vrijdag 24 maart 2017

Geen aardappelen,




en ook geen bonen, rijst of pasta



Maisknoedels

Met omelet en tomaat masala


100 cc melk, 100 cc water, 100 gram boter en een soeplepel fijne kristalsuiker door 125 maisbloem (wit maismeel) prakken met wat zout en ietsje vers gemalen kruidnagel (hierboven dat is 1/3 van die hoeveelheden)

Vier eieren erdoor werken en een half uur laten staan (het verstevigt dan)

Wat extra maismeel erdoor werken tot je er bijna balletjes van kan draaien
Half uur laten staan

Pinda-olie, ui, knof, lombok, gemberwortel...
Komijnzaad (fijngewreven), koenjit, fijngewreven kardamompitjes (niet de buitenkant!)...

Halve kerstomaatjes erbij, regelmatig roeren op laag vuur
Op smaak met vers gemalen korianderzaad en garam masala (geen Surinaamse!)

Balletjes draaien van het deeg
In gezouten zacht kokend water tot ze drijven
Dan nog 10 minuten

Omelet bakken, met melk door het ei, witte peper en versgemalen gedroogde zeekraal

Die ballen zijn zo onwaarschijnlijk luchtig...




Semmelklöße

Met gekonfijte eendenbout en zuurkool


Bak ui en knof in eendenvet
Bak er de zuurkool in aan, loshalend met twee vorken

Leg speklappen zonder zwoerd onder de zuurkool
Stoof urenlang met kippenbouillon, witte wijn, laurier, peperkorrels, in tweeën gesneden jeneverbessen en karwij

Maak knoedels van oud brood (door melk en uitgeknepen), bloem, p/z en oregano

Kook de knoedels in gezouten water tot ze drijven

De eend komt uit blik (AH; openmaken en op een warmhoudplaatje heet stoken)

Serveer met Colman's mosterd

(De saus is het kookvocht van de zuurkool)




Badische Quarkspatzen

Met kaassaus


Boter, ui, knof, peper...
Bloem...
Melk, room en witte Côtes du Rhône...

Rasp er Gruyère door (mi-corsé) en breng op smaak met Dyon mosterd (gebruik de wat minder sterke Fallot)
Proef op zout, maar dat zal wel niet nodig zijn

Meng 500 gram vette kwark met 200 griesmeel
Laat 15 minuten rusten

Werk er twee grote eieren door en z/p
Laat een half uur rusten
Draai regelmatig, nou ja, draaien, het is een stevig beslag, een slap deeg dus

Zacht kokend gezouten water
Twee soeplepels en werk knoedels in het water, precies zoals je quenelles maakt (opgehoopte lepel beslag en met de andere lepel voorzichtig eraf drukken)(dat lukt niet best als je daarmee geen ervaring hebt)

In een vergiet scheppen als ze goed drijven en daarna nog 10 minuten hebben gesudderd, uitdruipen
In boter voorzichtig bakken
Je krijgt ze niet echt bruin

Serveer met rabarbercompôte en met citroen voor over de kaassaus

Spatzen worden normaliter geserveerd met geraspte kaas erover, of met suiker en kaneel erover en appelmoes erbij




Pannenkoek van lupinemeel

Met gedroogde paksoi


Week de paksoy (betere toko) in heet water

Pindaolie, ui, knof, gemberwortel, laos, lombok...
Hak de paksoi grof en bak mee...
Ietsje water erbij en wat rijstwijn (gebruik liefst Hua tiao chiew)(kost geen ruk)

Maak pannenkoekbeslag met melk, p/z en ei
Bak in boter, en bedenk dat het glutenloos is, dus niet erg stevig
Garen met deksel; draaien kan je vergeten




Pizza

Met Cabanossi en paprika


Klassiek en heavy

Pizzadeeg maken, in plastic, koeling

Olijfolie, ui, knof, gedroogd rood pepertje...

Tomatenprut, rode wijn, groene kruiden...

Op smaak met Oxo of zoiets

Paprikastukjes door wat olie halen

Pizza rollen, saus, paprika, geraspte Emmentaler, Cabanossi schijven
Pak op de steen




Pizza Camembert


Ben ik het recept van kwijt, maar ja, dat zie je wel

Stukken tomaat (aan de plant gerijpt), zwarte olijven, ui, knof, pepertje...