Vandaag kookboeken
dat hep je soms...
Dutch and Belgian Food and Cooking
Fors leestafel-formaat (ik heb het over het Dutch... getitelde boek), Londense uitgeverij, 250+ pagina's
"More then 150 authentic recipes shown step by step in 750 photographs"
Je begint al wat te denken...
Maar gelukkig was het in de ramsj van de ramsj (Popup winkel) van De Slegte: € 2,50.
Zie het hier (alle links hier in een nieuw venster)
Zelfde herkomst, zelfde omvang, zelfde prijs als dat Dutch Belgian
En een héél erg aardig boek
Ik bespreek het later
Vertrouw nooit dit soort salontafelboeken zoals Dutch and Belgian Food and Cooking en dat soort titels!
Een mengsel van lulpraat over eet-gewoonten (de gemiddelde lezer is toch een zak die niks weet), en -inderdaad- klassieke gerechten, maar die dan overgeschreven uit ondertussen grijs gelulde bronnen, recepten die je op duizend plekken integraal hetzelfde tegenkomt.
En niet te vergeten een dosis lul-recepten.
"Gekookte krulsla met gehaktballen".
Kijk, Krulsla, Endive...
Vergissing van de vertaalster (zijn altijd vrouwen) met Brussels lof.
Dutch Apple Pie
"Goudrenet or Granny Smith", hoe kan je dat nou gelijkstellen...
Dat stond bij De Slegte tot voor een half jaar geleden voor € 15,- te koop
Kocht ik niet dus
Nu hebben ze een nieuwe antiquariaat-winkel
Kocht het er voor € 2,-...
Foto van haringhappers, met hele haringen met kop en al
Veel gelach, als grap bedoeld dus...
Maar "Nederlanders eten graag rauwe haring, direct nadat de vis aan wal gebracht is"
"Al zijn er veel internationale restaurants in De Nederlanden, de restaurants die oesters serveren blijven populair bij Nederlandse families voor speciale gelegenheden"
"Groninger bruine garnalen"
"Asperges op zijn Vlaams"
Foto van groene asperges
Hier kom ik nog op terug
Die kwaker Van Dam...
Een uitsmijter is geen "Bouncer" ["uitsmijter"]
Dat heet eventueel een Ploughman's Lunch
"Brawn [zult] heet in het Nederlands Kip-kap"
Kipkap, niet kip-kap, is Vlaams.
NB Dit is een boek over Nederland naast België, een boek wat pretendeert duidelijk te maken wat Belgisch is en wat Nederlands is...
"Stokvis wordt 24 uur gehamerd"
Als je zoiets gelooft...
Als je zoiets schrijft...
Bloedworst met appel
"Dat is traditioneel met Granny Smith"
"Filosoof is een gerecht van gehaktballen met bruine bonen"
Dit is uit dezelfde serie als die Pool
Zelfde verhaal
Prima boek
Captain's dinner
"Dat is met Marrowfat pea's"
Gelul, Marrowfat peas zijn groene erwten
Captain's dinner is met kapucijners.
"In Limburg staan nog vele Franse kastelen overeind"
"Gigot d'agneau persillé is een typisch Nederlands gerecht"
(Lamsbout met een persillade; knof / peterselie / broodkruim)
Wat een gelul...
"Als er een feestgerecht wordt geserveerd in Nederland, dan wordt aardappelpuree in plakken gekookte ham gerold"
"bitterkoekjes of macaronen", waar slaat dat nou op...
"Stoofperen worden dikwijls door ambulante handelaren op straat verkocht"
"Kersenstruif wordt met mei-kersen / spek-kersen gemaakt", het gelul...
Dat wordt juist met zwarte kersen gemaakt...
Bakkers door het hele land [Nederland] stellen er grote prijs op om in de weekenden en op feestdagen krentebrood te bakken"
1.000+ pagina's, groot formaat
€ 9,-
€ 9,-
Kreeg een hele stapel boeken
Twee grote klassiekers die ik uit gierigheid nooit aanschafte
* Gibbon: The Decline and Fall of the Roman Empire
* Graves: The Greek Myths
Klassiekers kunsthistorie
* (Hoe heet het ook weer; heb het even uitgeleend; over het Rijksmuseum, Museum Boymans, Frans Hals Museum, en Mauritshuis... Dat boek met die enorme hoeveelheid afbeeldingen...) [Hoogtepunten der Oude Schilderkunst in Holland's Musea]
* Lavedan: Histoire de l'art, twee delen
* De Triomf van het Maniërisme (Rijksmuseum)
Some shit
* Gilot / Lake: Leven met Picasso
Wat een gezeur en gezeik...
* Frankrijk Achter de Schermen (Marc Chavannes)
Wat een gelul allemaal; "Ik was vleesuitbener in een koelcel bij min 15 graden"; "De tweede Wereldoorlog is voor de Fransen de meest ingrijpende [aangrijpende, ja] gebeurtenis van de twintigste eeuw geweest" (Waarom noemen de ze Eerste Wereldoorlog dan de Grote Oorlog? Waarom is de wapenstilstand van de eerste wel en van de tweede geen nationale feestdag?)
Mooi
* Waarom is de Burger Boos? Maarten van Rossem
* Jules Verne: Le Tour du Monde en 80 Jours
* Brown: Bury my Heart at Wounded Knee
??
Serie De Grote Filosofen, Nietsche
Annie Romein-Verschoor (daar moet je altijd enorm mee oppassen) Ja Vader Nee Vader
Een prachtig bijbeltje
€ 2,-