Aanbidding van de Magiërs
Abraham Bloemaert
1624
Driekoningen
In Spanje is dat wat Sinterklaas hier is, en logisch; die koningen kwamen met cadeau's voor het kind.
Een hele partij kookboeken en -boekjes, Mamamini, ramsj, noem maar op.
Niks spectaculairs, maar ook niks wat zo bij het oud papier kon, behalve dan wat ik als eerste bespreek.
Gelukkig kreeg ik dat cadeau, good gosh!
Aanbidding van de Wijzen
Giotto
± 1305
Olijfolie
Manfred Meeuwig
"Leg dan de vis 24 uur in vinaigrette"
Wat een gelul! Dat schift...
Biefstuk moet met olijfolie uit Toscane, mosterd-vinaigrette met olijfolie uit de Marche, tartaar met olijfolie uit Noord-Italië, citroensalade met olijfolie uit Ligurië, caponata met olijfolie uit de Abruzzo, venkelsalade met olijfolie uit Sicilië, aardappelsalade met olijfolie uit Ligurië, gebakken ricotta met olijfolie uit Garda (het lijkt dat gelul van De Dikke wel...), witte bonenpuree met olijfolie uit Apulië, pasta tomaat aubergine met olijfolie uit Toscane, pompoen met olijfolie uit Umbrië, langoustines met olijfolie uit Sardinië, en ansjovis met olijfolie uit Riva del Garda.
Is dit culinair gekwaak of is dit geen culinair gekwaak...
Aanbidding van de Wijzen
Murillo
± 1657
Je gaat koken met "herfstpaardebloem" (die groeien uit Meeuwig zijn gulp), met "druivenmosterd", een "klein (wit) truffeltje" (die groeien ergens anders!), "rode chili uit de molen", "sterke Portugese olijfolie" (waar zou je die nou kunnen kopen, wat dacht u), "pan [pane, ja] carasau of vers getoast witbrood", wat een ontzagwekkend gelul allemaal...
"pane carasau of vers getoast witbrood", God wat een culinaire nul...
"Brandade met gedroogde kabeljauw"
God wat een culinaire zak...
"Spaanse olijfolie (liefst uit Noord-Spanje)"
En waar komt die vandaan dan, in Noord-Spanje?
"Spaanse mayonaise"
Hoezo "Spaanse mayonaise"?
Caldo verde met boerenkool, de culinaire boer...
Wat gaan we maken?
Flikker op!
Meeuwig, meeuwiger, meeuwigst...
Aanbidding van de Heilige Drie Koningen
Onbekende Vlaamse meester
± 1475
Chocolate
Bath 2007
Heel mooi, met zachte fluffy kaft, en dichtbindlintjes...
Geen recepten met chocolade en fazant, lamprei, Mole poblano...
Een No Bake Refrigerator Cake die een kruising blijkt tussen Arretje's Cake en Bettelmann, met ook nog walnoten
Chocolate ravioli
Blad uitgewalste chocolade (deeg van bloem en cacao), mopjes crème pâtissière, weer een blad chocolade, uitsnijden, koken in water.
Terrine van witte chocolade
Met eieren en room en suiker
Chocolate Cheesecake met tofu, doemenelol...
De Morenkoning
Ivoor
Omgeving Michael Pacher
Zuid-Tirol, ± 1485
Wat gaan we maken?
Caraque
Weer maar eens want dat lukte me nooit goed.
Zie hier (alle links hier in een nieuw venster), vooral als ie met die witte chocolade aan de gang gaat
Chocolade-gemberpudding
Boter, bloem, suiker, ei, cacao
Chocolade en gemberbolletjes gehakt erdoor
Vormpjes, bakpapier, stoom
Serveer met chocolade-custard saus
Witte chocolade-ijs
Marshmallow ijs
Met chocolade dan dus
Simpel
Chocolade, marshmallows (witte!), melk, room
Gustorfer Chorschranke
± 1160
De Drie Koningen links
Brood
Dat is dat oranje vierkante boekje wat heel populair was hier in de 70er jaren
Zie hier; de gemiddelde maar daarnaast ook ± intelligente babyboomer zal een schok van herkenning beleven
Nu vrij oninteressant geworden
Tibethaans gerstebrood gaan we maken
Ingewikkeld hoor
Kokend water erbij en kneden en af en toe in koud water om het koel te houden
Jing-jan zeg maar of hoe schrijf je dat
Okonomiyaki
Japanse gevulde pannenkoeken
Zie hier
Bischopsstaf, ivoor
± 1370
De Drie Koningen bovenin
"Gott, durch den Stern, den die Weisen gefolgt sind, hast Du am heutigen Tag den Heidenvölkern deinen Sohn offenbart" staat er op, maar dan in oud Duits
Australië, een culinaire ontdekkingsreis
maar dat valt nogal mee
Desondanks is het altijd aardig iets over Australië te vinden; tot nu toe kende ik alleen aardbeien-gazpacho
Surf 'n Turf eten ze daar ook, biefstuk met kreeft of zo
Maar wat was nou ook weer dat populaire Amerikaanse gerecht met bief en oesters?
