dinsdag 12 januari 2010

Mazzel!


1] Belde de kringloopwinkel (ik ben een enorme vrek), of ze stofzuigers hadden. Ja, vier. 10 tot 25 €. Ik zeg hou die van 10 maar vast voor mij, maar dat deden ze niet. Ik 's middags met de regiotaxi erheen, hadden ze er nog een. Die van 10 €.



Recept
Varkensvlees met keloewek, piendang keloewek
Maak gestoofd varkensvlees.
Maak assemwater.
Fruit in een braadpan een plakje terassi aan beide zijden tot het lichter van kleur is, in wat arachide-olie.
Fruit ui en knoflook mee.
Voeg rode Spaanse peper toe en kleingesneden verse laos; fruit even op halfhoog vuur.
Roer er op laag vuur koenjit door en roer even om.
Schep het vlees daarbij en laat aan de kook komen met het aanhangende vocht.
Voeg zoveel van het kookwater toe als nodig en breng aan de kook.
Doe er het gezeefde assem-water bij en rasp er keloewek over; meng goed.
Breng op smaak met ketjap asin.



Keloewek. Waar vond ik de foto? Jawel. Op dit blog.

Mazzel 2] Ik werk altijd met een Nederlands toetsenbord. Ideaal als je teksten in verschillende talen schrijven moet. Alle accenten en vreemde letters paraat. Vijf jaar geleden begon het te slijten, advertentie op Marktplaats, binnen vier dagen had ik een nieuwe. Enkele weken geleden idem. Marktplaats: geen enkele reactie. Handel: wordt niet meer geleverd. Ik wacht op die regiotaxi, loop rond, toetsenborden, zoeken, splinternieuw Nederlands toetsenbord voor 1 (een) €.



Recept
vlees varken met kokkels, Carne de porco com ameijoas [kArne de pOrkoe kom amEIzjoas, vlees van varken met kokkels], Alentejo (over de Taag), Portugal
Soms heet het carne de porco à alentejano moda [kArne de pOrkoe a allenteizjAAna mOHda, vlees van varken als Alenteijo manier)], maar pas op, dat is niet 100% zeker met kokkels...
Marineer blokjes zo mals mogelijk varkensvlees (van de ribkarbonade gesneden) in witte wijn met flink witte wijnazijn, gekruid met gesnipperde ui, geplet knoflook, laurier, korianderblad, peterselie, geplette zwarte peperkorrels en geplette cayennepepertjes.
Blokjes rookspek kunnen er ook bij en eventueel ook, als groente, blokjes (winter)wortel.
Marineer 24 uur op een koele plek, regelmatig omroerend.
Laat uitlekken en vang het vocht op.
Bak het drooggedepte vlees op hoog vuur snel rondom bruin in olijfolie, samen met de andere ingrediënten van de marinade.
Voeg een deel van het vocht toe, en kook dat zoveel mogelijk in; als het vlees dan nog niet gaar is weer wat vocht erbij et cetera.
Voeg kokkels toe en laat die zich, al roerend, openen op niet te hoog vuur.
Serveer met grofgesneden frieten, gebakken in olijfolie, en bestrooid met grofzout.



Mats 3] Met m'n stomme kop had ik verhuizend naar Frankrijk de oude printer bij het grofvuil gezet maar ja, de printerkabel van de oude ingepakt en die van de nieuwe, een zeer geavanceerde A3 printer, weggeflikkerd. Informeerde. 47,95 €. Zag in die kringloopwinkel kabels, wroeten, denk dit lijkt er wel op, meegenomen, bleek precies de goede te zijn. 50 cent betaald...



Gisteren. Laat, geen zin, had nog een dagen oud hapje tuinbonen tonijn. Maar ja, was niet veel. Lang DVD's gekeken en twee keer een donkerbruine boterham gebakken met een gebakken ei erop...
Lekker hoor. Super de Boer donker kloosterbrood. Vloerbrood. Lekkerder dan AH campagne.



Deze heb je dr ook maar ik eet de echt donkere.