woensdag 27 januari 2016

Markten en markthallen (4)




Echte markten en markthallen


Niet die twee dagen in de week flauwekul in Nederland met een omkoopbare marktmeester die om half vijf uur op zijn horloge begint te kijken

Niet die yuppen shit met worstendraaiende ex-psychologen, en krantkwakers met een rotkop en vergeten groenten

Karper! Pens! Levend gevogelte!

In Nederland kijken ze altijd erg raar als je zegt dat iets niet goed was, "die zal er wel geen verstand van hebben" denken ze dan, die "super vers rood vlees!" verkopers
In het soort landen waar ze echte markten hebben, daar kijken ze wel uit om zooi te verkopen; daar hebben de klanten wél verstand van eten; daar hep je geen refo's en zo...

("Ober, ik heb een klacht! Het smaakt ergens naar!", dat heb ik ooit gehoord, verdomd)


Moskou

Eliseevsky


Zie (steeds) boven voor een foto

Zie de website hier (alle links hier in een nieuw venster)


Montagne russe
Russische berg

Maak soesjes voor zoete vulling.
Vul de helft van de soesjes met stevige slagroom en de andere helft met Crème Anglaise
Leg wat soesjes in een cirkel (een gevulde cirkel wel te verstaan) daarop een wat kleinere cirkel enzovoorts, steeds de twee soorten wisselend
Bemetsel met stijfgeklopt eiwit en bestrijk met chocolade-saus




Tokyo

Tsukiji markt

Website zie hier
Real japanso


Gelei van Japanse kwee
Die heftig geurende hardgele miniatuur kweepeertjes
U hebt ze waarschijnlijk in de tuin of in de buurt, zie ze hier

Snijd in vieren en kook met schil en al met redelijk wat water

Als zacht: de hele handel uren in een vergiet waarin kaasdoek

Als het is uitgelekt ook nog uitknijpen; heel goed uitknijpen

Dan ongeveer 40% van het volume van het sap toevoegen aan rietsuiker
Kook totdat het dik genoeg is en stop in potten op de normale wijze




Kota Baru

Maleisië


De Grote Markt

Geen website, wel een YouTube, zie hier

Die Montagne russen en die Japanse kwee, die waren natuurlijk niet echt origineel-van-daar, maar er staan op dit blog al genoeg Russische en Japanse gerechten.

Maleisische weinig.
Ik heb drie Maleisische kookboeken, en het is een meng-keuken tussen Thailand, Indonesië en (immigranten) China
Maar je hebt er wel een speciale keuken, de Nonya keuken, de Peranakan keuken (nonya, njonja: madame; peranakan: zoiets als kinderen kruisen)
Ook helemaal mengkeuken, maar een die zich toch van binnenuit heeft ontwikkeld tot iets eigens
Zie hier


Roedjak, rujak, is heel Indonesisch, Rujak melayu heel Maleis

Maak als roedjak, maar gebruik geen zoet spul
Gebruik zure appel, komkommer, groene stervrucht, dat soort dingen
En, het belangrijkste: gebruik ook blokjes gefrituurde tofu.




Bolton

Bolton Market Hall


Zie ook de architectuur hier

Website zie hier

Bolton ligt bij Manchester en Liverpool
Ik ben er ooit tegen een stadsbus aangereden, niet enorm, maar toch
"Laat maar" riep die buschauffeur vanuit het raam
En ik had een verzekerde huurauto
Links rijden met een "rechtse" auto gaat nog, maar links rijden met een "linkse"... Versnelling links maar pedalen wel "gewoon"...


Fidget pie
Noord-Engeland

Maak een pie, gevuld met om en om laagjes appel, ui en aardappelen, alles geraspt en rauw.
Laat lang bakken in een niet te hete oven.

Er wordt ook wel gewerkt met de pie blind bakken, en gekookte aardappelen gebruiken.




Barcelona

Mercat de Santa Caterina


Zie de architectuur, nou ja, wat ze met het oude dak hebben gedaan, hier

Website zie hier


Catalaanse omelet

Bak (ongerookte) spekjes uit in iets olijfolie, en bak daarna in dezelfde pan (schuif de spekjes opzij) paddestoelen met ietsje fijngesneden sjalot, knof en peterselie.
Kruid met p/z.
Laat even staan op laag vuur.
Doe in een vergiet boven een kom.

Bak een omelet in iets van het vet, en vul die met het uitgelekte paddo-mengsel.



Ik mag die lui wel
Beetje aan de drank, moeder en vader idem, so what


Londen

Borough Market


Website zie hier


Gehaktballetjes in varkensnet

In Frankrijk heet dat Crépinettes, in Engeland Faggots

Varkensnet is het buikvlies van een varken
Tijdig bestellen bij de slager; neem er meteen een paar meer, was ze goed schoon, laat uitlekken en vries in, bijvoorbeeld voor als je paté gaat maken

Gehakt aanmaken, stukje net uitsnijden, balletje gehakt erop ter grootte van een klein ei, in dat net wikkelen en rondom aanbakken
Wat vloeistof erbij (donker bier bijvoorbeeld; in Luik doen ze het met Leffe, inn Ierland met Guinness) en af en toe draaiend gaar stoven

Enorm lekker, want alle smaak blijft in het vlees





Uhh, ene Janny van der Heijden, heeft iemand daar informatie over?
Die wil ik ff fors pakken want die verdient het


"is jurylid van Heel Holland Bakt"
Of dat Godverdomme vóór je pleit...

"Ik heb bijna vierduizend kookboeken maar ik kook er zelden uit"
Ik heb haar uitgedaagd die 4.000 te bewijzen
Geen antwoord (natuurlijk)

"Vorig jaar hebben we de kandidaten [van Heel Holland Bakt] een pie laten maken. Je ziet meteen de verwarring"
Kan je nagaan wat een volk dat is, want oventechnisch is er niks simpeler dan een pie
Het deeg van een pie noch het bakken ervan kán mislukken (ja, Jezus, als Jonas van de Walvis het maakt, ja, Jezus, dan...)

"Wat ik als laatste heb gemaakt? Roergebakken spinazie met knoflook, paranoten en feta"
Ze schijnt vrijmetselaar te zijn

"Mijn eerste opdracht was een boek over pasta. Ik wist nauwelijks iets van pasta"


Janny van der Heijden, het strenge jurylid van Heel Holland Bakt, zegt verminkt te zijn door injectables. Jaren geleden liet ze zich inspuiten in de kliniek van Connie Witteman [Connie Breukband] en dat werd haar naar eigen zeggen bijna fataal.
Een simpele verjongingsbehandeling eindigt in een nachtmerrie!

Zie hier!

Janny laat exclusief voor de bezoekers van Kookenz zien hoe vreselijk haar gezicht er uit zag.
Pas op, de beelden kunnen schokkend zijn! Zit u goed, en zijn de kinderen naar bed? Zie hier!