en ook geen bonen, rijst of pasta
Maisknoedels
Met omelet en tomaat masala
100 cc melk, 100 cc water, 100 gram boter en een soeplepel fijne kristalsuiker door 125 maisbloem (wit maismeel) prakken met wat zout en ietsje vers gemalen kruidnagel (hierboven dat is 1/3 van die hoeveelheden)
Vier eieren erdoor werken en een half uur laten staan (het verstevigt dan)
Wat extra maismeel erdoor werken tot je er bijna balletjes van kan draaien
Half uur laten staan
Pinda-olie, ui, knof, lombok, gemberwortel...
Komijnzaad (fijngewreven), koenjit, fijngewreven kardamompitjes (niet de buitenkant!)...
Halve kerstomaatjes erbij, regelmatig roeren op laag vuur
Op smaak met vers gemalen korianderzaad en garam masala (geen Surinaamse!)
Balletjes draaien van het deeg
In gezouten zacht kokend water tot ze drijven
Dan nog 10 minuten
Omelet bakken, met melk door het ei, witte peper en versgemalen gedroogde zeekraal
Die ballen zijn zo onwaarschijnlijk luchtig...
Semmelklöße
Met gekonfijte eendenbout en zuurkool
Bak ui en knof in eendenvet
Bak er de zuurkool in aan, loshalend met twee vorken
Leg speklappen zonder zwoerd onder de zuurkool
Stoof urenlang met kippenbouillon, witte wijn, laurier, peperkorrels, in tweeën gesneden jeneverbessen en karwij
Maak knoedels van oud brood (door melk en uitgeknepen), bloem, p/z en oregano
Kook de knoedels in gezouten water tot ze drijven
De eend komt uit blik (AH; openmaken en op een warmhoudplaatje heet stoken)
Serveer met Colman's mosterd
(De saus is het kookvocht van de zuurkool)
Badische Quarkspatzen
Met kaassaus
Boter, ui, knof, peper...
Bloem...
Melk, room en witte Côtes du Rhône...
Rasp er Gruyère door (mi-corsé) en breng op smaak met Dyon mosterd (gebruik de wat minder sterke Fallot)
Proef op zout, maar dat zal wel niet nodig zijn
Meng 500 gram vette kwark met 200 griesmeel
Laat 15 minuten rusten
Werk er twee grote eieren door en z/p
Laat een half uur rusten
Draai regelmatig, nou ja, draaien, het is een stevig beslag, een slap deeg dus
Zacht kokend gezouten water
Twee soeplepels en werk knoedels in het water, precies zoals je quenelles maakt (opgehoopte lepel beslag en met de andere lepel voorzichtig eraf drukken)(dat lukt niet best als je daarmee geen ervaring hebt)
In een vergiet scheppen als ze goed drijven en daarna nog 10 minuten hebben gesudderd, uitdruipen
In boter voorzichtig bakken
Je krijgt ze niet echt bruin
Serveer met rabarbercompôte en met citroen voor over de kaassaus
Spatzen worden normaliter geserveerd met geraspte kaas erover, of met suiker en kaneel erover en appelmoes erbij
Pannenkoek van lupinemeel
Met gedroogde paksoi
Week de paksoy (betere toko) in heet water
Pindaolie, ui, knof, gemberwortel, laos, lombok...
Hak de paksoi grof en bak mee...
Ietsje water erbij en wat rijstwijn (gebruik liefst Hua tiao chiew)(kost geen ruk)
Maak pannenkoekbeslag met melk, p/z en ei
Bak in boter, en bedenk dat het glutenloos is, dus niet erg stevig
Garen met deksel; draaien kan je vergeten
Pizza
Met Cabanossi en paprika
Klassiek en heavy
Pizzadeeg maken, in plastic, koeling
Olijfolie, ui, knof, gedroogd rood pepertje...
Tomatenprut, rode wijn, groene kruiden...
Op smaak met Oxo of zoiets
Paprikastukjes door wat olie halen
Pizza rollen, saus, paprika, geraspte Emmentaler, Cabanossi schijven
Pak op de steen
Pizza Camembert
Ben ik het recept van kwijt, maar ja, dat zie je wel
Stukken tomaat (aan de plant gerijpt), zwarte olijven, ui, knof, pepertje...