Niet lullen, eten!
schrijft Huivers in de Volkskrant
Om het direct te laten volgen door een partij gelul waar je niet van terug hebt
Naast Huivers nog twee culinaire Wichtigmachers aan het woord, de Dikke en Madame Saint-Ange
De Dikke pent Madame na, en Huivers pent De Dikke na: bonen twee uur weken is genoeg
Laten we beginnen met te noteren dat je bonen en bonen hebt
En je hebt water en water (kalk)
En je hebt bonen die een half jaar oud zijn, en je hebt bonen die twee jaar oud zijn
Inderdaad Huivers, "een hoop gelul bij elkaar, waarbij de een beter lult dan de ander"
Pak Friese woudbonen, oogst 2015.
Weken
Kraanwater (redelijk wat kalk), warme plek
Gedestilleerd water, warme plek
Kraanwater, koele plek
Gedestilleerd water, koele plek
Evenveel bonen (gewicht), even veel water (cc)
Na twee uur van alle monsters de helft uitlekken en apart bewaren (gemiddelde temperatuur)
Na acht uur (totaal) van elk monster 30 bonen wegen
Gemiddelde gewichtsverhouding 2 uur 8 uur: 26,4 op 29,8 (dit beoordelen als "Ze zuigen zich vol smakeloos water" is dus gechargeerd)
Gemiddelde gewichtsverhouding warm koud: statistisch verwaarloosbaar
Gemiddelde gewichtsverhouding kraan gedestilleerd: 28,2 op 30,9
Drie monsters in gelijke hoeveelheden (gewicht) pannetjes in gelijke hoeveelheid eigen weekwater op gelijk vlammetje 1 uur koken
Gemengd monster 2 uur weken: 20% van de gaarheid bereikt; smaak (op 10): 3
Gemengd monster 8 uur weken kraanwater: 50% van de gaarheid bereikt; smaak 6
Gemengd monster 8 uur weken gedestilleerd: 60% van de gaarheid bereikt, smaak 5
NB: de smaakcijfers gelden enkel ten opzichte van elkaar!
Twee uur weken, smaakcijfer 3...
Inderdaad Huivers; "Niet lullen!"
Huivers stelt ook dat je de bonen moet koken in vloeistof "met smaak" opdat die smaak dan in de bonen trekt
Kookt Huivers misschien met smakeloze bonen dan dus?
Het mooiste is fantastische bonen te hebben, met hun eigen smaak, naast spul wat ook zijn eigen smaak heeft
Flageolets bij lam met lamsjus
Chili con carne met velderwten / jonge kapucijners (jaja! probeer het en je doet het nooit meer anders)
Gewone kapucijners met rookspek en azijn
Friese woudbonen als puree bij iets met uien
Falafel van gedroogde tuinbonen, niet van kikkererwten, je hebt smaak of je hebt geen smaak
Verse tuinbonen met gepekelde varkensschouder en met spekjes gebakken aardappelen
Linzen met konijn (linzen koken in karkas-bouillon)
Kikkererwten met gekookt ei
Erwtensoep met oor, staart en poten
Laat maar
Verspilde moeite
Je kan net zo goed een refo gaan uitleggen waarom foie gras lekker is
(Vriendin, glas wijn, komt er een kat aanlopen, was van de vorige bewoners, bellen, komt zo'n refo met zo'n rechtopzit fietsstuur, Glas wijn meneer? O, is er iemand jarig?!)
Godgodgod wat een volk...
Maar Godverdomme wél over eten en koken schrijven, Kristus...
Full of beans heeft trouwens niks met bonen te maken.
Nou ja, niks bonen, het slaat op koffiebonen...