De collectie gemberpotten groeit gestaag
Hier de wat minder voorkomende potten met drie ipv zes motieven op de zijkanten
(steeds voor en achterkant hetzelfde)
Het ligt voor de hand dat je op minder voorkomende potten meer dingen ziet die minder voorkomen
De vorm van het kader rond de motieven van de linker pot is erg zeldzaam
De rand-decoratie van de middelste en van de rechter pot is zeldzaam
Belgo,
dat werk ik maar af.
Met dit fantastisch mosselen verhaal (ik bedoel: scoort erg goed!) zijn we nu ongeveer halverwege.
Laat ik dus een tussenstand geven.
De eerste aflevering van deze serie zie hier (alle links hier in een nieuw venster).
Dat is de opmaat tot drie afleveringen (onderaan altijd een link naar de volgende) over mijn eigen recepten.
Zie daarna hier wat ik in dit blog al publiceerde over mosselen.
Dan twee keer over de grote naslagwerken vanaf hier.
Drie keer de Franse boeken vanaf hier
Drie keer over wat ik tegenkwam over mosselen sinds ik dit verhaal begon vanaf hier
Twee keer over boeken die ik vergat omdat ze ergens anders lagen zie hier
België vanaf zie hier
En daarvan vandaag aflevering 2.
Eerste deel zie gisteren, pannetjes mosselen.
Vandaag gerechten op borden.
Gerechten gemaakt met gekookte mosselen, zeg maar. Gekookt met witte wijn.
500 gram mosselen op 100 ml wijn.
Alle gerechten: mosselen in een schelp op een bord; spul van het recept erover en gril.
De potten met (o.a.) het Double Gourd motief
Zie hier
De linkse pot (met weer een vrij zeldzaam kader) heeft er zelfs twee
De rechter pot is een vrij bekend model, de middelste is een kopie daarvan
De rechter pot is een vrij bekend model, de middelste is een kopie daarvan
Moules escargot
Maak slakkenboter met knof, peterselie, Pernod en z/p.
Elke mossel in een schelp op een ovenschotel
Slakkenboter erop
Onder de gril
Serveer met citroen
Moules pizza
Elke mossel in een schelp op een ovenschotel
Provencaalse saus erover (zie gisteren)
Geraspte kaas erover (ze zeggen nooit wat voor kaas; ik doe suggesties; hier Pecorino romano of nog beter maar moeilijk te vinden Pecorino dauno)
Onder de gril
Serveer met basilicum erover
Rechts achter een gegoten exemplaar van het gedraaide potje ervoor
(Uhh, de gedraaide potjes worden na het draaien zeshoekig gemaakt)
Links een gegoten exemplaar van het middelste potje
Het kleinste potje is van binnen geglazuurd, dus van vóór de tijd van de plastic zakjes
Die andere gegoten exemplaren zijn van binnen niet geglazuurd
In de linkse zit nog gember, in een plastic zakje dus
(Die gember, dat zijn geen bolletjes, maar dat is kleingesneden "bakgember")
Moules ardennaise
Snij witlof in de lengte door, kern er uit, en de stronk in schijfjes.
Boter, witlof, basterdsuiker, z/p, nootmuskaat...
Witte wijn en reduceer
Room, rauwe (Ardenner) ham in stripjes...
Mosselen in schelp op ovenschotel
Saus erover
Gril
Mosselen Spaans
Maak een dressing van geperste knof, olijfolie, tijm, p/z
(Laat en uur staan en roer regelmatig om, zou ik zeggen)
(En die tijm, dat weet ik niet zo)
(Rozemarijn? Dille?)
Mosselen, schelp, ovenschotel
Spul erover
Gril
Serveer met citroen
Potten met granaatappel motief
Dat de pitjes zo goed te zien zijn als op de rechtse, dat is zeldzaam
Links zijn ze op de mal weggesleten
(Deze pot is van de middelgrote de meest voorkomende)
Mosselen met Pernod
Boter, kleingesneden venkel, ui (en knof zeg ik)...
Roer regelmatig op laag vuur en laat niet bruinen
Pernod, room, p/z...
Mosselen in schelp en op een ovenschotel
Saus erover en geraspte kaas (belegen Goudse)
Gril
Ik ga het eens met artisjok of prei of zo maken
Venkel en Pernod is dubbel op
Het meest voorkomende potje, en dus een klein potje
Achter een over-geglazuurd exemplaar
Rechts een kopie
Wat opvalt is dat kopieën altijd vrij zeldzaam zijn
Rechts is nog onaangebroken
Geen gietwerk, toch plastic?
Ja; plastic draad bestond veel eerder dan plastic zakjes...
Mosselen poulette
Vergelijk met mosselpannetje poulette gisteren
Hiervoor moet je kookvloeistof bewaard hebben
Boter, paddo's...
Breng de gezeefde kookvloeistof aan de kook en bind met beurre manié (zie hier)
Room, citroensap, p/z...
Mosselen in schelp op ovenschotel
Saus erover
Geraspte kaas erover (Beaufort of Abondance)
Gril
Potten met (min of meer) ovale kaders
Altijd grote potten
Rechts, klein, is zeldzaam, en ook met nergens aan verwante motieven
(en heel erg mooi ook nog)
Teksten (zie de linker pot) staan op dit soort potten of op de volgende soort
De linker pot uiterst zeldzaam: tekst is oud-Vietnamees
Moules meunière
Gekookte mosselen door bloem halen
Bruin boter, bak de mosselen goudbruin en uit de pan (de rest blijft in de pan)
Mosselen in schelp, ovenschotel
Citroensap, p/z en en peterselie bij de boter
Roer het fond los, en giet alles over de mosselen
Serveer met citroen
Mosselen met spinazie, dat doen we niet
En de volgende aflevering zie hier
Grote potten met rechthoekige kaders zonder inspringende hoeken
(die inspringende hoeken, op 85% van de potten, zie je goed op die granaatappel-pot)
Ook hier teksten
De middelste pot is het bekendste model grote pot
(maar grote potten zijn vrij zeldzaam)
(hahahahahahaha!)
(hahahahahahaha!)
Cultuur nu
Eindelijk
Waar moet dat heen, hoe zal dat gaan?
Zie en hoor Barend Servet hier
Fred Haché hier
Sjef van Oekel (Waldolala!) hier
Wow...
Waar Nederland groot in is...
In fantastisch mooi slap gelul!