donderdag 15 januari 2015

Amerika (11)



De vorige Amerika was met Dubonnet.
Dat drinken ze daar ook.
Suze niet.
Dat drinken ze nergens buiten Frankrijk



Soul and Spice


Zie de eerste aflevering van deze serie hier.

Daar zie je dat het over vier boeken Amerika-iha koken gaat:

* The Oxford Companion to American Food and Drink
* American Food (Evan Jones)
* Fast Food (Jakle, Sculle)
* Soul and Spice (Haughy Cusick)


Vandaag het laatste boek, Soul and Spice.

San Francisco Chronicle Books
(In welke beroemde film komt de San Francisco Chronicle ter sprake?)



Suze zie hier
Op basis van gentiaan-wortel
Beroemd hoeren-drankje: Suze Cassis, ook wel Fond de culotte, vuile onderbroek



Dat boek heet voluit Souls and Spice, African Cooking in the Americas

Dat is dus geen Amerikaans iha-kookboek zou je zeggen.

Jawel hoor, want die ondertitel is erg vreemd.
Die oorspronkelijke Afrikanen, slaven, koken uiteindelijk natuurlijk niet "Afrikaans" in Brazilië en in de Cariben en Louisiana, en daarnaast merk je dat die Braziliaanse en Caribische en noem het maar op-immigranten in Amerika over heel dat land uitwaaieren en integreren en vermengen (het koken althans). Zie het hoofdstuk Soul Food.


Indeling boek

Carribbean (bedoeld steeds is influences)
Bahia Brazilian
Soul Food
Louisiana Creole
Barbecue
Recent African Immigrants




Wat viel zoal op?

Flying fish (een haring-soort trouwens)

Ui, knof, cayenne, tijm, limoensap, paprika-poeder, peterselie, kruidnagel
Insnijden, inwrijven, intrekken, BBQ
Kan ook met Red snapper of zo


Callaloo

Zie hier
Amarant
Met Papa Joe's Scotch Bonnet Peppersauce


Run Down

Ontbijt met makreel in kokosmelk
Met uien, knof, paprika, wortel, aardappel, yam, callaloo, kool, tijm, cayenne
En met Bammy! Zie hier.


Zoutevis met Ackee

Ackee zie hier
Bacon, ui, knof, tijm (steeds maar weer), tomaat, zwarte peper




Ingemaakte vis

Escabeche wordt daar genoemd, zie hier
In het boek en in die link gaat het over vis, maar dat hoeft helemaal niet.
Dat kan ook patrijs zijn, kwartel, duif...


Gebakken banaan

Dat de rode worden gekookt.
Ja!
En jammer dat je die hier nooit vindt.
[Ik lees de dag erna in Ingredients dat ze in Amerika ook worden gebakken; recept met Jakobsschelpen en mandarijn-salade.]

Haal in de lengte gehalveerde (banaan, niet bakbanaan) door ei en dan door geraspte kokos.
Bakken in boter.


Palmkool

O hebben ze dat daar ook...
Bakken met ui


Kip met gedroogde garnalen

Zo te lezen zijn die garnalen van die Afrikaanse warm gerookte
Palmolie, ui, knof, munt, pinda's, gember, kokosmelk





Pot of beans

Geweekte rode bonen koken met schenkel, geblancheerd gezouten mager varkensvlees, doorregen maar dan dat plattere waar je rookspek van maakt, gerookte kalkoen-nek (tsjé...)


Hoppin' John

Oogboontjes met rijst

Denk aan BB met R, en denk aan Riso i fagioli

Ui, knof, selderij, kippenbouillon, zwarte peper, azijn + Tabasco (beter nog zure pepersaus, zoals Frank's Red Hot Original, of die Arabische Hayat Hot Sauce), peterselie


Watermelon rind pickle

O kijk.

Vroeger bij mijn oma maakten ze zoetzuur van stukjes netmeloen-schil
Voor bij de rundvlees-kroketten

God wat was dat lekker
Vooraf wijnsoep met gort
Na citroenpudding

Coloroso, appelazijn, suiker, gemberwortel, kaneel, kruidnagel, piment



Saving Private Ryan


Wat ik at toen ik als schaapherder in de Pyreneeën werkte
Dat zou ik nog vertellen

Stokbrood, desembrood, Chapata [tsjaapatta; zelfde woord als Ciabatta]
Je moest op de centen letten (10 gulden per dag, onverzekerd, bed kostte 4)
1/3 deed je meteen in een plastic zak want je at maar 2/3, dus de derde dag hoefde je dan geen brood te kopen

Tomaat en ui en paprika uit de moestuin van de eigenaren van de schapen

Olijfolie, zout, peper

Blikje tonijn op olie in de aanbieding, blikje leverpastei in de aanbieding, blikje sardines, dat soort spul

En veel goedkope rode wijn, heel veel, in van die pakken
(Uit Argentinië, goedkoper dan de goedkoopste Spaanse, hoe is het mogelijk...)
(Maar verdomd, het was allemaal best te drinken... Beter dan bocht wat je tegenwoordig in de super vindt voor € 3,-/liter...)

Een pak shag in de drie dagen

O ja, rond de velden waar je liep plenty abrikozen, pruimen, appels, peren, perziken (nooit zo'n lekkere gegeten)...
Je mocht altijd eten wat je wou, maar meenemen was streng verboden)


Volgende, en laatste aflevering zie hier.
Ook (aan het einde) voor wat dat herderen betreft...



Verre et bouteille de Suze
Picasso


(Film: Dirty Harry. To the City of San Francisco, I will enjoy killing one person every day until you pay me one hundred thousand dollars ($100,000). If you agree say so tomorrow morning in Personal Column San Francisco Chronicle and I will set up meeting. If I do not hear from you it will be my next pleasure to kill a Catholic priest or a nigger. Scorpio.)