woensdag 31 december 2014

Kookboeken



Vandaag weer inkopen

Ezeltje, ook wel Liesstuk
Dit is kalf
Rechts plakken, die je als biefstuk kunt bakken, links om te stoven (een uurtje)


Knoflook, kastanjes, fruit, spinazie


Knoflook


Zo'n dun simpel boekje, Mamamini € 0,40, maar je leert altijd wat (dacht ik toen ik het achteloos bij me stak; edoch...) (Nou ja, je leert hoe het niet moet, dat wel)


Wat viel op?

O God, het is geschreven door Ria van Eijndhoven, de moeder of de tante van Vreugdeloos...

En jawel: knoflooktenen op olie zetten.
Dat is anaerobe bacteriën kweken en in potentie dodelijk voor kinderen, ouderen en zwakken. De Volkskrant zowel als Het Slagertje hebben dit ooit moeten rectificeren.

Noedels, ze bedoelt pasta.
Dat mens weet niet wat noedels zijn. Maar wel kookboeken schrijven. Vreugdeloos heeft het niet van een vreemde, en niet raar dat die Hongerige Man weggelopen is...

Inktvis salade
Foto: octopus

Paella met kip
"200 gram Italiaanse rijst"...



Filippijnen
Zure fish sauce, heel apart
Bagoong uit Balayan


Kochen und backen mit Kastanien


Duits antiquariaat


Schrijver Hildegard von Bingen, jawel! Zie hier (alle links hier in een nieuw venster).
Maar ja, uitgegeven door het Basler Hildegardgesellschaft...
Die ook Hildegard-Würze verkopen...


Wat viel op?

Edelkastaniensuppe mit Reis und Bohnen
Dus Middeleeuws is het niet want toen hadden we nog geen rijst
Edelkastanien: tamme kastanjes

Kastanjeburgers, een idee...

Kroketten!
Maar ja, zoete...

"Edelkastanienspiralnudeln"
Goh...

Eis mit Edelkastanien
Dat leerde ik in Parijs kennen en heb ik later voor de Eetclub gemaakt.
Erg lekker.



Buffelmozzarella met truffel, AH
Je gaat over je nek van de gore syntethische smaak


Wat gaan we maken?

Koken met venkelzaad en laurier

In een ovenschaal (gekookte natuurlijk) met daarover geraspte ("mit der Rostiraffel") Bergkäse (dat is die Tiroler kaas, heerlijk spul) en daarover gebakken uien.

O, het recept voor die "Edelkastanienspiralnudeln" staat er ook in.
Maar ja, waar vindt je Kastanienmehl?
(Shit, dat bleek ik gewoon te hebben staan)(maar wat me wel te binnen schoot: vroeger zag je wel eens gedroogde kastanjes, en daar deden ze wat anders mee dan malen, maar wat?)

(Maar zie!)
Gedörrte Edelkastanien een nacht weken
Koken in water met zout, en na even gesneden venkel erbij.

Gnocchi
Van kastanjepuree, met speltmeel
Met Quendel erdoor, huhh? Zandmuur...

Pannenkoeken van kastanjemeel
Ook die Quendel erdoor en ook peterselie.


(Ik noteerde in dat boek dat Grigson in Charcuterie schrijft over gehakte gekookte kastanjes door de bloedworst, en idem in crépinetes)



Kroepoek mie besar, mie groot
Dat is weer van dat spul wat je eet als koolhydraat, niet als snack


Minibijbel Fruitgerechten


Ramsj
Oorspronkelijke editie van een goede Engelse uitgeverij (Anness)


Wat viel op?

Enkel nagerechten op drie van de honderden recepten na
Nectarines op zoetzuur, perzik-chili chutney, en mangochutney
Terwijl je toch zo fantastisch met fruit en vlees of vis werken kunt...

Stoofpeer staat er niet in
Nee, dat kennen ze in Engeland niet. Als je er op zoekt krijg je "Dutch stewing pear" recepten

Vier soorten nashi-peren
* Tientsin (die Chinese, peervormige, die ik een keer at en hier besprak)
* Nashi (die kent u)
* Hosui (Tietsin in de vorm van Nashi)
* Perry (daar werd in Normandië Poiré van gemaakt, peren-cider)

Stoofpruimen
Huhh?
Kijk, dat hebben wij weer niet

Dat je groene kruisbessen niet rauw kunt eten...

Gerst-suiker met Bergamot
Uit Nancy, waar ik laatst was en dan toen nog niet wist...
(Zouden hier niet snoepjes bedoeld zijn?)(En jawel, de Bergamot-snoepjes, "sucres", uit Nancy)(Dat heb je altijd, als je verstand van zaken hebt; je prikt door foute vertalingen heen)
(Ik heb trouwens gerst-stroop, Jumbo. Enorm lekker.)

