zondag 31 januari 2010

Of ik dit


tot een goed einde ga brengen, dat is nog maar de vraag. Ik heb een ontzagwekkende griep...

Voor de zekerheid eerst maar even een recept.
Vleesbouillon, fonds brun
Mergpijpen en grof gehakt kalfsschouderblad en dergelijke 24 uur in koud water laten weken, iets droogdeppen,door de bloem halen en in een hete oven iets aan laten zetten.
Als de bouillon voor gelei wordt gemaakt dan enkel gehakt kalfsschouderblad gebruiken.
In een grote pan doen, samen met grof gehakt vlees, idem peterselie en selderijblad (volgens sommige koks geen stengels gebruiken), een goed rijpe en in tweeën gesneden tomaat, een stuk citroen, een grof gehakte wortel en idem ui, eventueel knoflook en/of prei en/of hambot en/of hamzwoerd, en kruiden met laurier, piment, peperkorrels, foelie, kruidnagel en tijm.
Flink koud water erbij en langzaam aan de kook laten komen.
Regelmatig afschuimen en een uur of zes op laag vuur laten trekken.
De bouillon volledig laten afkoelen en het vet eraf halen.
Afgieten (de mergpijpen later in de bouillon opwarmen en het merg eten op roggebrood, met zout en peper), aan de kook laten komen enn laten inkoken tot de smaak sterk genoeg is; eventueel zouten.
De bouillon eventueel klaren door er eiwit door te kloppen en daarna te zeven.

Gisteren
Prachtige tomatensaus (search the blog), pasta, geraspte oude kaas.



Gisteren kaas "gegratineerd" in de magnetron (search the blog; is veel voor te zeggen), vandaag oven.



Kort bericht, helaas, naar bed, griep...