zondag 17 januari 2016

Rijst!




Risotto, rijstpasta, nasi...



Risotto, groene asperges, gepocheerd ei

Een gerecht uit Romagna


Maak een fond van de gespleten stengels en geprakte steeluiteinden van groene asperges

Zeef, kook er aspergekoppen half gaar in, haal er uit en spoel koud

Kook het fond in met witte wijn en kippenbouillon; niet teveel witte wijn

Boter, ui, knoflook...
Schaaf er wat truffel over
Rijst (gebruik voor dit gerecht Vialone nano)... Witte wijn... (behoorlijk belegen witte wijn en niet teveel; misschien half om half met witte droge port zat ik later te denken), witte peper...

Maak met het fond risotto

Pocheer eieren en serveer met de risotto en Parmezaan


Je moet met deze rijst niet met kleine scheurjes vloeistof werken, want het geeft veel zetmeel af, de vloeistof wordt dik, en zo moeilijk opneembaar, terwijl juist Vialone zo graag zoveel wil opnemen
Je zou haast zeggen dat je het moet koken als paella
Merk dat de vloeistof heerlijk is, lang voordat de rijst gaar is (wat lang duurt)



Arborio is glaziger, Carnaroli wat groter, Vialone nano plomper en kleiner


Omelet, paprika, rijst

Paprika-saus, dus Amerikaanse rijst


Olijfolie, stukjes puntpaprika, uit de pan
De rijst kort aanbakken, vuur uit.

Andere pan, olijfolie, ui, knof...
Pikante paprikapuree...
Witte wijn, wat zaätar, wat Viandox (of Oxo of Marmite)...
Proef, en warm er later de paprika in op

Kook de rijst door bouillon in de pan te gieten, het vuur aan te steken enzovoorts; denk aan het zout

Bak een omelet systeem Lyon, dus het wit separaat kloppen




Tofu, rijstpasta, paddo's


Week paddo's en lelieknoppen
Gedroogde paddo's: gebroken muizenoortjes, white fungus, coin mushrooms (heel kleine gedroogde Po ku)
Na het weken van de muizenoortjes en de white funghus de harde steelstukken verwijderen, en van de coin mushrooms de stelen; paddo's terug in de vloeistof

Kook gehakte stelen van kastanje-champignons met een Thais paddo-blokje
Zeef en proef en maak (niet té) pikant met Sriracha (of Tabasco met iets limoensap)
Kook er Vietnamese rijstpasta in

Ietsje pinda-olie, grofgesneden kastanje-champignons, goed husselen, uit de pan

Meer olie, knof, ui...
Geweekte (afgegoten) paddo's erbij...
Taotjo...
Wat weekwater...
Blokjes rauwe tofu en verse paddo's...
Rijstpasta...

Serveer met Chili pickle



De wekende paddo's en lelieknoppen


Vegetarische kip, peultjes en nasi

Vegetarische kip van de Vegetarische Slager is ook tofu, maar er liggen dáááágen tussen dit gerecht en het vorige...


Bak stukjes (maak wat kleiner) vegetarische kip in pinda-olie, uit de pan
Bak peultjes idem

Maak Pecel [pÈtsjèl] (die lekkere Javaanse pindasaus, niet dat Surinaamse gerecht ermee)
Laat smelten in wat melk, en breng op smaak met wat kokosboter en ketjap pedas

Pinda-olie, ui, knof...
Bak pandanrijst, bouillon erbij...
Op het laatst de peultjes meekoken
Als de rijst drooggekookt en net als de peultjes gaar is, even na-bakken, goed husselend, met wat vet, bouillonvet of zo, met de "kip" erbij (nou ja, ik schepte de rijst uit de pan en deed toen de "kip" en de peultjes er in...)

Serveer met de Pecel en met Mango pickle (die van die heel kleine mango'tjes waar de schil van de pit nog aan zit; niet van Patak's bij de toko maar van Ahmed Foods bij de Midden-Oosters angehauchte Turk)




Kip op de zoutplaat, Basmati rijst, paprika


Maak Maleise pepersaus
Pinda-olie, iets sesam-olie, ui, knof, gemberwortel, rode pepers...
Witte Chinese wijn (half droge druivenwijn bedoel ik), wat Light soy, citroensap, wat palmsuiker...
Proef
Het is meer als dipsaus bedoeld

Week Basmati-rijst

Stook de zoutplaat goed heet in de oven

Kook de rijst

Snij de kip en de paprika in hap-stukjes

Bak kip en paprika op de zoutplaat, en eet de rijst met de pepersaus


De kip krijgt een mooie structuur
De paprika (minder contact met de plaat) heeft mooi beet
De zoutsmaak (niet het "zout") komt mooi mee


In Spanje doen ze dit wel op een ovenschotel met daarin goed ingeklinkt (ingeklonken?) loeiheet zeezout



(De saus staat buiten beeld...)