woensdag 24 juni 2015

Haring



Vandaag weer inkopen

Belgische week bij de lokale super
Superunie is dat, zie hier (alle links hier in een nieuw venster)
Die middelste kaas is erg lekker
Limburgers aan de buitenkant
Rechts de klassieke, links de "zachte" variant die ik niet kende; best aardig



Koken met zoute haring


Ja, want volgens al die culi-leuterkoppen moet je dat niet doen want dat is jammer en weet ik wat allemaal meer.
Tsja, je ken koken of je ken nie koken...


Eerst even haringproeven

Donderdag marktkraam
€ 2,25
Vet!, zachte smaak, niet heel fijne smaak

Vrijdag marktkraam
€ 1,75
Perfect van vet, beet en zout
Mooie frisse smaak ook
Zoals elk jaar de beste

Zaterdag marktkraam
€ 1.80
Vrij sterke, niet fijne smaak; bittertje wat blijft hangen

Lokale viswinkel
€ 2,-
Lag schoongemaakt klaar
Rare onbalans in de smaak

Inkoopcombi zie hierboven
Te zout en daardoor niet goed te proeven
Beet OK, rest lijkt me ook

Aldi
Als hierboven

AH
Kan je ook één haring openmaken van de twee; erg graterig
Beet OK, weinig smaak, weinig vet

Hema
€ 1,-/stuk (vier stuks in een verpakking, per twee open te maken)
Beet prima, smaak een beetje en vreemde onbalans
Iets te vettig (niet vet maar vettig van buiten bedoel ik


Kortom en met andere woorden: verhalen als "De haring is dit jaar..." zijn gelul
En dat ze uit de supermarkt (zuurstofloos verpakt) minder goed zijn, dat weet ik nog niet, dat moet ik nog nader proeven



Ze zijn er weer!
Kroezels heten ze in Brabant


En ook eerst even NRC hier
Dat is van die Hoepel ("Hoepel op!" hahahahahahaha...)


Dat mee naar huis nemen en dat het dan minder wordt, dat is heel simpel tegen te gaan. Luchtdicht verpakken, dwz plastic er luchtloos omheen. Punt. Ja, en koel houden natuurlijk. Niet gaan hoepelen en pas twee uur later die haring gaan eten...


Eerste video. "PancrEas". Verkeerd uitspreken maar wel boeken schrijven...

De tweede video besprak ik laatst al (een langere versie).


Lees de commentaren.

Bremzoute pekelharing, ja, maar dat is een ander product. In kookboeken uit de 30er en 50er jaren werd die dan ook altijd ontzout...
Zie hieronder



Dat kwam ik in ene ergens tegen
Ook erg lekker
Beetje Picon achtig


Maar goed, "Koken met zoute haring dat moet je niet doen"
of ook wel
"Koken met zoute haring, dat gebeurt eigenlijk niet"
de culinaire Australopitheci...


Heringstartar

Saksen

"Die Heringe etwa 24 Stunden wässern, dan enthauten, die graten entfernen"
Een ander product dus, en u kunt die bewerkingen achterwege laten
Maar denk niet dat je deze dingen dan niet zou kunnen maken met "onze" zoute haring
Maar ook: al deze gerechten kan je ook prima maken met gerookte haring

Pureer haring met wat rookspek, ui, augurk uit het zuur en appel
Proef op p/z en wat suiker en/of citroensap

Serveer met goed brood of aardappelen, en gekookte eieren


Marinierte Heringe

Ook Saksen

Gelijke delen water en azijn opkoken met laurier, peperkorrels, kruidnagel en suiker
Afkoelen

Schotel, haringfilets, ui, augurk, dille
Marinade erover
Afdekken en een dag koel laten staan



Erg lekker!
Bij de Betere Turk


Haring met kummelboter

Hugh Jans

125 gram boter mengen met 1/2 theelepel versgemalen kummel/karwijzaad, wat citroensap en p/z.

Serveer op toast bij haring (welke soort dan ook)


Tatties and herring

Schotland

Tatties: potatoes

1]
Pan, geschrobde ongeschilde aardappelen, water tot halverwege de aardappelen, haringen er op, met deksel koken tot de aardappelen gaar zijn

2]
Serveer kort geblancheerde haringen met in de schil gekookte (andere pan) aardappelen

Die Schotse idioten drinken er melk bij...



Erg lekker!
Bij de betere Franse super...


Salade met haring

Rusland

Kook, koel en snij in blokjes aardappelen, mei-knollen en rode bieten

Augurk, ui, lente-ui en haring erdoor

Wat olie (en azijn zou ik zeggen) en peper


Haringsalade

Joost, van Bommelstein

Dat is met zure haringen, maar ik maakte het ooit met deels zure en deels zoute, en zoute was mooier, fijner

Blokjes aardappel, bietjes, ui, appel, augurken (de klassieke combinatie)

Olie, azijn, z/p
Mayo
Sla, hardgekookt ei, peterselie



Een zoutplaat (Himalaya zout) om op te bakken
Dat is dus een kruising tussen steengrillen en dat grillen op ingeklonken heet grofzout


En ja, de

Klassieke haringsalade

Aardappel, rode biet, haring

Maak de dressing zo:
Mayo, yoghurt, heel mooie heel droge sherry (ik gebruik San Patricio) met daarin -een kwartier trekken- versgeplet komijnzaad (erin laten), Worcestershire, Tabasco, selderijzout

Probeer het ook met zure haring, en probeer het ook met salie erdoor, verse salie natuurlijk



Frestelse

Zweden

Kan ook met ansjovis, maar dan Zweedse, dat zijn wat groteren en meer visvormige dingen (ik denk dat het ook prima met sprot uit blik kan of met gerookte sprot)

Ovenschotel invetten, uien, haring, schijven rauwe aardappelen, flink room erover, paneermeel, gesmolten boter

In de oven tot diep goudbruin en room ingekookt en aardappels gaar



Voor de mosterpotjesverzameling...
Misschien is het ook nog lekkere mosterd ook nog!


Zie het Skandinavisch haringkookboek hier


Aardappelen met haring

Polen

Snijd het staartstuk van de haringen
Leg de filets met het "vel" naar boven in een schotel, strooi er flink gesnipperde ui over, maal er zwarte peper over en giet er dan flink room over.

(Mooi dat het altijd en overal toch steeds weer een beetje van hetzelfde is) (Maar niet precíes hetzelfde!)

Laat vijf uur marineren op een koele plek, en laat elk uur de schaal wat kantelen om de room tussen de haringen te bewegen. Schud ook wat met de schaal.


Serveer met aardappelen, gebakken in de oven.



Erg lekker
Hiermee moet je Zwitserse fondue maken én het erbij drinken
(Je spreekt Fendant ingewikkeld uit)
(Net als caquelon, in Zwitserland dan)


Volgende aflevering zie hier