donderdag 1 januari 2015

Bouillabaisse nog eens



Dit was vlakbij waar ik woonde, vlak bij het station
Prachtige naam voor een hotel!


Ik vergat helemaal Alan Davidson, Mediterranean Seafood

Bij deze


Over Bouillabaisse worden "relatief veel verschillende en zelfs elkaar tegensprekende aanwijzingen gegeven"

Men is het eens over
* Marseille
* Veel soorten vis maar iig Rascasse, en vissen met stevig én vissen met delicaat vlees (dat moet uit elkaar vallen)
* Olijfolie en water koken op hoog vuur, zodat ze een emulsie worden
* Ui, knof, tomaat, peterselie, saffraan
* Brood, daarop de soep. De vis apart en rouille ernaast.



Dat was vlak bij de Porte de Bourgogne

 Wat gaat er in?

* Schorpioenvis

* Stevig vlees-vis: zeeduivelstaart, poon, pieterman (ook wel "sterrenkijker"), paling, murene, zeepaling...

* Delicate (is dus uiteenvallende) vis: wijting, platvis (die in het hele bouillabaisse-verhaal bij deze voor de eerste keer optreedt)

* Wat lipvis of iets dergelijks (in koraal levende zeebaars)

* Goedkope schaaldieren: mantiskreeft, beerkreeft...


Zijn recept is zoals de meeste.

Sinaasappelschil? Kruidnagel? Laurier? Tijm?



Dat was ook vlak bij het station