Dit zijn die hammen van Borkum
Zie gisteren hier (alle links hier in een nieuw venster)
De foto's zijn van mijn voorproeven de dag ervoor
Ham, Harzer kaas, Tilsit, Williams peren
Twee keer kaas, maar dat moest
Die hammen, daar hoef ik het dus niet over te hebben
Die toastjes, die moesten gluten-vrij zijn, en deze bracht ik mee uit Duitsland
Van aardappel en mais
Prima smaak, harder dan normaal, maar wel eindigend in een soort mond vol kruim...
Harzer kaassaus
Je kan het ook als fondue eten
Harzer kaas in is Duitsland in elke super te koop, hier nergens
Maar je kan het maken van elke kaas, waar je voor fondue ei door doet
Luxemburgse Kachkiës (hier helemáál niet te koop), Comté (overal te koop), Fontina (in kaaszaken te vinden)
Voor twee personen (ik kookte voor vier)
400 cc witte wijn met flink geplet gehakt knoflook heel langzaam laten inkoken tot de helft
100 gram kaas in stukjes er in oplossen
60 gram boter met redelijk wat geplet karwijzaad laten sudderen een minuut of 10
Op laag vuur beetje bij beetje die kaas-knof erdoor werken (niet denken dat het fout gaat; het komt goed)
Laten pruttelen, regelmatig roerend, tot het wat meer kleur krijgt
Peterselie erdoor
Van het vuur af stuk voor stuk vier eieren erdoor kloppen
Op smaak met peper
Warmen op een plaatje, roerend, om wat te dikken; warm houden
Uitjes in foie gras-vet smoren
Dat heb je al gedaan natuurlijk
Aardappelen koken
Dat heb je al gedaan natuurlijk
Ik gebruikte naamloze Duitse Rattes(?), of waren het Corne de gatte?
Tilsit
Want dat moest dus
Twee keer kaas
Van sterke Tilsit moet je houden (ik wel), net als van die Harzer trouwens (ik wel, en gelukkig die lui ook, maar dat wist ik al)
Nooit Harzer of Tilsit serveren aan mensen die het niet kennen
Poire Hélène
Niks Belle Hélène
Die peren worden enorm vlekkerig in een dag of zo, maar geschild zijn ze weer blank-wit als dijen van Hollandse maagden waar Araben en Nafrikanen niet af kunnen blijven
Melk laten trekken met een gesplitst vanillestokje
Partjes peer, ontklokhuisd, erin pocheren (niet te lang)
(Peer erg moeilijk te bewerken; super glad, floept uit je vingers steeds)
Van de melk met flink couverture / kookchocolade saus maken
Peertjes warm piepen en serveren met de saus