dinsdag 14 maart 2017

Pasta!




Tagliolini

Met krokodil, stoofpeer en rode wijnsaus

Krokodillenvlees heeft een heel mooie fijne smaak (Otto Kleynejan kon het niet proeven vanwege zijn ziekenfonds kunstgebit)

Het vlees houdt veel beet, en het is heel hoe zeg je dat, flake-ig, het valt in stukjes uit elkaar bij het kauwen

Van het stuk hierboven sneed ik de linker kant af , en die in drie stukken (overdwars), bakken, heel snel gaar
De rechter kant in twee stukken overdwars, bruin bakken, kort stoven
De dunnere stukken maak je klaar precies zoals witte haaimoten, de dikkere precies zoals roze haaimoten


Kook geschilde stoofpeer in niet al te volle rode wijn met verder niks

Boter, sjalot, knof...
Bloem...
Wat runderbouillon en wat kookvocht van de peertjes...
P/z...

Kook de pasta

Boter, bruin de krokodil
Stoof de dikkere stukken kort in de saus




Chinese mie

Met Babi pangang

Inclusief Babi pangang saus dus


Wrijf een fors stuk buikspek met zwoerd in met een mengsel van Shaohsing rijstwijn, flink zout, geraspte Chinese rietsuiker, Vijf kruidenpoeder, witte peper en iets witte rijstazijn (niet op het zwoerd!)
Leg in een alufolie "bak" met het zwoerd naar boven en laat 24 uur op een koele plek liggen

Prik het zwoerd goed in, maar net tot het vlees, niet dieper
Beleg het zwoerd met grof zeezout waardoor gemengd iets witte rijstazijn
Zet een dik uur in de oven, op 180°

Zet daarna 20 minuten onder de gril

Week de mie 10 minuten in koud water en gooi dan in kokend gezouten water


De saus

Maisolie, ui, knof, gemberwortel, laos, lombok, sereh (alles vers)...
Koriander, komijn (droog en gebroken)...
Tomatenprut, Cheefoo (halfzoete witte druivenwijn)...
Limoensap, hoisin, ketjap medja (of half manis half asin), gembersiroop...
Bind met tapioca


Serveren

Uitgeknepen atjar tjampoer op borden
Daarop vlees
Rijst ernaast
Saus ernaast




Trofie

Met parelhoenfilet en paddo's


Kook de pasta (nogal lang), afgieten, koudspoelen
Niet luisteren naar culinaire krantenkwaakhoofden die zeggen dat je pasta altijd net op het laatst moet koken

Olijfolie, sjalot, soepgroenten (zonder bloemkool of paprika of zo), peterselie, knof...
Stelen paddomix...
Paddo hoeden (in schijfjes indien nodig)...
Proef op p/z en gebruik als zout Oxo of zo en als peper ook wat pikant paprikapoeder

Bak de parelhoenfilets kort in hete boter
Stoof heel kort met Malaga en wat Worcestershire

Paddo's + room en wat Malaga
En warm er de pasta in

En weer vergeet ik de saus erbij te fotograferen...




Indonesische mie

Met tempeh en gedroogde fluweelpootjes


Gedroogde bundelzwam / fluweelpootjes 10 minuten spoelen met goed koud water
Een uur in de koeling in koud water
Worteluiteinden verwijderen

Asemwater maken
Zeven
Er Goela djawa in oplossen tot mooi zoetzuur

Pindaolie, ui, knof, lombok...
Rasp er gemberwortel over, salam erbij, rasp er laos over...
Asemwater en wat rijstwijn erbij...
Plakken tempeh erin sudderen tot de vloeistof zowat is weggekookt
Draai regelmatig

Laat koelen

Kook de mie, en bak de tempeh in pindaolie




Spaghetti

all'aglio, olio e pepperoncino


Flink olijfolie, flink knof, flink gedroogde gebroken kleine rode pepertjes...

Peterselie, kort op laag vuur, van het vuur

Kook spaghetti
Afgieten (bewaar iets van het vocht)

Iets van dat vocht bij die olijfolie, en spetterend inkoken

Pasta erin warmen op hoog vuur

Zout?



Vijf keer waanzinnig lekker, verdomd

Maar ja, ik kan nou eenmaal erg goed koken...



Chicken tikka masala had ik nog nooit gegeten

Maakte het vandaag

God wat lekker

Maar ja, ik kan natuurlijk heel erg goed koken...