donderdag 7 januari 2010

Chaotische dag


Had een druk programma met nogal wat inkopen en 10 dringende reklameteksten, stond bij de deur om te vertrekken, ring, tiepo die me vandaag zou bellen welke dag hij de vloerbedekking zou komen leggen, "Ik begin nou!". Hij weet dat ik niet kan helpen, maar ja, je moet zeggen waar dit moet, waar dat ligt, kopje koffie...

Scoorde voor 1 euro een ongelofelijk lelijke kapstok, die ik met sadistisch genoegen pal naast de voordeur heb laten ophangen.



Vlnr.
Chinese legerjas, 1 dollar, op een ver weg punt (verboden gebied, ik denk ik zie wel) op de Grote Muur, beneden een stadje met kazerne. Moest beneden komen van militairen, ik denk o jé, gingen ze staan te "bibberen" (en inderdaad werd het die nacht erg koud), meegenomen naar een depôt, hingen er honderden van die jassen, van halve hoogte van deze tot deze hoogte.
Had een Engelse verklaring bij me dat ik er niet mocht komen, liet dat enkele keren zien, OK meneer want Engels lezen konden ze toch niet.
Sticks and Stones leren jas, bereden politie US, 50 Eu marktplaats.
Red and Green camel jas, 640 Eu. Gekregen.
Stones Casual, ook peperduur. En ook gekregen.
En mijn zomerjasje is een mosgroen bomberjack van gemzeleer. Nou u weer...



Recept
Varkenshaas met Cheddar en gember-portsaus, varkenshaas "Blauwe Blazer", wat een restaurant in Bennekom was waar ik met plezier werkte tot de eigenaar het vergokte.
Gril de varkenshaas rondom snel mooi bruin (let op dat de punt niet verbrandt; klap die naar binnen), snijd het dikke deel van de haas in de lengte open, klap open en gril de binnenzijde ook mooi bruin.
Gratineer met de kaas op de binnenzijde (liefst Elizabeth Cheddar) onder de salamander.
Serveer met de saus.
Gember-portsaus
Fruit wat stukjes rookspek in boter.
Fruit in de boter daarna ook sjalot, knoflook en verse gemberwortel (geschild en gesneden als de knoflook).
Kruid met witte peper, versgeraspt gemberpoeder en iets selderijzout.
Giet er op laag vuur wat gembersiroop bij en redelijk wat witte port.
Laat snel inkoken.
Sla room, iets gembersiroop en wat boter tot een massa en bind daarmee de saus.
Proef op zout en peper.
Tip. Gember schillen: met de rugkant van een tafelmes.



Prachtige bloem. Van gember dan dus. Heel simpel. Soort half diepe ovenschotel, wat gaatjes boren in de bodem, vrij zanderige grond erin, stuk gemberwortel net onder het oppervlak, schotel in de zomer buiten en zorgen dat hij zo staat dat die gaatjes vrij staan.
Kan ook met laos. En natuurlijk niet alleen voor de bloemen!



Bloem van laos

Vanavond
Boerekoolstamp met rookworst, jawel. En jus, jawel. Daar hoef ik geen recept voor te produceren, toch?
(Tapijtlegger eindelijk klaar trouwens...)

Morgen voor dag en dauw bij de orthopeed, daarna toko en schoenen en daarna thuis nog 10 van die stupidizerende reklameteksten.

Recept
Varkenslende (Wakker Dier zou zeggen Varkensellende, en dat is dikwijls het geval en ik doe mijn uiterste best om dat te vermijden)
Varkenslende, dat wil zeggen de hele "kotelet-inhoud" in zijn geheel van de rib afgesneden, dat is typisch Spaans en Portugees. Lomo de cerdo, lende van varken. Pork tenderloin. Van plattelands-varken van de ribkarbonade`s gesneden, in Nederland beter van de schouder-karbonade`s.
Pikeer het vlees met knoflook en rozemarijn (of, in geval van ribkarbonade-vlees: pikeer ook met hard rugspek).
Braad het vlees rondom bruin in olijfolie.
Haal uit de pan, zout (flink) en peper.
Bak op 150 graden in de oven tot gaar (naald!).
Haal uit de braadslee, ontvet de braadslee, roer de aanbaksels los met droge witte wijn en serveer de vloeistof als jus.



Dit is er een, en dat is geen rollade dus, dat is een compact stuk vlees.
Spaanse, deze, met wortel.

En voor mijn Spaanse les-leerlingen gevulde lomo hier (alle links hier in een nieuw venster).

Zo. Ontbreekt er nog iets? O ja, tsjee, een stukkie cultuur...
O ja; aflevering 2 van de reeks "Gedichten die Tranen doen Wellen".
Aflevering 1 zie hier.

O jee. Aflevering 2 blijkt er al in te staan, "dis al", NB zelfde post als 1. En nóg een erg mooi gedicht daar ook nog.
Laat maar.
Die tapijtlegger heeft me teveel vermoeid.
Drie gedichten hier.

Vooral dis al kan ik niet zonder tranen lezen...

Allez, vooruit, iets plezants nog ja?!

Hier. Waals varken.