dinsdag 5 januari 2010

Harissa en zo


Dit kreeg ik van M.



Schijnt enorm scherp te zijn, maar daar gaat het me nu niet om.
Het gaat me nu om die ongelimiteerde nep of althans namaak.

Dit is de echte:



Vergelijk met wat ik kreeg: "Harissa du Cap Bon [geen Phare] el manara de Djerba", zie boven.
En vergelijk met wat ik in de koelkast (Frankrijk) heb liggen (foto mislukt maar ga hem niet opnieuw maken, laat genoeg), "Cap Bon [geen Phare] Tucal"



Dat ongebreideld en straffeloos, in kamelen-landen en zo, misbruik maken van merknamen...

Recept. Eindelijk.

Vanille-ijs met gember
Een klassieker uit de indonesisch-koloniale keuken.
Serveer balletjes vanille-ijs met gemberbolletjes en gembernat.
En met slagroom natuurlijk.

Vanille-puddinkjes. Flan. Heel zuid Europa en midden en zuid Amerika.
Breng twee koppen melk bijna aan de kook met een gesplitst vanille-stokje.
Klop vier eieren met twee eetlepels suiker en iets zout smeuïg, en klop, scheutje voor scheutje en van het vuur af, door de melk.
Vet vormpjes in (kleine iets wijd uitlopende bekertjes), doe wat suikerstroop onder in de vormpjes en giet er het mengsel in.
Zet in een bak met water en zet die een klein half uur in de oven op 180 graden.
Laat koelen en stort juist vóór het serveren.
Lukt het allemaal niet dan wat maizena door het mengsel werken.
Zuid Amerika: idem plus wat nootmuskaat.



Zuid Amerika? Atahualpa Yupanqui.
Hier (alle links hier in een nieuw venster). Search the blog btw.
"Als ik in de gevangenis zit / Dan hoor ik de stem van het volk / Mooier zingen dan ik kan"

Midden Amerika, Mexico
hier.

En deze hier heb ik ooit gezien, maar hier gezet, dat weet ik niet.

José Alarcon hier.

En ja hoor, La Paloma hier en La cucaracha hier. Ook hiervan heb ik de indruk dat we die tiepo al ooit voorbij hebben zien komen...