Ginup
Soort gele Lychee, nou ja, meer een Longan
Ik besprak ze ooit hier, vond ze in Suriname, maar dat zal wel ingevoerd zijn

Kubo??
O wacht, soort Pithaya



Gedroogde Longan
Daar heb je ze


Wat gaan we maken?


Peren drogen
Schillen, helft, klokhuis er uit, inkwasten met citroensap, lage oven (70°) deur open

Filodeegpakketjes met abrikoos erin
En gesnipperde amandelkoekjes en marsepein er ook in

Zwarte bessen-sorbet
Met Crème de cassis en citroensap

Mango-taart
Pie-deeg
Mango erin met limoensap, basterdsuiker en wat maizena of zo
Serveer met vanille-ijs



Ra Yu
Hete sesam-olie


Spinazie!


Boekenschuurtje in het dorp

Een bijzonder aardig boek van Iglo

De hele Nederlandse bevolking komt aan de beurt (per persoon of stel of gezin wordt gerechten besproken).

Surinamers, Marokkanen, een adelijke dame op een kasteeltje, een schippersvrouw, een Spanjaard, een boerin, woonboters, bejaarden, een sportvrouw, een echtpaar met vijf kinderen, een alleen-wonende binnenhuis-architect, een vego-woongroep, een kok, een kunstenares, een studentenhuis...

En verdomd, ik dacht al Waar blijven ze, twee homo's.
"In hun ruime appartement op de gracht wonen Dennis van Putten en zijn vriend Oscar bijzonder gerieflijk." "Oscar: 'Ik dacht ojee, dat is er een! Maar hij gaf geen sjoege.' Tijdens het slotdiner zaten ze naast elkaar en zo is het gekomen."
Zouden ze in Barneveld nou nog wel Iglo eten?

Die Turken heb ik ongetwijfeld over het hoofd gezien.



Gerookte zeebaars
Nooit gehad
Morgen of zo zal ik na proeven commentaar geven hier
[Heel stevig vlees, redelijk sterke smaak, niet heel fijn]
[Maar met sterke mierikswortelsaus smaakte het prima]


Wat viel (verder) op?

Boter, knof, spinazie meebakken, prima, maar toch niet met tegelijkertijd mosterd erbij??
Dat was die boerin.

"Doe maar een flesje wijn en wat lichts voor zes personen want we krijgen visite"
Dat wordt een slemp-partij!
(Reve: "Waar laten ze het, Bullie?")
Dat was een gewoon echtpaar zeg maar, die vergat ik nog, dat "keihard aan hun carrière werkt" ("Even tijd om te genieten", waw!)

Spinazie is heel gezond omdat het veel ijzer bevat.
Jaja.
Vroeger wel ja, ingeblikte(!) spinazie. Omdat toen de coating van de blikken nog slecht was...

Hahahahaha!
Iedereen geeft twee gerechten, of één + een suggestie voor iets anders ook, maar die Surinamers maken naast kerrie-aardappelen met spinazie gewoon kip met kouseband hoor. Geen gelul.



Dat is de knol van een soort kool, ingemaakt met chili en zout en "Especerijen" (voor Spaans Especias)
Afspoelen, en het zout er uit weken
Vergelijkbaar met kimchi


Wat gaan we maken?

Spinazie-kaasbeignets
Spinazie, roomkaas, ei, bloem (en paneren met havermout, flikker op! corn flakes gaan we gebruiken), cayenne, zout...
Het kan ook + Parmezaan en rode pesto erdoor
(Die sportvrouw)

Pakketjes filo met spinazie, feta, peterselie, munt, rode pepervlokken

Spinazierolletjes in filo
Met lamsgehakt, pijnboompitten, kaneel(?)
(Beide die Marokkanen)

Omelet met spinazie
En roomkaas en jonge kaas en gekookte ham
(Die schippersvrouw)

Tortilla's met spinazie (dat dacht u al)
En kidneybonen en belegen kaas
(Die vego-woongroep)(Dat dacht u al)

Provencaalse spinazietaartjes
Met geitenkaas en paprika
(Die kok)

Spinaziesoep met komijn en komijnekaascroutons
Knof, ui, koriander, kippenbouillon
(Die kunstenares)




Toegift!

Sarkozy bezopen zie hier!


O! En!

Je kan me tegenwoordig Liken trouwens!

Klik nu hier!

Woehahahahahahahahahaha!!!!!!!!!!!!!!!