Heel veel, de meeste zeg maar, recepten zijn allemaal van die dingen die je overal tegenkomt. Ja, of liever niet tegen wilt komen, dat kan ook...
Pompoensoep met geitenkaas, citrus-geglazuurde bief, tagliatelle mosselen citroengras, penne pistache-pesto, filo-bakjes met paddo's en Feta, lamskoteletten met mosterd en rozemarijn, zoete aardappel met kikkererwten...
Venkel met witlof, kweenie...
Barbecued trout with salsa verde
Maar daarvoor hoef je toch niet naar de andere kant van de wereld?
Rijnland, ± 1300
Eikenhout
De Drie Koningen links-onder
Ei
Van saus tot soufflé
De inleiding is een heel goed verhaal. Het onmisbare ei, Het goede ei
Hoofdstukken daarna: Het ontbijtei, Het meeneem-ei, Het avondei, Het zoete ei
Goede raadgevingen voor hoe te voorkomen dat een ei kapotkookt, maar azijn in het kookwater (schaal wordt elastisch; Spaans) kennen ze niet
Maar een prima boek hoor
Mooie recepten
Wat ze wel kennen is Œufs mollets
Aan de kook, deksel, vuur uit, zeven minuten of zo
Ik doe het altijd zo
Bij het verhaal over "De perfecte omelet" ontbreekt het verschil tussen de Parijse school en die van Lyon (nauwelijks kloppen vs. het geel kloppen, en het wit separaat fors kloppen en dat door het geel spatelen)
(Ik vind Lyon enkel goed voor zoete omeletten) (Zürcher Omelett met aardbeien...)
Croque Madame
Waar is de Béchamel?
Courgetbloemen, gefrituurd in beslag met enkel eiwit, goh...
Napolitaanse kerststal, tweede helft 18e eeuw
Thaise schoonzooneieren gaan we maken
Hardgekookte eieren, tamarinde, citroen, rode peper, sjalot, vissaus, palmsuiker
En knoflook-ailoli, maar nu:
Knof in de oven in aluminium folie gebakken en dan uit het vel van de tenen geknepen
Millefeuille met prei, en gepocheerd ei
Heel mooi, als die prei tenminste super geblancheerd is
Met Beurre blanc
Reliquie-kist, email
Limoges, ± 1200
De Drie Koningen zijn de linkse drie personen
The Food and Cooking of Portugal
Een uitstekend boek, en daarom heb ik er niet zoveel over te melden.
Ik ken het meeste, én ik heb weinig kritiek...
Sperziebonen in beslag gefrituurd
Hier staat iets doms.
De Portugezen zouden het in beslag frituren aan de Japanners (tempura) hebben geleerd...
"massa de pimentão", paprika-puree
Ken ik niet
Als die Turkse?
Soep met sperziebonen en savooiekool, en "segurelha"
O ja, bonenkruid
Sopa de caçao
Hondshaaisoep
Haai, jawel, maar totaal iets anders dan hondshaai
Caçao, "gevlekte zevenkieuwshaai", zie hier
Hondshaai zie hier
Ff wat anders...
Bacalhau à Brás
Ja, prachtig, wow zo mooi met die aardappel-sprietjes
Zie hier
Recept NYT zie hier
At het ooit in Montemor-o-Novo, Nieuw Montemor (morenberg), na bezoek aan de ruïne van Montemor-o-Velho, oud morenberg, ondertussen helemaal herbouwd
Daar speelt dat verhaal van die prins die niet met die vrouw mocht trouwen, welke vrouw dus werd vergiftigd, en toen die prins koning werd liet hij haar lijk opgraven en naast hem op de troon zetten en kronen, en alle kardinalen en edelen moesten haar hand kussen
Ik heb al zoveel Portugese kookboeken, en ik ken Portugal als mijn broekzak, héél Portugal, maar toch steeds, met elk boek leer je weer wat
Argolas
Dat zijn van die gefrituurde koekjes die in een knoop liggen
Nonnenvotten in België, nonnen-scheten
Karl Hugo Schmölz
De Profeer Jonas op de Driekoningenschrijn
1948
Wat gaan we maken?
Kastanjesoep met witte bonen
Laurier, ui
Risotto met kool (palmkool natuurlijk) en gemarineerde zoutevis uit de frituur (in beslag)
Varkenswang met rode wijn en komijn
Kikkererwten gestoofd met bacon en paddo's
Zo kan ie wel weer...
En inderdaad
Godgodgod, wat een lullewassersland is dit toch...
Een land waar een of ander mank kruidenvrouwtje en plein publiek kroketten gaat staan maken, die kroketten mislukken jammerlijk, en daarna gaat dat vage tiepetje een krokettenboek uitgeven...
Een land waar de persoon, die er als grootste vulinair genie gezien wordt, enkel en alleen een verkeerd citerende naprater is...
Een land waar een culinaire halfgare naar de andere kant van de wereld vliegt. om er eetbare klei te gaan proeven (zie hier)...
Een land waar, ik lees het zo net nog, een afzuigkap nare kookluchtjes afvoert...