zondag 10 januari 2010

Vanalles




Dit is die houtduif van gisteren.
Heb die ingewreven met een mengsel van harissa, scherpe mosterd en olijfolie. Op de vleeskant, en zo in de oven. Heerlijk.
Is in navolging van Faisan au diable, duivelse fazant (jammer om dat met een fazant te doen, maar ja, als je twee keer per week fazant eet...).



Daarbij kastanjechampignons.
Olijfolie, ui, knof, platgedrukte stelen van de paddestoelen, laurier, piment.
Groentenbouillon en inkoken.



En aardappelkroketjes erbij...

Interessante links, natuur(-toerisme).
RebelFarmer hier (alle links hier in een nieuw venster).
Fonds voor Wilde Flora en Fauna hier.
Kotel hier.
Dit was uit de krant. De volgende is van mij: Go for Nature hier.

Recept
Varkensschenkel uit de oven
Steek stukjes knoflook tussen het vel en het vlees, tussen de spieren op de snijkanten en in insnijdingen van het vel.
Wrijf in met citroensap en laat een half uur liggen.
Wrijf in met japanse sojasaus en zet in een hete oven.
Bedruip af en toe met ketjap manis.



Links, kunst en zo. O jee...
Sieboldhuis hier (prachtige en technisch mooie site).
Oorlog Verzets Museum Rotterdam hier.
Realisme Amsterdam hier.
Figaro hier.

Vanavond
Uiterst ordinair. Geen tijd voor beter. Zin in ordinair. Aardappelkroketjes met mayo, piccalilly, sweet chili sauce, mosterd etc. etc.



Zin in stamppot?
Hier.

Recept
Varkenstong uit Sechuan
De tongen in stukken snijden, blancheren en koudspoelen.
De stukken opzetten met koud water, met daarin een flinke scheut rijstwijn (sake of eventueel medium sherry) en een steranijs-peul.
Aan de kook laten komen en zachtjes een half uur laten doorkoken.
In een vergiet doen en met koud water laten schrikken.
De tong pellen en in blokjes snijden.
De tong aanbakken in wat olie, met stukjes gemberwortel, knoflook, gebroken Sechuan peper en een fijngesneden Spaans pepertje.
Op laag vuur er wat hoisin doorroeren, wat rijstwijn en wat zuur citrussap, liefst van minola of anders citroensap met sinaasappelsap.
Wat palmsuiker in de vloeistof oplossen en een scheut Japanse sojasaus erbij.
Vrij droog laten koken en serveren met rijst, gekookt met kleine stukjes koeping tikoes erdoor (muizenoortjes; soort gedroogde elfenbankjes die geweekt moeten worden).