zaterdag 30 januari 2010

Een hele hoop,


want gisteren vergat ik de helft.

Eerst maar een recept want dat ging de afgelopen dagen niet goed.
Vlees met groenten en bonen. Pelotas, "Balletjes", Alicante. Een complete maaltijd uit één pan.
Een goede bouillon trekken van rundvlees en kip, met wat bloedworst erbij, wat verse worst, en flink groenten (kool, wortel, ui, en andere stevige soorten; knolletjes smaken er prima in).
Aardappel-stukjes beetgaar koken.
Kikkererwten gaar koken.



In de bouillon grote koolbladeren zacht laten worden (de rest van de kool zat al in de bouillon). Bladeren eruit halen en bewaren.
Wat van het vlees en de groenten uit de soep halen, door elkaar prakken, pakketjes van maken met die koolbladeren, en die in de soep leggen (de soep staat nog steeds op laag vuur).
Een goede snee boerenbrood op elk bord, en daar de soep met wat van de groenten op scheppen. Eten.
Dan die pakketjes eten, terwijl de aardappelen en de kikker-erwten in de soep worden opgewarmd.
Dan de rest uit het restant van de soep scheppen en eten.
(Weer een bewijs voor mijn theorie dat de hele Italiaanse en oost Spaanse keuken geënt is op Azië; pellotas dat is bebotok.)



Gisteren de tweede helft van die gestoofde aardappelen, vandaag fraaie tomatensaus, pasta, gratineren met kaas. Zwarte olijven erdoor, ansjovis-stukjes als zout...

Eergisteren in De Telegraaf (die lees ik niet! Ik doe enkel de puzzels in de kroehoeg!) een recept voor kroketten. Ik met kroketten in m'n kop, ga ik maken, te druk, dag erna nog steeds die kroketten in m'n kop, ik naar Super de Boer (geen tijd voor zelf maken), zocht garnalenkroketten, kennen ze hier niet, vond wel viskroketten.
Ik moet zeggen: lekker hoor! Redelijk fijn en neutraal, dus de eerste met sweet chili sauce en de tweede met fish sauce.



Dit zijn Belse garnaal kroketten. Niet "garnalenkroketten" dus!
Vreemd. Hier kennen ze ze niet (behalve, zei J. in de kroeg, in Lauwersoog, maar ja, je rijdt niet voor een kroket naar Lauwersoog) en in midden Nederland geldt het als iets ordinairs (mij bekruipt nu het gevoel dit kort geleden al geschreven te hebben...). Maar goed, in Bennekom, restaurant De Blauwe Blazer (bestaat niet meer; eigenaar vergokte het; ook dat schreef ik al, shame on me) liet ik garnalenkroketten, pardon, garnaal kroketten op mijn recept maken door een visboer in Ede, met gebruik van inktvis-fishsauce als zout.

Groot nieuws hier (alle links hier in een nieuw venster). En hier.
Ook een erg aardig artikel in Trouw van vandaag, maar nog niet op de site (trouw.nl). Drie soorten: classic, rotisserie en culinair.



Die olie moet blijkbaar geoxideerd worden, en dan staat er zo'n vent in Twente (Thwenthe) een paar uur in zo'n buis met olie derin te blazen. Bloebloe...

Tips
Tentoonstelling over nomaden en semi-nomaden in noordoost Afghanistan, foto's Ruben Terlou. Museum hier, tentoonstelling nergens. Zoals gewoonlijk. Kijk, we gaan ons toch niet druk maken??
(Die ontzagwekkende domheid. Je werkt mee met een publicatie over je tentoonstelling, je geeft het webadres, maar het idee dat je dan ook dáár informatie over die tentoonstelling moet kunnen vinden, dat komt niet op. Nou ja, dat komt wel op natuurlijk, maar ja, dat kost moeite...)

Afghanistan hier:



Ruben hier. Erg mooi.

Recept
Linzencurry met gedroogd fruit, Afghanistan
Doe gedroogde abrikozen (liefst "zure" of "zoetzure") of gedroogde vijgen in kokend, iets gezouten water; als het water weer kookt de vlam uit doen en de pan acht uur laten staan.
Kook linzen met ui, knof, wortel etc..
Maak een kerriesaus, eventueel met cocos erdoor.
Meng de uitgelekte linzen met de saus en de vruchten en doe in een ovenschotel.
Warm op in de oven (160 graden).
Er kan ook bijvoorbeeld gekookte lamstong door, of er kunnen, voordat het de oven in gaat, eieren boven gebroken worden. Maak dan bij de toevoeging van elk ei ruimte in de diepte door er een lepel naast te steken en die lepel van het ei weg te trekken, horizontaal.

Portrettisten nu hier. Museum De Fundatie.

Een hele mooie nu! In het Singer Laren een tentoonstelling art nouveau uit het Rijksmuseum. Laren hier. Scroll naar beneden en klik op de -onderste- link naar art nouveau. Hahahahaha.... Jammer dat je dat soort lui geen stamp kan geven... Doet me denken aan Gerrit Willems, directeur CBK Dordrecht. Die ging dan bij het CBK in Groningen (eerste klasse trein, duur restaurant en hotel) een blabla lezing geven. En die dame van Groningen die ging dan een maand later, duur hotel etc., een blabla lezing in Dordt geven. Tsjongejonge...

20 Literaire jurken hier.

En vergeet niet het Turkey Now! festival hier.

O ja, zag gisteren Rain Man. maar niet helemaal want ik viel in slaap. Was erg vroeg opgestaan...



Recept
Vlees pekelen
Gebruik alleen heel schoon keukengerei!
Breng 3½ liter water aan de kook met 750 gram zeezout, 500 gram bruine suiker (of moinder of helemaal niet maar gebruik dan meer zout), 60 gram salpeter (drogist of apotheek), laurier, tijm, geplette jeneverbessen en geplette peperkorrels.
Laat vijf minuten flink doorkoken en laat dan afkoelen.
Zeef de pekel door een linnen doek in een met soda schoongemaakte geëmailleerde ketel of Keulse pot.
Doe er stukken varkens- of rundvlees in, leg daarop een met soda schoongemaakt bord en daarop een gewicht (dat, als het in de pekel komt, ook met soda moet zijn schoongemaakt).
Dek af met een schone doek en zet op een koele plek.
Pekel 12 uur, laat uitlekken, dep droog, snijd in stukken en braad.
Of pekel 24 uur, laat uitlekken, dep droog en hang te drogen op een koele, niet vochtige plek voor later gebruik, eventueel ingewreven met half pikant paprikapoeder.



O ja, en, mocht dit blog door schendingen van kophirait ooit uit de lucht getrokken worden: onthoudt kookenz2.blogspot.com!