Snoepjes, koekjes en taart
Käsekuchen
"Von Klassikern bis American Cheescakes"
"Köstliche Rezepte für himmlischen Genuß"
De hoofdstukken
* Klassiker
* American Cheesecakes
* Fruchtige Käsekuchen
* Käsekuchen mit Schokolade
* Raffinierte Varianten (oa Käsekuchen mit kandierter Orangenschale)(ik leg het net nog in de rum voor een Stollen die ik morgen ga bakken)
* Pikante Käsekuchen (niet zoet; salé zouden ze in Frankrijk zeggen; Speck-Kümmel Käsekuchen...)
Bij de Zutaten vinden we
* Schichtkäse
Dat kennen wij niet.
Zie hier
* Schmand
Wij patissiers noemen dat Smetana
Een soort zure room.
Zie hier
Bij de bodems vinden we
* Mürbeteig
Zanddeeg
In feite zoet pie-deeg
* Keksteigboden
2 op 1 kaakjes-kruimels en boter.
Voor American Cheesecake
Tips
* Afkoelen in de gesloten overn
* Een kwartiertje voor het einde van de baktijd de taart met een mes van de wand van de vorm lossnijden
* Gebruik zoveel mogelijk geleisuiker en poedersuiker ipv gewone suiker
* Bak niet op te hoge temperatuur
150 is prima, 180 het maximum
* In kwark-massa wat macaroni'tjes steken, als schoorsteentjes
(zou dat werken?)
* De bodem van de vorm invetten, niet de rand
Arretje NOF
Enkele titels
* Kaastaart uit de magnetron
* New York Deli Cheesecake
Daarbij herinnerde ik met dat populaire spul uit de 70er jaren, hoe heette dat ook weer, met kwark en mandarijntjes...
* Classic American Cheescake
Die kaakjes-bodem moet je in de vorm drukken, en daarbij ook wat rand maken
* Lebkuchen-Cheesecake
Met koekkruiden
* Käsekuchen mit Ingwer [gember] und Rhabarber
* Käsekuchen mit salziger Karamellsoße
Dat doet denken aan die chocolade met zeezout
Wat gaan we bakken?
* Klassischer Käsekuchen
* Käsekuchen mit weißer Schokolade und Heidelbeeren
* Schokoladen-Käsekuchen
Ik kan me niet voorstellen hoe het smaakt
Koffie, chocolade, kwark, Mascarpone, ei, suiker, koffie-likeur
* Orangen-Schoko Cheesecake
Dat kan ik me al beter voorstellen
* Die Speck-Kümmel Käsekuchen
Makarons
"Himmlische Baisers mit verführerischer Füllung"
Zelfde serie als dat vorige boek
De Hoofdstukken
* Klassische Macarons
* Macarons mit Karamell, Schokolade oder Kaffee
* Fruchtige Macarons
* Macarons mit Nüssen, Körnern oder Gewürzen
Enkele titels
* Veilchen-Macarons
Daarvoor heb je Veilchenzucker nodig, viooltjes-suiker...
* Lavendel-Macarons
Met gedroogde lavendelbloemen er op
Dat lijkt meer gedroogde knopjes dan bloemen
* Macarons mit Salzkaramell
Daar heb je het weer
* Kirschblüten-Macarons
Daar heb je Kirschblütenextrakt voor nodig
* Pekannuss-Macarons
Daar heb je Ahornbutter voor nodig
Simpel: 1 op 1 stroop en boter
* Frischkäse-Macarons mit weißem Pfeffer
Wat gaan we bakken?
Voorlopig niet zoveel
Schokoladen-Macarons
Maar ik neem dat boek wel mee naar de patisserie in Bordeaux...
Zo noemden ze me vroeger op school
Flipje van Thiel
Nog een snoepje?
"Lekkers uit grootmoeders tijd"
Een heel aardig Bels boek, maar niet zozeer een receptenboek.
Een encyclopedie.
Hoofdstukken als
* Wijze snoepraad uit grootmoeders tijd
* Legendarische snoepkramers en-winkeliers
Claraatje Pui, Elodietje uit Dongen, Flor van de Bollenwinkel, Mariake uit de Groentewinkel, Mielke Dierickx, Theodule Piens, Zwarte Jef...
* Snoeptradities
Adventkalender, Carnevalssnoep, Doopsuiker, Driekoningen zingen, Drievuldigheidszondag, Krottenworp (snoep gooien op carnavals-maandag), Mumbollen en Palmtakken, Nieuwjaarszingen, Pasen, Sinksenbruid (met een bloemenkroon op, de meisjes althans, op de vrijdag voor Pinksteren van huis tot huis gaan), Sinterklaas, Sint Maarten
Mumbollen: snoepjes die je krijgt op Palmpasen, als je van huis tot huis gaat, palmtakjes verkopend:
Ver ne mumbol of ne cens
Gon zelle van aas [huis] tot aas
(In West-Vlaanderen betekent aas ijs; "Dite-leur qu'il-y-a de la glaçe dedans. Der ies aas ien.")
Met snoep werd gestrooid.
Confetti betekent dan ook suikerwaren, gekonfijtsel.
Een groot deel van het boek is -dus- een alfabetische snoep-encyclopedie
Congolaiskes, Cuberdons...
Zie respectievelijk hier en hier.
"Halse Krotten zijn sterk verbonden met Carnaval, voordien wellicht met bedevaarten. De krotten worden verkocht in zakjes met negen stuks, zodat de bedevaarders er eentje konden verorberen bij het begin of einde van iedere van de negen novenen [dat is dubbel op], die ze moesten bidden."
Zie hier en hier.
Dat is in het Pajottenland. Zie hier.
Dat je Kletskopjes een klets moet geven is klets.
Het betekent kaalkop (het glimt).
Wat gaan we maken?
Gekonfijte oranjeschillen, ik had het er al over
Karnemelkspekken
Kweekoekjes en Kweesnoepjes
Morgen Sweet Belgium want dat is een hele pil
Een drietalige (Nederlands, Frans, Engels) encyclopedie van "Belgische zoetigheden"
Snoep, gebakjes ("taartjes" in West- en Zuid-Nederland), taart en vlaai, viennoiserie, ijs, zoet brood, marsepein, wafels...
Zie hier