maandag 13 maart 2017

Kroketten (16)



Dit at ik gisteren en bespreek ik morgen
Krokodil
Crocodile body meat heet het in de handel
Dit is het dikke deel van de rib eye
Zie hier (alle links hier in een nieuw venster)
Heerlijke smaak heeft dat spul
Met stoofpeertjes en rode wijnsaus, verdomd
Die Otto Kleynejan schrijft dat krokodil geen enkele smaak heeft
Maar ja, etend met een kunstgebit...



Kroketten dus

Heerlijk

Zie de eerste aflevering van deze fantastische krokettenserie hier

Geen NRC of Volkskrant lokaal geteeld energieneutraal pastinaakgelul maar interessante lekkere dingen

Elke aflevering heeft aan het einde een link naar de volgende, wat wil je nog meer



Dit is die Lathyrus sativus waarvan je verlammingen krijgt
Die verkocht werden door de Gezonde Apotheker
Na publicatie in dit blog over die verlammingen uit de handel gehaald
Zie hier


Oosterse garnaalkroketten


Die had de Makro in de aanbieding

Garnalen in Béchamel
Met nootmuskaat, koenjit, paprikapoeder, cayenne, fors zout, Gruyère (28 zout op 60 Gruyère die zelf al zout is...), citroensap, gelatine (dat gebruiken mensen die geen kroketten kunnen maken altijd), eierdooier en room

"Oosters" met Gruyère, bah...



Bitterballen


Recept van mezelf, wat ik in ene terugvond

Maak een dikke Velouté met boter, bloem, goed ingekookte runderbouillon.

Werk er goed gaar en in rafeltjes getrokken runderstoofvlees door en fijngehakte peterselie.
Proef op p/z (mag er alle twee flink wat inzitten maar niet zo fors als bij de Macro) en breng verder op smaak met citroensap.

Doe in een platte ovenschaal en laat goed koelen.
Koel verder in de koelkast.

Maak balletjes, paneer die goed (bloem, ei, paneermeel) en laat weer goed koelen in de koelkast.

Controleer de panade en paneer eventueel opnieuw.
Frituur op 180 graden.

Serveer met gele, iets pikante mosterd



Gefrituurde Panir in tomatensaus
Kashmir


De Beste Recepten van Henk Molenberg


Kalfsvleescroquetten

Gebraden of gekookt kalfsvlees, boter - bloem - bouillon, eigeel en room (een "liaison", net als bij de Macro), witte wijn, citroensap, p/z en ja hoor, gelatine

Vanaf hier laat ik de ingrediënten van de panade weg


Kipcroquetten

Als boven, maar met gekookte ham en peterselie


Garnalencroquetten

Weer als boven


Viscroquetten

Stevig gekookte schelvis of kabeljauw
Visbouillon
Als boven met peterselie


Eenvoudige vleescroquetten
Koud vlees, roux, jus of bouillon, eigeel, nootmuskaat, p/z, citroen, gehakte bladselderij



Pieds de mouton


De Eerste Nationale Receptenwedsctrijd Belgische Kip


Kip en ham

6 op 3 gekookte kip en idem ham op 1 champignons
Boter, bloem, room
Kippenbouillon, peterselie, citroen (sap én rasp)


Braakhekke


Garnalenkroketten

Ongepelde garnalen koken met ui, peper, groene kruiden

Roux, kookvocht, garnalen...

Het ei voor de panade mengen met wat p/z en olijfolie

Kookgek staat hier naast Toklas
Een pot en een poot...



Potted shrimps


Ik heb nou nog een recept uit Rusland, en tig uit Honderd Kaasgerechten
Het eerste is te weinig, het tweede teveel

Doehoei!



O wacht!

Zie de volgende aflevering (mét die Rus!) hier