vrijdag 2 januari 2015

Mosselen (13)



Vandaag wat foto's van enkele feestdagen-gerechten

Vlees van de lende (wat aan die slotlap hing) voor steak tartare


Nog twee naslagwerken

Zie de eerste aflevering hier (alle links hier in een nieuw venster).


Mediterranean Seafood

Alan Davidson, van de The Oxford Companion to Food


Drie soorten, de Middellandse-zeemossel (zie hier), de Zeedadel of Dadelmossel (zie hier) en de Baardmossel (zie hier), een vrij kleine soort.
De Steekmossel, ook wel hammossel (zie hier) rekenen we niet mee.
En in het westen van de Middellandse Zee komt ook onze mossel voor.



Toast Cannibale


De Middenlandse-zeemossel

Altijd gekweekt aan draden (zoals onze hangmosselen) of aan palen (zoals de Franse Bouchot mosselen, zie hier).


De Zeedadel

Groter dan de andere mosselsoorten.
Moeilijk te oogsten want hij zit vast aan de rotsen.

Voor mosselsoep (beter dan van gewone mosselen) of rauw eten.



Krabscharen


Recepten


* Mosselen uit de Camargue

Kook op de bekende manier, haal uit en leg elke mossel in een schelp.
Maak mayo met citroensap en werk er wat van het kookvocht door.
Ze saus over de mosselen en bestrooi met peterselie.


* Mosselen Nautilus
Uit Toulon, Hotel Nautilus, in het huis waar Jules Verne woonde

Als boven tot en met "schelp", maar gebruik ook sjalot in het kookwater.

Olijfolie, ui, bloem, tomaat, bouquet garni, witte wijn en gezeefd kookvocht.
Zwarte peper, saffraan (in wijn geweekt zou ik zeggen)...

Over de mosselen, peterselie.



Met truffelmayo...
Je kan trouwens beter een notenkraker dan een kreeftenschaar nemen


* Zuppa di cozze
Mosselsoep, Italië

Flink olijfolie, knof...
Tomaten uit blik, rode peper of cayenne...
Peterselie erbij en kook hierin de mosselen gaar.

Serveer met geroosterd boerenbrood.

Variant met ook ui, bleekselderij, majoraan, zwarte peper, witte wijn.


* Pizza alle cozze

Beleg de pizza met uitgehaalde mosselen, gehakte knof (door olijfolie gehaald zou ik zeggen), oregano en/of peterselie, zwarte peper.




* Vermicelli alle cozze
Gebruik geen vermicelli maar spaghettini of linguine of zo

Olijfolie, knof...
Mosselen erin en schuddend en/of omroerend openen, uit de pan, tomaat uit blik zonder vocht en zwarte peper erin, doorwarmen, mosselen terug.


* Cozze e patate al forno
Mosselen en aardappelen uit de oven
Bari

Bakblik invetten met olijfolie
Schijven rauwe aardappelen, z/p en peterselie
Sprenkel er olijfolie over
Plakken pruimtomaat (vers nu)
Nét opengekookte mossselen er op (elk in een schelp, maar dat lijkt me onhandig)
Redelijk wat van het kookvocht er over, olijfolie, z/p, peterselie, knof en weer plakken tomaat.

In de oven tot de aardappel gaar is

Mij lijkt dat je die mosselen er beter later bij kunt doen...




* Midye tavasi birali
Mosselen met bier en tarator
Turkije

Open de mosselen in een droge pan
Uithalen en op een doek laten uitlekken

1/3 liter bier (op 40 grote mosselen) mengen met 250 gram bloem en zout.
Drie stijfgeklopte eiwitten erdoor spatelen

Mosselen door bloem, door het beslag en frituur

Serveer met Tarator (zie hier).


Starting with Ingrediënts oftewel de volgende aflevering zie hier



Spekkersen heel kort bakken in boter
Ietsje madera...
Flamberen met Armagnac
Vanille-ijs...


[De dag hierna had die Yvette van Onder in de Volkskrant een recept voor, geloof het of geloof het niet, mosselsoep met spruitjes... En die spruitjes dan ook nog combineren met wortel...]