart!)


Een typische Spaanse stoofpot is een guiso (guisar, stoven), en noordelijk een Chilindrón (dikwijls tomaat maar altijd rode paprika)

Hak een flink stuk vlees met bot in niet te kleine stukken; ook prima met stoofkip, en dikwijls met lam
Bak in olijfolie stukjes droge chorizo uit of verse chorizo'tjes of lams of lams-rund worstjes (merguez!), en daarna wat ui en knoflook
Doe het vlees erbij, braad rondom aan en laat het dan langzaam gaar worden met iets water erbij, rozemarijn (liefst een tak met bloempjes) en een deksel op de pan
Minder mals vlees kan op deze manier gaar worden door steeds als het water verkookt is weer wat toe te voegen

Als het vlees zacht is gaat er klein gesneden rode paprika doorheen
Zodra de paprika warm is het gerecht met peper en zout op smaak brengen

Wanneer alleen kas-paprika te krijgen is: de helft van de paprika kapot koken bij het vlees, en tegen het einde nog wat paprika toevoegen.



Erg lekker
Erg subtiel van smaak
Bij witte vis met lichte roomsaus of zo


Indische oliebollen


Dat zijn niet zozeer "oliebollen" als wel Arabische of Noord-Afrikaanse beignets

Boemboe van  ui, knof, laos, komijn, koriander, sereh, peper

Melk lauw, gist erdoor
Daarmee beslag maken met wat zout en de boemboe (ik zou zeggen eerst ietsje opbakken)

Enzovoorts


Indische ertwensoep: olie, ui, knof, sambal... Erwtensoep... Ketjap...

Indische cake...

Indische boerenkool: rauw opbakken met ui en knof, stoven met water en ketjap en sambal, serveren met rookworst (stukjes meebakken)

Indische stoofpeer: idem



Mu err, Black fungus, Kuping tikus, Muizenoortjes
Deze zijn niet gedroogd geweest, hier vind je ze alleen gedroogd


Mosterdsoep met krokantjes


Mosterd droog bakken (?)

Ui en saffraan in boter bakken (?)
Bloem, garen

Bouillon en witte wijn bij de mosterd, en dat op de ui
Sudderen

Die krokantjes zijn in de oven gebakken hoopjes geraspte kaas


Recepten voor mosterdsoep vind je overal

Groningse mosterdsoep

Bak wat ui en ietsje knof
Maak een roux met gelijke delen boter en bloem
Kruid met laurier, tijm, foelie, peper, zout
Maak er soep van met kippenbouillon
Per 200 gram bloem een half potje Groninger mosterd en twee doosjes goedkope naturel smeerkaas erdoor
Serveer met zeer fijn gesneden geblancheerde prei en gebakken rookspekjes er op

En die krokantjes is geen slecht idee



Vroeger hier in de supers, nu weg
Heerlijk, met relatief veel roggemeel


Chipolatapudding


Het bekende verhaal met rum en marasquin en bitterkoekjes en fruit

Ze doet er vers fruit door
Dat kan je er beter naast geven, en van die bigarreaux of zo erdoor werken


In Frankrijk is Chipolata heel wat anders

Een garnituur van gestoofde kastanjes, geglaceerde verse zilveruitjes (soms ook Parijse worteltjes), blokjes varkensvlees en chipolata worstjes


In Italië is het een ragoût met veel ui, iets richting filosoof (wat ze in de Bordelais ook kennen, met die aardappelpuree en al); Cipollata (cipolla = ui)


Chipolata worstjes zijn in de klassieke keuken "Italiaanse" worstjes van mager varkensvlees, varkensvet en rijst, in schaapsdarm
Waarom ze zo heten is een mysterie, want er zit geen ui in
(Maar die rijst deed me aan Spaanse verse bloedworst denken, waar dikwijls rijst in zit, of ui)



Giju [gIEdzjoe] thee
Indonesische jasmijnthee
Een soort witte thee maar niet helemaal



Zie de volgende aflevering hier