donderdag 1 januari 2015

Amerika (10)



Ik schreef het vorige keer al: in Amerika wordt veel Dubonnet gedronken
Tootsie, Nelson Rockefeller, Katie Morosky, Bobbie Barrett...
Zie hier (alle links hier in een nieuw venster)


Wat gaan we maken? (2)


Zie aflevering 1 hier
Onderaan steeds de link naar de volgende




California Fish Fillet in Red Wine

Dat lijkt sterk op iets waar ik dikwijls mee scoor, turbotin op een bedje van prei, gestoofd in clarete (licht rode wijn uit Navarra)
Zie wat verder

Gebruik tong of schol (ze werken met Amerikaanse winterschol)

Boter, sjalotten
Filets er op, z/p en Pinot noir (en kijk, daar maak je clarete van)
Aan de kook, oven, 10 minuten regelmatig bedruipend

De saus moet flink gereduceerd zijn, peterselie over de vis, serveer met nieuwe aardappelen met peterselie.


Tarbot in claret

Gebruik bijvoorbeeld Jacob's Creek Pinot Noir (AH), of clarete van Ochoa, Olite, Navarra. Of gebruik donkere rosé uit het westen van de Algarve.

Maak van de kop, staart en vinnen van een turbotin visbouillon, maar zonder wijn.
Schuim af, laat een half uur trekken en zeef de bouillon.
Laat inkoken.

Snij prei heel dun.
Bedek daarmee de met boter bestreken bodem van een turbotière.
Maal peper over de prei, leg de vis op het rooster en zet het rooster in de pan.
Giet wat gesmolten boter over de vis, maal er wat peper over en giet tot slot claret over de vis tot die half onder staat.
Voeg de bouillon toe, breng de vis aan de kook en pocheer tot hij gaar is.

Snijd champignons heel fijn.
Haal het rooster met de vis uit de pan.
Houd de vis warm terwijl de saus snel wordt ingekookt met de champignons.
Schuim de saus af.
Serveer de gefileerde vis met wat prei en de saus.

Maak het eventueel met griet.




Baked Tuna-stuffed Avocado

Boter, bloem...
Van het vuur af room erdoor en roeren tot het goed gemengd is.
Op laag vuur, vijf minuten of tot het begint te dikken...
(Te dik? Melk...)

Tijm, rozemarijn, zout, peper, citroensap...

Iets ingevette ovenschaal beleggen met avocado-schijven (1/4 inch dik, die schijven)
Warm skipjack (witte tonijn; blik) op in de saus

Over de avocado, sesamzaad, 12 minuten oven.


Alweer scoor ik dikwijls met wat soortgelijks, nou ja, avocado, blauwe kaas, garnalen

Lauwe avocado met Roquefort-garnalensaus

Trek een bouillon van rauwe, ongepelde, gehakte garnalen. Zeef.
Pocheer er twee halve avocado´s per persoon in, haal die eruit en laat uitlekken.
Kook twee-derde van de bouillon flink in.

Prak de avocado`s met Roquefort tot een smeuïge massa.
Maak een saus van het praksel, de ingekookte bouillon, Armagnac, room, p/z.


Maak evenveel gehalveerde avocado`s warm door ze even in de resterende, niet-ingekookte bouillon te leggen nadat die aan de kook is gebracht.
Laat ze uitlekken, snijd een waaier van elke helft (bij het brede uiteinde vastzittend natuurlijk), leg die waaiers op borden en druk ze iets uit (waaiervormig dan dus).

Serveer met de warme saus over het brede uiteinde en ernaast, en daarover heel fijn gehakte bladselderij-stengel (niet van selderijknol!!).

Drie kleuren groen; erg mooi. En onnoemelijk lekker ook nog...




Richmond BBQ Sauce

Dit is speciaal bedoeld voor bij aan het spit, bij boven niet teveel warmte 5 à 6 uur gewentelde varkensschouder (niet ontveld, wel onthaard!)

Een eetlepel mosterdpoeder, 2,5 eetlepel esdoornsuiker (Jumbo; desnoods rietsuiker), een eetlepel selderijzaad, een eetlepel zout, 1/2 of wat meer eetlepel chilivlokken, een eetlepel vers gemalen zwarte peper, een kop dragon-azijn.

Laat vijf minuten koken.

(Esdoornsuiker: ik zei tegen H Dit zou lekker op een koekje zijn. Zegt ze Dit ís een koekje)


Gevulde avocado

Vul avocado-helften (die natuurlijk met ietsje citroensap zijn ingewreven) met stevige tomaat-blokjes, geroosterde grof gebroken pijnboompitten en citroensap


Kalfsvlees met olijven

Stoof kalfsvlees (dat ezeltje van gisteren!) met flink olijven.
Zwart of groen...


Chili con carne

Gebruik evenveel paprikapoeder als chilipoeder
Voeg 1/3 van de hoeveelheid chilipoeder toe aan versgemalen piment




Sausage Scrapple

Bring 1 quart water to a rolling boil and add 1 cup white cornmeal a little at a time, leting pot boil up after each addition; crumble in 1 pound sausage meat, stirring to mix well with cornmeal. Add ½ teaspoon each dried thyme and sage and 1 teaspoon of salt. Cover pot and simmer 1½ hours, stirring frequently. Pour into loaf pan [cake vorm, want broodvormen heeft alleen de bakker] and set aside to cool; put in refrigerator for about 3 hours, until loaf is very firm. To serve, cut in slices about 1/3 inch thick and fry in bacon fat over medium heat, untill crisp.


Lijkt ook al op iets waarmee ik scoor...

Mique
Périgord

Zware hap, maar daar houden ze van in de Périgord.
Ooit bestelde ik er slakken en ik kreeg er, ik heb ze geteld, 42.
Met knoflookmayonaise. Als voorgerecht. Het waren p`tits gris, maar toch.

Trek bouillon, liefst met ontzout gepekeld varkensvlees, en als groenten liefst ook stukken meiknolletjes erbij en verder een bouquet garni.

Maak een deeg van 600 gram bloem, 50 gram gist, vier eieren, een eetlepel ganzevet (poelier) en zout.
Kneed goed door en laat goed rijzen.
Kneed niet opnieuw daarna.

Leg de bal in de bouillon en laat een half uur zachtjes doorkoken zonder deksel.
Draai de bal (als hij terug wil draaien wat vorken erin steken die op de rand van de pan rusten) en laat nog een half uur staan.

Snij de deegbal in tweeën, laat een helft koelen en trek de andere helft met twee vorken uit elkaar in hapklare brokken.
Doe in de soep, breng aan de kook, laat even staan op half-hoog vuur en serveer.

De tweede helft wordt de volgende dag in plakken gesneden en opgebakken in ganzevet.



Queen Elizabeth The Queen Mother, who liked gin and Dubonnet: 30% gin, 70% Dubonnet with a slice of lemon under the ice. She once noted before a trip, "...I think that I will take two small bottles of Dubonnet and gin with me this morning, in case it is needed..."


Volgende aflevering zie hier.