vrijdag 9 mei 2008

Twee maal per ongeluk


Zo gaat dat met koken. Je vergist je en je vindt wat uit. Zie verderop in dit verhaal.

Eetclub gisteren.
Niet die Bresaola als borrelhapje en de gerookt Hooglander bief in de Carpaccio, maar omgekeerd, want de gerookte was veel kleiner dan de Bresaola (alle links in nieuw venster).

Goed. Gerookte Hooglander bief dus, daarna carpaccio met Bresaola (kan het Italiaanser?), daarna Boulettes à la Liègoise, gehaktballetjes op z`n Luiks.Zie dat ik het recept nog niet publiceerde. Bij deze.
Gehaktballetjes in varkensnet
In Frankrijk heet dat Crépinettes, in Engeland Faggots. Erg lekker want alle smaak blijft in het balletje.
Varkensnet is het buikvlies van een varken.
Tijdig bestellen bij de slager; neem er meteen een paar meer, was ze goed schoon, laat uitlekken en vries in, bijvoorbeeld voor als je paté gaat maken.Gehakt aanmaken met ook ui en knof, stukje net uitsnijden, balletje gehakt erop ter grootte van een ei, in dat net wikkelen en rondom aanbakken in boter.
Uit de pan, ui en knof, bloem, vloeistof erbij (donker bier bijvoorbeeld; in Luik doen ze het met Leffe Dubbel), mooie gebonden saus maken met room en er die bouletten in gaar stoven. Ik had er ook gebakken kastanjechampignons en idem soepgroenten
Eerste gelukkig ongeluk: ik kocht per ongeluk half Leffe Dubbel en half Leffe Blonde. Was beter dan enkel Dubbel.

Goed.
Daarna varkensfilé (zeg maar: als een ossehaas van de ribben gesneden stuk varkensvlees en daarvan dan weer dikke plakken), gegratineerd met die Engelse salie-kaas.
Zie voor foto`s hier.
Daarbij gekookte Roseval aardappelen en prei met room.
Sauteer prei in boter. Stoof verder met wat geconcentreerde groentenbouillon, room, rozemarijn en basilicum. En dat is het tweede gelukkige ongeluk. Ik vergiste me ooit, nam rozemarijn ipv. oregano, maar het smaakt perfect.
Overigens gebruikte ik deze kruiden nu niet, want met salie in combinatie met andere kruiden moet je enorm oppassen.

Desert: aardbeien gemarineerd in rode wijn.
Zie bericht hieronder.