maandag 18 januari 2010

Interessant


Kocht van die, zoals ze hier in het noorden zeggen, zoute koekjes. Merk vergeten (in plastic zak gedaan, verpakking weggegooid), gelukkig minder zout dan Tuc. Uhh, de "smaak" (en het zout) zit op één kant. Heel ander effect als je het met de ene kant naar boven of met de andere naar binnen steekt in je mond...



Nogmaals geprobeerd maar kan geen echt fatsoenlijke YouTube vinden van Le Boeuf sur le toit / Milhaud. Niet iets van "kijk ons eens" of zonder bewegende beelden van de uitvoerder of zonder kwaliteit of flauwekul.



Recept
Verloren ei, oeuf perdu, Frankrijk
Maar ja, je hep ook zulke Schotse eieren. Of waren dat Ierse?
Maak een gehaktbal van zo weinig mogelijk gehakt met een gekookt ei in die bal; gebruik gehakt met rauw ei en paneermeel erdoor.
Bak op hoog vuur in flink snel rondom bruin.
Haal uit de pan en maak jus van het bakvet.



Prentbriefkaart? Rechts bovenaan staat Cocteau...

Maar nou ff wat anders.
In de Bourgogne heb je kleine dorpjes waar je kleine restaurantjes hebt die leegstaan. Geen mensen te vinden want de meerderheid wil in de stad werken.
Kreeg er eentje aangeboden in een dorpje met drie campings in de buurt. Prachtig dorp, prachtige omgeving. Buiten het seizoen heb je ma.-za. 15 tot 20 eters (mensen die in de buurt werken), in het seizoen zit je binnen en buiten vol.
Gemeente en/of regio willen niet dat het leegstaat, subsidiëren dus bezetting hele jaar ipv. alleen seizoen. Huur dus maar 400/maand, maar dáár was de bovenverdieping verhuurd, dus moet je wat huren en dat is in Frankrijk moeilijk en duur. Maar: geen overnamekosten (normaal zeer fors) en eerste jaren geen BTW-plichtigheid.
Ben in contact met een tiepe die dat soort dingen in de aanbieding heeft af en toe.
En daarvoor ben ik op zoek naar een partner, want je kan het niet alleen doen. Ik werk als kok, geen bediening: één oog, geen diepte zien.
Die tiepe vraagt 2.000 bemiddelingskosten maar ik heb sterk de indruk dat het in Frankrijk hetzelfde is als in Spanje. Neem een makelaar. Jij komt erachter wie de eigenaar van dat pand van die makelaar is. Neemt contact op en koopt direct. Probleemloos.
Vraag is alleen of je die tiepe op een dergelijke manier voor de borst moet stuiten.

Hoe dan ook: iemand??
Financieel zit het zo: als je de eerste drie maanden geld hebt voor levensonderhoud en inkoop, dan ruk je het, want dan komt het seizoen.

Nog wat. Het is zowel mijn grote liefde als mijn kracht om driegangen-keuzemenu'tjes te koken.
Of voor groepen te koken. Deed in Wageningen, Fransiscus Xaverius, 350 personen per dag. In m'n eentje.



Morvan, Bourgogne

Recept
Vermouth-saus
Laat een mengsel van witte droge vermouth, liefst Noilly Prat, en room, met wat peper en zout erdoor, flink inkoken, regelmatig roerend.
Lekker bij artisjokken.
Recept
Vier kruiden mengsel
Meng gelijke delen gemalen kaneel, kruidnagel, nootmuskaat en gember (in de blender: de nootmuskaat eerst met een hamer in stukjes hakken). Nootmuskaat te vervangen door piment zegt men, maar men zegt ook variant met piment: geen gember dan.
Snees poeiri (Chinees poeder; Surinaams): met steranijs (of kopen bij de toko); "Vijf kruiden mengsel".



Tentoonstellingen en zo.
Textiel hier (alle links hier in een nieuw venster); verschillende maar zie vooral Kanga.
Iets over de "actuele stand van de Nederlandse fotografie", dat soort dingen¦¬], ergens hier.
Stedelijk Museum Den Bosch, "Andrei Roiter schildert het verval". Zie de bekende shit-splash (full screen Flash), hier en zoek het verder zelf maar uit. Klachten richting museum.
Gent, Julius Caesar hier.
Marte Röling hier.
Françoise Hardy, wie kent haar nog, hier.



Recept
Gedroogde vijgen in bladerdeeg, Tunesië
Neem zoveel vijgen als je taartjes gaat maken, mooie hele exemplaren met het steeltje er nog aan, en evenveel andere vijgen, beschadigd of niet maar zonder steeltje (zie onder).
De mooie exemplaren in weinig kokend water werpen samen met de gehakte andere, het water aan de kook laten komen en van het vuur af acht uur laten staan.
De hele vijgen uit de pan vissen en in een vergiet doen.
Van de rest een puree koken; haal eventueel door de draaizeef.
Breng op smaak met suiker indien nodig, en met ietsje zout.
De vijgen per stuk in een dun lapje bladerdeeg pakken (steeltje steekt eruit) en op bakpapier zetten op een bakplaat.
Bestrijken met losgeklopt ei en goudbruin bakken op 180 graden.
De vijgen dicht tegen elkaar aanschikken in een schaal, weer goed warm laten worden in de oven en dan flamberen met warme vijgenbrandewijn (Alcool de figues) of eventueel een niet te droge brandewijn.
De puree tussen de vijgen gieten en direct serveren.



Iemand die nooit een vijg op het heetst van de dag van een vijgeboom heeft geplukt en die warme vijg zich in zijn mond heeft laten uitstromen, die heeft niet geleefd.

Doet me denken aan, geen ideen waarom, Sir Thomas Beecham. "In his life, a man should have tried anything, except incest and folk dancing." Er zijn ook andere versies. "Try everything once" etc.



Beecham

Post nu.
C1.
Dit weekeinde mijn hele receptenarchief (uitgeknipte krantenstukjes, je kent dat wel) doorgespit en opgeruimd. Megaklus. Was verbaasd hoeveel er wegmocht. Je zou denken dat je kooksmaak niet verandert door de jaren heen. Maar er waren toch veel recepten bij waarvan ik dacht: dit ga ik echt nooit maken. Was dan bv veel te bewerkelijk, of met zóveel ingredienten dat je je niet voor kunt stellen dat het een uitgebalanceerde smaak oplevert. Heb het gevoel dat er nu vaak "simpeler" gekookt wordt, wat dat dan ook moge betekenen.
Ja, puurder, betere ingrediënten en zo minder getoeter nodig.
En hé! Daar dook waarachtig jouw uiencarpaccio op, een uitgeknipt allerhande recept van jaaaren terug. "fl 2,75 pp", dus nog uit de gulden-tijd. Heette daar alleen niet carpaccio, maar "insalata di cipolla e rucola". De onderliggende sla was daar dus rucola, het enige verschil met jouw recept. Minor detail, zou ik zeggen. Zo zie je maar, goede zaken worden vaak tegelijkertijd uitgevonden. We denken hier bv aan de boekdrukkunst, hoewel ik die niet met een eenvoudig recept zou durven vergelijken.
Ja. Rien van Iersel, vroeger La Provence, Zaltbommel. Die directeur van Phillips toendertijd at daar, en famille, niet zakelijk. Rien zei altijd "Als je iets hebt uitgevonden en het is goed, dan is het al eerder uitgevonden." Ic. rauwe tonijn met nuoc mam gemarineerd, in dit geval.



Kijk, daar heb je die van inktvis, waar ik het laatst over had.